PEC doet wat het moet doen en kijkt met spanning naar Den Haag

PEC Zwolle heeft vrijdag een volgende stap gezet richting promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Schreuder won thuis van Telstar en kan daardoor komende zondag zeker zijn van een terugkeer op het hoogste niveau.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 0
Telstar
Telstar

PEC kon vorige week bij gunstige resultaten al zeker zijn van promotie naar de Eredivisie, maar dat feestje bleef uit. Door de nederlaag bij FC Eindhoven en de overwinning van achtervolger Almere City FC kon PEC de promotie ook deze vrijdag nog niet veiligstellen, aangezien Almere zondag pas weer in actie komt tegen ADO Den Haag en dan de achterstand weer kan verkleinen. PEC kon tegen Telstar wel de volgende stap zetten naar de onvermijdelijke promotie en dat lukte.

Dat begon halverwege de eerste helft bij smaakmaker Thomas van den Belt. De middenvelder die in de zomer overstapt naar Feyenoord schoot een vrije trap raak in de verre hoek. Keeper Ronald Koeman had daar geen antwoord op. Dat had hij ook niet op een inzet van Davy van den Berg, maar gelukkig voor de doelman schoot hij even later naast. De 2-0 viel in de tweede helft alsnog. Van den Belt kopte raak uit een vrije trap en maakte zo zijn tweede goal van de avond.

Die score veranderde niet meer, maar er kwam nog wel een publiekswissel voor clubicoon Bram van Polen, die eerder deze week bijtekende in Zwolle. PEC kan zondag mogelijk feestvieren. Als Almere verliest bij ADO Den Haag, kan de ploeg van trainer Alex Pastoor de koploper niet meer inhalen en is de terugkeer van PEC in de Eredivisie een feit.

Heracles Almelo
1 - 0
Roda JC Kerkrade

Heracles Almelo lijkt PEC te gaan volgen naar de Eredivisie en deed vrijdag goede zaken in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade. De formatie van trainer John Lammers kwam na een kwartier op gelukkige wijze op voorsprong. Ruben Roosken gaf een voorzet richting Samuel Armenteros, maar voordat de spits zijn voet tegen de bal kon zetten, tikte verdediger Guus Joppen de bal in zijn eigen doel. Het bleek de enige goal van de wedstrijd, want ondanks kansen aan beide kanten viel er daarna geen doelpunt meer en won Heracles met 1-0.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 2
FC Eindhoven

Eindhoven pakte na de knappe zege tegen koploper PEC een punt tegen VVV-Venlo. In De Koel zorgde Mawouna Amevor na terugleggen van Charles-Andreas Brym voor 0-1. Na de gelijkmaker van Soulyman Allouch was het invaller Ozan Kökçü die er 1-2 van maakte. Nick Venema, die tevens als invaller binnen de lijnen kwam, redde in de slotfase een punt voor VVV door de 2-2 te maken.

MVV Maastricht
2 - 1
FC Dordrecht

MVV Maastricht boekte tegen FC Dordrecht de derde zege op rij. Trainer Maurice Verberne heeft zijn elftal weer helemaal op de rit gekregen na een mindere periode. Ruben van Bommel opende, na twee missers in een eerdere fase van de wedstrijd, de score op aangeven van Koen Kostons. Clint Essers verdubbelde de marge in het laatste kwartier van het duel, waarna Samuele Longo de eindstand bepaalde op 2-1.

TOP Oss
TOP Oss
3 - 3
De Graafschap

TOP Oss-De Graafschap werd een waar spektakelstuk. De thuisploeg opende de score via Kay Tejan, maar zag Basar Önal al snel voor de gelijkmaker zorgen. TOP sloeg in de tweede helft toe. Tejan leverde de assist op de 2-1 van Trevor David en vijf minuten later maakte Justin Mathieu er 3-1 van. Zo leek TOP een verrassende zege te boeken, maar De Graafschap knokte zich nog terug. Mees Kaandorp had daarin een belangrijke rol. De invaller stond net in het veld toen hij de assist leverde op de 3-2 van Camiel Neghli, waarna hij zelf de 3-3 maakte en zijn ploeg zo een punt bezorgde.

FC Den Bosch
1 - 2
Helmond Sport

FC Den Bosch stond voor het eerst onder leiding van trainer Thomas Kaczmarek, de opvolger van de ontslagen Jack de Gier. Hij leek een fijn debuut te krijgen in De Vliert, waar Den Bosch in de eerste helft de leiding nam door een doelpunt van Ryan Leijten. Tegenstander Helmond Sport kwam nog voor rust echter langszij via Bram van Vlerken, die mee naar voren kwam en de bal in de rechterhoek schoot. In de tweede helft trokken de bezoekers de wedstrijd naar zich toe en was het Martijn Kaars die een strafschop benutte voor de 1-2.