Goudhaantje Waldschmidt loodst Duitsland op valreep naar EK-finale

Duitsland is de eerste finalist van het EK Onder-21 in Italië en San Marino. De ploeg versloeg donderdag in extremis de leeftijdsgenoten van Roemenië, mede doordat Luca Waldschmidt opnieuw uitblonk.

Duitsland O21
4 - 2
Roemenië O21

Titelverdediger Duitsland was gewaarschuwd. Roemenië maakte eerder op het EK al indruk door Kroatië (4-1) en Engeland (4-2) te verslaan en Frankrijk op 0-0 te houden. De Duitsers kenden we een goede start en kwamen na 21 minuten op voorsprong. 1899 Hoffenheim-speler Nadiem Amiri mocht het halve veld oversteken en haalde vervolgens hard uit voor 1-0.

Na de openingstreffer leek Roemenië wakker geschud. Duitsland kwam onder druk te staan en incasseerde al snel een doelpunt. De bal ging op de stip na een overtreding van Timo Baumgartl en George Puscas, in de groepsfase al goed voor vier goals, benutte de strafschop. De aanvaller van Palermo zorgde vlak voor rust uit een voorzet van Andrei Ivan ook nog voor 1-2.

Zo gingen de Duitsers met een behoorlijke dreun de rust in, maar deelden ze er in de tweede helft ook al vroeg een uit. Maximilian Eggestein werd onderuit getrokken door Ianias Hagi, die in de belangstelling van Ajax staat. Na inmenging van de videoscheidsrechter mocht SC Freiburg-aanvaller Waldschmidt aanleggen voor de penalty, die hij via de vingertoppen van keeper Andrei Radu binnen schoot. Het was zijn zesde treffer op het toernooi.

Lang leek het duel daarna op een verlenging af te stevenen, hoewel Duitsland wel goede kansen kreeg op 3-2. Invaller Lukas Nmecha schoot de bal van dichtbij nog huizenhoog over, waarna Waldschmidt in de allerlaatste minuut alsnog toesloeg. Amiri legde een vrije trap aan en de spits schoot via de paal raak. Alsof dat nog niet genoeg was, vuurde Amiri in de extra tijd zelf nog een vrije trap binnen. Voor de overtreding kreeg verdediger Alexandru Pascanu een rode kaart.

Duitsland wacht in de finale een ontmoeting met Spanje of Frankrijk, die later op de avond de andere halve finale afwerken. Duitsland versloeg twee jaar geleden Spanje nog in de eindstrijd.