Heracles haalt opgelucht adem: doemscenario van 2022 herhaalt zich niet

Heracles Almelo speelt volgend seizoen weer in de Eredivisie. De ploeg van Erwin van de Looi behaalde tegen Fortuna Sittard het benodigde puntje voor lijfsbehoud: 0-0. Op de andere velden werden de startposities voor de play-offs om Europees voetbal verdeeld.

Heracles Almelo
0 - 0
Fortuna Sittard

Een beetje angst op Erve Asito, na een kwartier bij Heracles Almelo - Fortuna Sittard. Op de mobieltjes verscheen het doelpunt van RKC Waalwijk in Eindhoven, en ongetwijfeld waren er even flashbacks naar twee jaar geleden, toen zich een werkelijk krankzinnig noodlot over Almelo uitstortte, resulterend in degradatie. Zo'n vaart zou het nu niet lopen.

Heracles deed namelijk zelf niet onder voor Fortuna, Excelsior kwam niet op voorsprong bij Feyenoord en PSV kwam nog voor rust langszij. Even na rust kwam er een extra geruststelling bij: Feyenoord leidde tegen Excelsior. De 2-0 in Rotterdam was zelfs voor de meest getraumatiseerde Heraclied het teken dat het Eredivisie-verblijf met een jaar verlengd zou worden.

De wedstrijd zelf had weinig om het lijf. Opluchting overheerste bij de thuisclub, de bezoekers uit Limburg speelden als een ploeg die toe was aan vakantie. Met het behaalde puntje klom het keurkorps van Danny Buijs zelfs nog een plekje, het eindigt als tiende. Heracles finisht op plek veertien. Missie volbracht, zodoende, voor de tussentijds ingestapte trainer Van de Looi.

Heracles Almelo Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Almere City FC
1 - 4
N.E.C.
N.E.C.

Het afscheid van Alex Pastoor in Almere werd een zorgeloze middag. Rajiv van la Parra opende de score na twintig minuten spelen, een klein kwartier later bracht Kodai Sano de bordjes in evenwicht na een wat koddige situatie. Voor NEC stond er nog wel iets op het spel: de zesde plek betekent gegarandeerd alleen maar thuiswedstrijden in de play-offs.

Vlak voor rust werd het 1-2 voor NEC door een doelpunt van Dirk Proper. Veel lengte kan de middenvelder niet meebrengen, maar door goed te timen kon hij toch scoren. Koki Ogawa en nog een goal van Chery beslisten de wedstrijd in Nijmeegs voordeel. Tijd om na te praten is er niet: volgende week moet er een rood-groen-zwarte kroon op een topseizoen worden gezet. Donderdagavond is Go Ahead Eagles de eerste van twee hordes naar Europa. Voor Almere eindigde het seizoen zoals het begon: met een 1-4 nederlaag tegen een ploeg uit Oost-Nederland. Kniesoor die erop let na een glorieus debuutseizoen in de Eredivisie.

Almere City FC Nederland

NEC Nederland

Sparta Rotterdam
2 - 1
sc Heerenveen

Sparta Rotterdam wilde warmdraaien voor de play-offs, terwijl SC Heerenveen Kees van Wonderen met een overwinning wilde uitzwaaien. In de eerste helft was de Friese ploeg de sterkste, Nick Olij zorgde er met een paar reddingen voor dat er niet gescoord werd - de doelman wilde zijn kandidatuur voor Ronald Koemans EK-selectie nog eens onderstrepen.

Na een klein uur zette Camiel Neghli Sparta op 1-0, de wedstrijd werd even later beslist door een goal van Tobias Lauritsen. Sparta eindigt een verdienstelijk Eredivisie-seizoen als achtste en speelt donderdag uit bij FC Utrecht in de play-offs. Heerenveen scoorde in blessuretijd nog tegen via Pawel Bochniewicz, maar sluit af met een nederlaag.

Sparta Rotterdam Nederland

SC Heerenveen Nederland

FC Volendam
FC Volendam
1 - 2
Go Ahead Eagles

Het reeds gedegradeerde Volendam maakte er een open wedstrijd van tegen Go Ahead Eagles, dat vooral heel wilde blijven richting de play-offs. Philippe Rommens, terug van een mysterieus griepvirus, opende de score. Robert Mühren scoorde ook, maar dat bleek nipt buitenspel. Op slag van rust mocht het thuispubliek dan toch opveren: Luke Le Roux maakte zijn eerste doelpunt in Volendamse dienst.

Dat zal trainer René Hake in alle eerlijkheid een zorg geweest zijn, vergeleken met het veel slechtere nieuws dat op slag van rust volgde: Oliver Edvardsen viel met een blessure uit. Willum Willumsson zit ook al in de lappenmand: de kans bestaat dat Go Ahead de play-offs moet aanvliegen zonder zijn twee clubtopscorers. Go Ahead won vlak voor tijd nog door een doelpunt van Enric Llansana en sluit een zeer knap seizoen af als negende. Rood-geel mag donderdag in Nijmegen proberen de Europese droom levend te houden. Volendam wacht de gang naar de Keuken Kampioen Divisie.