Duitse WK-held Schnellinger (85) overleden

Reacties

Karl-Heinz Schnellinger is maandag overleden, zo berichten Duitse en Italiaanse media. De Duitse voetballegende werd 85 jaar.

Duitse WK-held Schnellinger (85) overleden

Schnellinger gold als een van de grote West-Duitse iconen van de jaren zestig. De linksback had een basisplaats in de met 4-2 verloren WK-finale tegen Engeland in 1966. Op dat moment speelde Schnellinger al drie jaar in Italië, waar hij achtereenvolgens Mantova, AS Roma en AC Milan zou dienen. Zijn debuut als prof vierde hij in 1958 voor FC Köln, waarmee hij in 1962 het Duitse kampioenschap in de wacht sleepte, een jaar voor het inaugurele seizoen van de Bundesliga.

Zijn grootste faam genoot Schnellinger door zijn 1-1 in de halve finale van het WK 1970 tegen Italië. Daarmee maakte de linksback in feite het Jahrhundertspiel mogelijk, de wedstrijd van de eeuw volgens onze oosterburen die de Italianen na een verlenging met 4-3 zouden winnen.

De Duitse tv-commentator slingerde bij deze gelijkmaker de woorden 'Ausgerechnet Schnellinger' de ether in - 'uitgerekend Schnellinger'. Daarmee refereerde hij niet alleen aan het feit dat de verdediger zijn brood verdiende in Italië, maar ook aan het gegeven dat hij nooit eerder had gescoord voor de nationale ploeg.

Schnellinger speelde zijn laatste van 47 interlands in 1971 en stopte vier jaar nadien als prof, in dienst van Tennis Borussia Berlin. Daarna koos hij voor een loopbaan als zakenman. De WK 1966-finalist was al een tijdje ziek en overleed maandag in een ziekenhuis in Milaan.

Op de hoofdfoto zien we Karl-Heinz Schnellinger (links) met Gianni Rivera / Bron: Nationaal Archief

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.