Niet tussen wal en schip: EK-droom komt uit voor Gakpo en Timber

Reacties

Voor Cody Gakpo en Jurriën Timber is woensdag een droom uitgekomen. Het tweetal dat nog nooit uitkwam voor het Nederlands elftal is opgenomen in de definitieve EK-selectie van bondscoach Frank de Boer.

Niet tussen wal en schip: EK-droom komt uit voor Gakpo en Timber
© Pro Shots

Net als Teun Koopmeiners werd het duo de vorige interlandperiode nog opgeroepen voor Jong Oranje. Vorige week werd echter duidelijk dat ze in de voorselectie van het Nederlands elftal zaten. Een grote eer, maar tegelijkertijd dreigde ook een doemscenario. Omdat de inschrijfmomenten van de definitieve selecties Oranje en Jong Oranje bij de UEFA niet synchroon liepen, konden afvallers van het Nederlands elftal niet meer mee met de ploeg van Erwin van de Looi. Een dergelijk scenario blijft dus uit.

Cody Gakpo

Hij groeide in maart uit tot de sterspeler van Jong Oranje in de groepsfase van het EK Onder-21. Met twee goals én twee assists in het beslissende duel met Jong Hongarije leidde hij de ploeg van Erwin van de Looi eigenhandig naar de knock-outfase van het toernooi.

Ook bij PSV maakte Gakpo dit seizoen indruk als één van de twee tienen achter het spitsenkoppel Eran Zahavi - Donyell Malen. Door een enkelblessure moest Gakpo twee maanden toekijken bij de Eindhovenaren, maar toch was hij dit seizoen de speler met de meeste succesvolle dribbels. 'Cody kan uit het niets iets forceren en heeft een grote toekomst voor zich', zei PSV-coach Roger Schmidt onlangs.

De Boer ging woensdag tijdens zijn persconferentie ook nog even in op de fysieke ontwikkeling van Gakpo. 'Wij speelden een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje en toen viel het me op: Cody en ook Ryan Gravenberch: dat zijn al kerels. Ik kan me Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder nog herinneren op die leeftijd: dat waren echt niet zulke kerels, ik ook niet trouwens. Maar Cody en Ryan zijn echt kerels, je zou ze geen negentien geven.'

Jurriën Timber

Ook Timber zou in maart oorspronkelijk meegaan met Jong Oranje naar het EK, maar moest zich door een coronabesmetting op het laatste moment afmelden. Een paar maanden later zat de negentienjarige verdediger opnieuw niet bij de selectie, maar ditmaal met een heuglijke reden: hij zit in het keurkorps van De Boer.

Het is voor Timber de beloning van een indrukwekkend seizoen. De tiener veroverde bij Ajax een basisplaats ten koste van Perr Schuurs. Naast Lisandro Martínez imponeerde Timber als centrumverdediger, terwijl hij ook een aantal keer als rechtsback speelde. Juist die veelzijdigheid maakt hem voor De Boer een aantrekkelijke keuze. Na ploeggenoot Ryan Gravenberch is Timber de jongste speler in de selectie.

Teun Koopmeiners

De AZ-middenvelder baalde in maart nog stevig toen hij buiten de selectie van het Nederlands elftal viel. In plaats daarvan kreeg hij bij Jong Oranje de aanvoerdersband. Koopmeiners vertelde voor de camera van VI wel over een goed gesprek met De Boer. Drie maanden later heeft de bondscoach hem wél geselecteerd.

De 23-jarige linkspoot maakte in het oefenduel met Mexico in oktober zijn debuut voor het grote Oranje. Bij AZ maakte Koopmeiners dit seizoen indruk. Als leider op het veld, maar ook met zijn scorend vermogen. Als controleur op het Alkmaarse middenveld kwam hij tot liefst vijftien Eredivisie-treffers, waarvan zeven strafschoppen.

Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.