PEC verslaat koploper Heracles in gestaakt duel, opsteker voor Kuijt

Na vijf opeenvolgende overwinningen heeft Heracles Almelo weer eens verloren in de Keuken Kampioen Divisie. Nummer twee PEC Zwolle bleek te sterk in een enerverende topper, die in de tweede helft werd stilgelegd. Dankzij de zwaarbevochten zege verkleint PEC de achterstand op Heracles tot twee punten. Dirk Kuijt boekte met ADO Den Haag zijn tweede overwinning op rij. De elfde speelronde was de eerste in de tweede periode.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 2
Heracles Almelo

Het duurde even voordat de kraker op gang kwam, maar Gervane Kastaneer zorgde met een van richting veranderd schot voor zijn eerste Keuken Kampioen Divisie-doelpunt sinds 1 april 2016: 1-0. PEC liep vervolgens verder uit. Lennart Thy maakte na een fraaie assist van Luis Görlich de 2-0 en ramde ook de 3-0 binnen, al leek Kastaneer hands te maken in de aanloop naar de derde treffer. Een tegenaanval van Heracles, opgezet door een lange bal van keeper Michael Brouwer, leidde tot de 3-1 van Samuel Armenteros. Het duel werd in de tweede helft stilgelegd nadat vuurwerk vanuit het uitvak op het veld belandde. Rigino Cicilia bracht de spanning terug, maar in de elf minuten durende blessuretijd werd niet meer gescoord.

MVV Maastricht
1 - 1
Jong PSV
Jong PSV

De kansen volgden elkaar in de eerste helft in rap tempo op voor MVV. Marko Kleinen was met een poeier tegen de lat het meest dreigend, voordat Nicky Souren op aangeven van Jarne Steuckers de ban brak. In de tweede helft was Sávio dicht bij de gelijkmaker, maar hij zag doelman Romain Matthys redding brengen. In de blessuretijd ging het toch nog mis voor MVV. Toen Thomas van Bommel op de grond lag, wilde PSV de bal niet uitspelen en uiteindelijk schoot Simon Colyn binnen.

FC Eindhoven
2 - 1
TOP Oss
TOP Oss

Eindhoven wist de voorgaande vier wedstrijden niet te winnen, maar begon tegen Oss ijzersterk. Een goed uitgespeelde aanval werd afgerond door Charles-Andreas Brym en leidde tot een vroege voorsprong. Brym mocht daarna ook aantekenen voor zijn tweede treffer, toen hij volledig vrij voor het doel opdook. Oss kwam kort na de rust terug in de wedstrijd door een treffer van invaller Toshio Lake en voelde nog meer hoop na een rode kaart van Collin Seedorf, die volgde op twee gele. Namens Eindhoven schoot Naoufal Bannis kort daarna op de lat, waarna Lake uit een vrije trap op de paal stuitte. Aan de stand veranderde niets meer.

Telstar
Telstar
2 - 1
Roda JC Kerkrade

Na een fraai overstapje van Glynor Plet opende David Min de score voor Telstar. Plet liet een pass van Delvechio Blackson op slimme wijze lopen, waardoor Min opdook voor het doel van Roda JC. Hij omspeelde doelman Moritz Nicolas en rondde af in een leeg doel. Plet scoorde even later zelf vanaf de penaltystip na een vermeende handsbal van Lennerd Daneels; zelf was Daneels het er niet mee eens en zei hij de bal op het gezicht te hebben gekregen. Diep in de blessuretijd maakte Dylan Vente er 2-1 van, maar daar bleef het bij.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 1
FC Dordrecht

Feyenoord-huurling Aliou Baldé maakte in de vorige zes wedstrijden al drie doelpunten en vijzelde zijn totaal nog eens op in Venlo. Baldé kapte zes minuten voor tijd zijn tegenstander uit en vond de rechteronderhoek. Dordrecht kwam kort na de pauze goed weg toen een schot van Yahcuroo Roemer via doelman Liam Bossin tegen de paal vloog. Bossin tikte ook een geplaatst schot van Daan Huisman tegen de lat. Collega-keeper Ennio van der Gouw voorkwam met een knappe redding op een inzet van Mathis Suray dat Dordrecht met een 0-2 zege zou vertrekken uit Venlo.

