AZ herrijst dankzij Druijf en dwingt met tien man tóch overwintering af

Reacties

AZ heeft donderdagavond op wonderbaarlijke wijze overwintering veiliggesteld in het Europa League-toernooi. Kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd keek de ploeg tegen een 0-2 achterstand aan tegen Partizan Belgrado, maar in de slotfase stond Ferdy Druijf op als reddende engel.

AZ herrijst dankzij Druijf en dwingt met tien man tóch overwintering af
© Pro Shots
AZ
AZ
2 - 2
Partizan Belgrado
Partizan Belgrado

Dat AZ zo'n moeilijke avond zou beleven, kondigde zich in het eerste kwartier in Den Haag bepaald niet aan. AZ functioneerde prima: Dani de Wit zag een schot worden geblokt na terugleggen door Jonas Svensson en even later kopte de Noorse verdediger zelf al vallend over uit een voorzet van Oussama Idrissi. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders, maar even later viel uit het niets de 0-1.

Bibras Natcho werd te vrij gelaten op het middenveld en bediende Takuma Asano met een uitstekende pass, waarna de Japanner beheerst aannam en Marco Bizot passeerde. De verrassende voorsprong gaf de Serviërs vertrouwen en nadat Stijn Wuytens uit een hoekschop naast tikte, leidde gepruts achterin ook nog eens tot een tweede treffer van Partizan.

Doelman Bizot kreeg een terugspeelbal en wilde die inleveren bij Teun Koopmeiners, maar de aanvoerder kon er niet goed bij. Seydouba Soumah onderschepte direct, maakte nog enkele meters en gaf Bizot het nakijken. Daarmee incasseerde AZ in een tijdsbestek van twaalf minuten net zoveel doelpunten als in de voorgaande vier groepsduels.

Hatzidiakos valt weg
In de eerste minuten na rust toonde AZ drang naar voren, maar al snel was het weer billenknijpen voor de Alkmaarders. Soumah soleerde zich bijna een weg naar 0-3 en trof de paal en even later voorkwam Bizot met één hand dat Umar Sadiq scoorde. In aanloop naar die kans blesseerde Pantelis Hatzidiakos zich dusdanig serieus, dat hij per brancard van het veld moest worden gedragen. Druijf kwam erin als zijn vervanger.

Calvin Stengs is zoekende na de 0-2 van Partizan Belgrado.
© Pro Shots
Calvin Stengs is zoekende na de 0-2 van Partizan Belgrado.

De dompers stapelden zich zo dus op voor AZ, dat de laatste weken juist imponerende resultaten boekte: driemaal een 3-0 overwinning en zelfs nog een paar hogere uitslagen (4-0, 5-0 en 6-0). Tegen Partizan wilde het echter niet lukken, ook niet via Myron Boadu en Calvin Stengs. Anderhalve week na hun debuut in Oranje slaagden de twee er niet in AZ bij de hand te nemen in een duel waarin de koppositie in de groep op het spel stond.

Boadu dupeerde zijn team zelfs door een schwalbe te begaan, die hem zijn tweede gele kaart en dus de wedstrijd kostte. Opmerkelijk genoeg leidde dat wel een bijzonder sterke eindfase in van AZ. Met een man minder binnen de lijnen kreeg de thuisclub ineens de geest. Invaller Druijf maakte er 1-2 van - hij schampte met het hoofd een lange bal van Koopmeiners - en Idrissi trof snel daarna de paal. AZ zette met vereende krachten aan en kreeg loon naar werken: Druijf schoot in blessuretijd binnen op aangeven van Fredrik Midtsjø en liet Den Haag juichen.

AZ blijft door het gelijkspel weliswaar tweede achter Manchester United, maar houdt daardoor ook Partizan op veilige afstand. Overwintering is een feit geworden: over twee weken gaat AZ op bezoek bij Manchester United en kan het met de Engelsen gaan bepalen wie zich tot groepswinnaar kroont.

'De goals van Druijf staan symbool voor de veerkracht van AZ'
UEFA Europa League

Stand Groep L UEFA Europa League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester United
6
4
1
1
10-2
+8
13
2
AZ
6
2
3
1
15-8
+7
9
3
Partizan Belgrado
6
2
2
2
10-10
0
8
4
Astana
6
1
0
5
4-19
-15
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Meer F. Druijf
Meer over F. Druijf
Meer M. Boadu
Meer over M. Boadu
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.