Polen verlaat EK op dramatische wijze, Italië wacht bibberend af

Reacties

Polen is zaterdag op wonderlijke wijze geëlimineerd op het EK Onder-21 in Italië. Het land ving de laatste ronde in de groepsfase aan als koploper, maar kreeg een geweldig pak slaag van Spanje - dat de groep wint - en mist daardoor de boot. Italië wacht in spanning af of het de beste nummer twee wordt en óók naar de laatste vier mag.

Polen verlaat EK op dramatische wijze, Italië wacht bibberend af
Spanje O21
Spanje O21
5 - 0
Polen O21
Polen O21

Polen had een prima uitgangspositie om de halve finales te bereiken, na twee zeges in de eerste twee groepsduels. Een punt tegen Spanje zou al volstaan voor de groepswinst, maar het liep compleet anders tegen een tegenstander die tot de tanden toe bewapend begon aan de wedstrijd.

Pablo Fornals schoot al in de eerste minuten naast en daarna trof Fabián Ruiz de onderkant van de lat. Kans nummer drie was wél raak: Aaron Caricol zette vanaf de linkerflank laag voor en vond Fornals, die al glijdend de bal binnentikte en Spanje aan de leiding bracht (1-0).

Na ruim een half uur spelen vergrootten de Spanjaarden de marge. Eerst trof de gretige Ruiz weer de lat met een schitterende uithaal, maar daarna ging de aanval door en maakte Mikel Oyarzabal het af op aangeven van Dani Ceballos (2-0).

Spanje Onder-21 bleef doorgaan en schreef luttele minuten later ook de 3-0 bij. Daarbij kreeg de sterk spelende Ruiz eindelijk loon naar werken. De middenvelder passeerde twee man en schoot vervolgens hard binnen in de linkerhoek naast doelman Kamil Grabara.

Nog hadden de jonge Spanjaarden niet genoeg. In de wetenschap dat het onderlinge resultaat wel eens doorslaggevend kon gaan worden bleef de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente doorgaan. Twintig minuten voor tijd resulteerde dat in het vierde doelpunt van de avond: Dani Ceballos schoot prachtig binnen vanuit een vrije trap.

Polen was geen schim meer van de ploeg die de eerste twee groepswedstrijden nog afsloot met een zege en speelde een kansloze wedstrijd. Vlak voor tijd bepaalde invaller Borja Mayoral de eindstand zelfs op 5-0 voor Spanje. Polen zag het lijdzaam gebeuren en eindigt als derde in de groep met zes punten: het toernooi is ten einde.

België O21
België O21
1 - 3
Italië O21
Italië O21

België wist vooraf dat het geen kans meer maakte om langer in het toernooi te blijven, maar gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Al na tien minuten loste Dodi Lukebakio een venijnig schot waar doelman Alex Meret redding op moest brengen. Daarna namen de Italianen, die zelf móesten winnen en hoopten dat Polen zou verliezen, het initiatief over.

Patrick Cutrone probeerde het acrobatisch met een omhaal, Lorenzo Pellegrini schoot naast vanuit een vrije trap en daarna had Cutrone de pech dat hij de bal net niet onder controle kreeg in een kansrijke situatie. Vlak voor rust stond Nicolò Barella op als reddende engel voor de Azzurini.

De middenvelder kreeg de bal na een voorzet vanaf links en doorkoppen van een teamgenoot voor de voeten en haalde met rechts uit. Doelman Ortwin De Wolf keerde zijn inzet, maar Barella kreeg een herkansing en schoot dit keer met links wél doeltreffend in (0-1).

Na rust nam Cutrone zijn land bij de hand naar een ruimere voorsprong. Giuseppe Pezzella hield de bal met kunst- en vliegwerk binnen - waarbij België zonder succes claimde dat de bal over de achterlijn was gegaan - om daarna af te geven aan Pellegrini. Die leverde de bal precies op maat op het hoofd van Cutrone, waarna de spits de verre hoek vond.

België gaf zich nog niet gewonnen en kwam een kwartier voor het einde terug tot 2-1, toen Yari Verschaeren fraai uithaalde en de bal buiten bereik van doelman Meret in de bovenhoek schoot. In de spannende slotfase in Reggio Emilia raakte Gianluca Mancini vervolgens de paal, schoot Federico Chiesa schitterend de derde binnen voor Italië en moest Isaac Mbenza bij de Belgen van het veld met rood.

Na afloop kon het rekenen beginnen. Spanje, Italië en Polen eindigden op zes punten en ook het onderlinge resultaat tussen die drie landen (één keer winst, één keer verlies) was gelijk. Het onderlinge doelsaldo was na de 5-0 zege van Spanje echter fors beter en dus finisht Italië als tweede - en Polen als derde. 

De ploeg van bondscoach Luigi Di Biagio moet nu hopen dat het als beste nummer twee eindigt om naar de halve finales te mogen. Of dat lukt moet nog blijken. Ook Frankrijk Onder-21 heeft namelijk zes punten verzameld én mag nog een wedstrijd spelen, maandag tegen Roemenië. Eén punt is al voldoende om door te gaan.

UEFA Onder 21 Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep A UEFA Onder 21 Kampioenschap 2019 Italy

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje O21
3
2
0
1
8-4
+4
6
2
Italië O21
3
2
0
1
6-3
+3
6
3
Polen O21
3
2
0
1
4-7
-3
6
4
België O21
3
0
0
3
4-8
-4
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Onder 21 Kampioenschap
Meer over UEFA Onder 21 Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.