Ødegaard waarschuwt Noren voor Isak, Zwedens nieuwe 'superspits'

Reacties

Hij heeft bij Real Sociedad nog geen basisplaats, maar is bij de Zweedse nationale ploeg hard op weg zich op te werpen als de aanvalsleider van de toekomst. Donderdag scoorde Alexander Isak bij zijn basisdebuut twee keer tegen de Faeröer Eilanden.

Ødegaard waarschuwt Noren voor Isak, Zwedens nieuwe 'superspits'

Waar Isak na zijn vertrek bij Willem II nog wacht op zijn eerste officiële treffer in Spaanse dienst, was het donderdagavond in het Tórsvøllur-stadion in Tórshavn binnen een kwartier al twee keer raak. Eerst kopte de negentienjarige aanvaller binnen uit een prachtige voorzet van Mikael Lustig, drie minuten later schoot hij de bal loepzuiver in de korte hoek op aangeven van Sebastian Larsson.

Het betekende het volgende hoogtepunt in de nog prille interlandloopbaan van Isak. Begin 2017 werd hij op zeventienjarige leeftijd al de jongste doelpuntenmaker ooit in de historie van de Zweedse nationale ploeg, begin juni kwam daar zijn tweede interlandgoal bij tegen Malta en nu staat de teller dus al op vier doelpunten in pas zeven interlands, waarvan hij er vijf als invaller speelde.

Ter vergelijking: Zlatan Ibrahimovic, de man met wie Isak al zo vaak is vergeleken, maakte in zijn dertiende interland pas zijn vierde (en vijfde) treffer en was toen al bijna 22. Manchester United-verdediger Victor Lindelöf kijkt er niet van op dat Isak er nu al vier heeft inliggen en in zijn eerste wedstrijd als basisspeler meteen twee keer scoorde. 'Dat toont aan welke kwaliteiten hij heeft.'

Alexander Isak opende de score met een kopbal. 'Een perfecte voorzet van Micke die ik op mijn hoofd kreeg, dat gebeurt niet vaak.'
Alexander Isak opende de score met een kopbal. 'Een perfecte voorzet van Micke die ik op mijn hoofd kreeg, dat gebeurt niet vaak.'

De stormachtige ontwikkeling van Isak wordt in Zweden met groot gejuich ontvangen. 'Geweldig dat we een echte superspits in de nationale ploeg hebben!', jubelde de tv-commentator donderdag. Na het afscheid van Ibrahimovic als international in 2016 was het immers wachten op een aanvaller die de toekomst heeft. Marcus Berg en Ola Toivonen (allebei 33) vallen niet bepaald in die categorie.

Isak wel. Zelf bleef hij na afloop vrij koel onder zijn eerste twee interlandgoals als basisspeler. De man die vorig seizoen tijdens de tweede seizoenshelft van de Eredivisie nog dertien keer scoorde voor Willem II als huurling van Borussia Dortmund, is niet zo snel tevreden. 'Het is altijd leuk om als aanvaller twee keer te scoren. Meestal kom ik daarna in een flow, maar de derde kwam er niet.'

De 4-0 zege op de Faeröer Eilanden was een mooie opwarmer voor de cruciale kraker van zondag tegen Noorwegen, waarin de twee Scandinavische buurlanden een belangrijke slag kunnen slaan in de strijd om de tweede plek in Groep F achter Spanje. Isak kijkt uit naar het duel. 'Een erg zware, maar leuke wedstrijd. Ik verwacht een gelijkopgaande strijd. We zullen er staan', zei hij bij SVT Sport.

Martin Ødegaard stond bij Real Madrid toch ook met de nodige topspelers op het veld, maar noemt Isak een van de grootste talenten met wie hij heeft samengespeeld.
Martin Ødegaard stond bij Real Madrid toch ook met de nodige topspelers op het veld, maar noemt Isak een van de grootste talenten met wie hij heeft samengespeeld.

Het treffen met de Noren betekent voor Isak ook een ontmoeting met Martin Ødegaard, sinds deze zomer zijn ploeggenoot bij Real Sociedad. De vorig seizoen nog voor Vitesse spelende spelmaker is op zijn hoede voor zijn nieuwe ploegmaat. 'Hij is een speler met gif. Als hij zondag speelt, moeten we zeker op hem letten. Hij is gevaarlijk, we zullen moeten oppassen', zei hij tegen het Noorse NRK.

Ødegaard kwam aan het woord nadat hij Noorwegen aan een 2-0 zege op Malta had geholpen. De Real Madrid-huurling voorspelt Isak een grote toekomst. 'Hij is absoluut een van de grootste talenten met wie ik heb gespeeld. Hij is een groot talent en zal een klassespeler worden. Hoe we hem moeten afstoppen? Dat bespreken we intern, niet in de media. Anders krijgen zij het ook te horen.'

Met Isak aan de ene kant en Ødegaard aan de andere kant belooft het zondag een interessante Scandinavische clash te worden. Voor beide spelers is het dé kans hun repatie als de coming man in respectievelijk het Zweedse en het Noorse voetbal te bevestigen. Bovendien leidt een spetterend optreden in de Friends Arena mogelijk tot veel meer moois: deelname aan het EK van volgend jaar.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
5
Faeröer Eilanden
10
1
0
9
4-30
-26
3
6
Malta
10
1
0
9
3-27
-24
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Zweden
Meer over Zweden
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.