Fabián Ruiz vijzelt marktwaarde op met glansrol in gewonnen EK-finale

Reacties

Het EK voor spelers onder de 21 jaar is gewonnen door Spanje. In de finale tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland was Fabián Ruiz niet voor het eerst dit toernooi goud waard voor zijn ploeg.

Fabián Ruiz vijzelt marktwaarde op met glansrol in gewonnen EK-finale
Spanje O21
Spanje O21
2 - 1
Duitsland O21
Duitsland O21

De belangrijkste jeugdploegen van Duitsland en Spanje stonden twee jaar geleden tijdens het EK in Polen ook al tegenover elkaar in de finale en destijds was Duitsland met 1-0 te sterk, dankzij een goal van Mitchell Weiser. Zondagavond nam Spanje sportieve wraak. Voor de Zuid-Europeanen betekent dit de vijfde eindzege op het EK Onder-21 en de eerste sinds 2013.

Napoli-middenvelder Ruiz opende met een schitterend doelpunt al in de zevende minuut de score. De man met het geweldige linkerbeen werd aangespeeld door Mikel Oyarzabal, waarna hij ruimte had om op te stomen richting het vijandelijke doel. Vanaf een meter of twintig haalde Ruiz verwoestend uit en liet hij de Duitse doelman Alexander Nübel (Schalke 04) kansloos.

Duitsland moest na deze vroege tegenvaller in de achtervolging en ging vol goede moed op jacht naar de gelijkmaker. Veel serieuze kansen werden daar echter niet voor gecreëerd. Spanje hield stand en verdubbelde twintig minuten voor tijd zijn voorsprong. Weer was Ruiz met het kruit in zijn linkerbeen belangrijk: het schot van de middenvelder werd niet goed verwerkt door Nübel, waarna Dani Olmo van Dinamo Zagreb de rebound binnenwipte.

Duitsland reageerde aangeslagen en ontsnapte aan een nog grotere achterstand, toen Ruiz na een schitterende Spaanse aanval maar net naast schoot. Het betekende slechts een kleine smet op een geweldig optreden van de middenvelder, die zijn marktwaarde tijdens dit EK behoorlijk heeft opgevijzeld. Ruiz ging vorig jaar voor dertig miljoen euro van Real Betis naar Napoli en werd onlangs al gelinkt aan een transfer van zeventig miljoen naar Real Madrid. Mocht De Koninklijke zich inderdaad gaan melden, dan zal Napoli echter ongetwijfeld nog hoger in de boom gaan zitten.

Ruiz kreeg twaalf minuten voor tijd een publiekswissel van bondscoach van Luis de la Fuente Castillo en vanaf de kant zag hij hoe Carlos Soler met een schitterend geplaatst schot de lat raakte. Er leek zo geen vuiltje aan de lucht voor Spanje, maar in de slotfase werd het toch nog spannend. Gian-Luca Waldschmidt hielp weliswaar nog een enorme kans op de aansluitingstreffer om zeep, maar een van richting veranderd schot van Nadiem Amiri (middenvelder van 1899 Hoffenheim) betekende drie minuten voor tijd alsnog de 2-1. Tijd voor de gelijkmaker had Duitsland hierna echter niet meer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.