Spanje heeft gewonnen bij Roemenië op een emotioneel beladen avond. In Groep F van de EK-kwalificatiereeks hebben de Spanjaarden nog altijd de perfecte score, de belangrijkste achtervolgers wonnen ook.

1 - 2
Spanje
Spanje

Robert Moreno was woensdagavond met zijn gedachten ongetwijfeld op momenten nog bij Luis Enrique. De trouwe assistent van de voormalige Barcelona-trainer heeft de taken als bondscoach van zijn collega nu definitief overgenomen vanwege de tragische gebeurtenissen in het privéleven. De negenjarige dochter van Luis Enrique overleed eind augustus aan de gevolgen van botkanker. De bondscoach nam vanwege de ziekte de voorbije maanden al afstand van de nationale ploeg. De dochter van Luis Enrique werd voor de aftrap geëerd in Boekarest en er werd met rouwbanden gespeeld door zowel de Spanjaarden als Roemenen.

Spanje was zoals verwacht erg dominant in Roemenië en kreeg voor rust de beste kansen. Het was wachten op de 0-1 en die viel in de 29ste minuut. Dani Ceballos, verrassend basisspeler en een van de uitblinkers, versierde een strafschop. De spelmaker werd op zijn enkel geraakt en Sergio Ramos ging achter de bal staan. In zijn 166ste interland benutte de captain de penalty zeer koeltjes, het was voor de Real Madrid-verdediger al zijn achtste goal in de laatste negen duels voor Spanje.

De bezoekers kregen vervolgens grote kansen via Rodrigo Moreno en Paco Alcácer. Het was aan doelman Ciprian Tatarusanu te danken dat het nog spannend bleef voor rust. Die spanning leek na de 47ste minuut wel grotendeels weg na een klassiek Spaans doelpunt. Ceballos gaf de bal met buitenkant voet geweldig mee aan Jordi Alba, die breed legde op Alcácer en de spits scoorde van dichtbij eenvoudig.

De ploeg met Ajacied Razvan Marin in de basis vocht knap terug, wetende dat EK-kwalificatie erg moeilijk zou worden bij een nederlaag. Invaller Florin Andone zorgde voor nieuwe hoop. Uit de eerste echt gevaarlijke aanval van de Roemenen maakte de spits in de zestigste minuut de 1-2. Spanje kwam daarna nog verrassend in serieuze problemen. Nadat Ramos uitgespeeld was, haalde Diego Llorente tien minuten voor tijd als laatste man vlak buiten het strafschopgebied George Puscas neer. De verdediger kreeg rood.

Spanje zakte terug en hield met het tiental wel stand dankzij Kepa Arrizabalaga. Met twee uitstekende reddingen voorkwam de concurrent van David De Gea de gelijkmaker. Zo won Spanje voor de vijfde keer op rij in Groep F. De voorsprong op Zweden is al vijf punten. Zondag wacht in Gijón een duel met de Faeroër Eilanden. Dat moet de 167ste interland van Ramos worden, die dan op gelijke hoogte komt met recordinternational Iker Casillas.

Faeröer Eilanden
0 - 4
Zweden
Zweden

Bij Zweden begint een nieuwe aanvaller op te staan in het tijdperk na Zlatan Ibrahimovic en het is een oude bekende uit de Eredivisie. Alexander Isak werd de blikvanger bij de zege op de Faeröer Eilanden. De voormalige spits van Willem II profiteerde in de twaalfde minuut al van een fout bij het thuisland en maakte even later de 0-2 op aangeven van Sebastian Larsson. Bij de negentienjarige Zweed die nu speler van Real Sociedad is, staat de teller nu op drie interlandgoals. Zweden liep nog voor rust via Victor Lindelöf en Robin Quaison uit naar 0-4. In de tweede helft werden krachten gespaard op weg naar de belangrijker kraker van zondag (zie hieronder).

Noorwegen
Noorwegen
2 - 0
Malta
Malta

Een ander groot talent van Real Sociedad met een Eredivisie-verleden kwam donderdagavond in Oslo in actie. Van Martin Ødegaard werd verwacht dat hij de Noorse ploeg bij de hand zou nemen tegen Malta. Met de sterspeler op de rechterflank hadden de Noren het makkelijk. Al in de eerste helft werd het overwicht vertaald in een 2-0 voorsprong. Sander Berge opende de score en Joshua King scoorde daarna uit een strafschop. Daar bleef het wel bij voor de nummer drie van de groep, die nog een achterstand van twee punten op nummer twee Zweden heeft. Die twee landen treffen elkaar zondagavond in Stockholm.