Nederland verstevigt positie op coëfficiëntenlijst ondanks magere week

Reacties

Hoewel alleen Ajax deze week een zege boekte in Europa is er toch weer iets positiefs te melden over de coëfficiëntenranglijst. Nederland kruipt richting de achtste plek die door België wordt bezet en nam wat meer afstand van enkele achtervolgers.

Nederland verstevigt positie op coëfficiëntenlijst ondanks magere week
© Pro Shots

Ajax versloeg woensdagavond in de Champions League Lille (0-2). De overwinning levert twee punten op, een aantal dat moet worden gedeeld door vijf (het aantal Nederlandse clubs bij de start van dit Europese seizoen). Nederland schreef daardoor dus 0,4 punt bij. Het belangrijkste moet nog komen. Als Ajax zich plaatst voor de knock-outfase – een gelijkspel tegen Valencia is daarvoor al voldoende – dan levert dat vijf punten (één coëfficiëntpunt) op. De Belgische deelnemers, RC Genk en Club Brugge, kunnen al niet meer overwinteren in het miljardenbal en lopen de bonuspunten dus mis.

Nederland verdubbelde het weektotaal donderdag dankzij de gelijke spelen van AZ (2-2 tegen Partizan Belgrado) en Feyenoord (2-2 tegen Rangers). PSV verloor kansloos bij Sporting Portugal (4-0) en leverde als enige geen punten op. Door de uitschakeling van de Eindhovenaren is er na de winter in ieder geval één Nederlandse club minder om coëfficiëntpunten binnen te halen.

Met een ietwat mager totaal van 0,8 punt werd deze week wel wat afstand genomen van twee achtervolgers. Oekraïne en Turkije waren deze week minder succesvol in Europa. Oekraïne kan via Shakhtar Donetsk nog wel de bonuspunten in de Champions League pakken. Oostenrijk staat op de twaalfde plaats en zag LASK Linz wel de volgende ronde van de Europa League halen. De achterstand op Nederland is wel groot met bijna 3,5 punt. De Belgen sprokkelden deze midweek overigens 0,6 punt bij elkaar.

Het grote doel dit seizoen is een plaats in de toptien. In dat geval mag de kampioen van 2020/21 rechtstreeks de Champions League in. De kampioen van het huidige seizoen mag alleen direct het miljardenbal in als de Champions League-winnaar zich ook via de eigen competitie plaatst voor het elitetoernooi.

Huidige coëfficiëntenranglijst

Land 19/20 Totaal Actieve teams
7. Rusland 4.333 45.216 4/6
8. België 6.600 36.900 4/5
9. NEDERLAND 8.600 34.950 4/5
10. Oekraïne 4.400 33.300 3/5
11. Turkije 3.800 32.400 4/5
12. Oostenrijk 4.400 31.525 3/5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.