FC Den Bosch
3 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Den Bosch had iets meer dan een minuut nodig om de score te openen. Met een bekeken breedtepass bezorgde Evangelos Patoulidis de bal bij Danny Verbeek, die bij de tweede paal binnenschoot. Vlak na de pauze verdubbelde Joey Konings de marge voor de thuisploeg in een rebound, waarmee hij Den Bosch beloonde voor de felle start in de tweede helft. Met een schot uit de draai vergrootte Steven van der Heijden de voorsprong van de thuisploeg en gooide hij de wedstrijd op slot.

Almere City FC
2 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Tot tweemaal toe kwam Ajax op voorsprong in de eerste helft. Christian Rasmussen kopte raak bij de tweede paal na een voorzet van Kian Fitz-Jim, waarna de 28-jarige linksback Manel Royo met een diagonaal afstandsschot het eerste doelpunt in zijn loopbaan maakte: 1-1. Lorenzo Lucca bepaalde de ruststand vervolgens op 1-2. Vijf minuten na de pauze completeerde Jeredy Hilterman de comeback van Almere. Een grote kans op de 3-2 bleek niet besteed aan Thomas Poll, waarna Ar'jany Martha aan de overzijde volledig tegen de verhoudingen in toesloeg uit een counter.

Helmond Sport
1 - 3
Willem II
Willem II

Halverwege de eerste helft was het voor het eerst raak voor Willem II: een verwoestend afstandsschot van Jesse Bosch belandde in de linkerbovenhoek. Nick Doodeman, die eerder in de wedstrijd een goede kans miste, maakte er daarna 0-2 van door een voorzet aan te nemen in het strafschopgebied en succesvol uit te halen. Omdat Leeroy Owusu de paal trof, bleef de 0-3 voor de rust uit. Invaller Michael de Leeuw zorgde daar na de pauze alsnog voor met een kopbal, waarna Martijn Kaars nog iets terugdeed met een wippertje.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
ADO Den Haag

Zoals dit seizoen wel vaker het geval was, kwam ADO al vroeg op achterstand. Een indraaiende voorzet van Odysseus Velanas kwam terecht bij Jort van der Sande, die er 1-0 van maakte. Lang liet de gelijkmaker echter niet op zich wachten. Thomas Verheydt kopte overtuigend raak na een afgemeten voorzet van Xander Severina. Hetzelfde recept – een voorzet vanaf rechts (ditmaal van Amar Catic) en een kopbal van Verheydt, leverde vervolgens ook de 1-2 op. Severina etaleerde zijn traptechniek na de pauze met een zondagsschot, dat uiteenspatte op de lat, en trof daarna ook de paal. Verheydt en Ricardo Kishna lieten kansen op de 1-3 liggen, maar ADO trok de zege over de streep.

De Graafschap
2 - 0
Jong FC Utrecht

Danzell Gravenberch bracht het thuispubliek al vroeg in extase, al kwam het openingsdoelpunt ook voor een groot deel op het conto van Basar Önal. Die sprintte langs de linkerflank en leverde een strakke voorzet, waardoor Gravenberch de bal alleen maar hoefde binnen te lopen. De 2-0 volgde uit een hard schot van Alexander Büttner, dat van richting werd veranderd door Julliani Eersteling en via de onderkant van de lat binnenvloog. Met een knappe reflex voorkwam doelman Hidde Jurjus dat Mees Rijks de 2-1 binnenkopte en dus won De Graafschap voor de tweede keer op rij met 2-0 voor eigen publiek.