Ajax zet dankzij ingevingen Ziyech grote stap naar knock-outfase

Reacties

Ajax heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan door Lille met 0-2 te verslaan in de groepsfase van de Champions League. Het was de nummer tien van Frankrijk die de beste kansen kreeg, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag toonde zich een stuk efficiënter en is door de driepunter de trotse koploper van Groep H.

Ajax zet dankzij ingevingen Ziyech grote stap naar knock-outfase
© Pro Shots
Lille
Lille
0 - 2
Ajax
Ajax

Het was flink puzzelen voor Ten Hag in Frankrijk. Joël Veltman en Daley Blind waren geschorst, waardoor het vaste centrum van Ajax er niet bij was. Waar op de entree van Edson Álvarez werd gerekend, besloot Ten Hag zijn elftal wat door elkaar te husselen. Noussair Mazraoui verruilde de rechtsbackpositie voor een plek op het middenveld, waardoor Lisandro Martínez een linie zakte en samen met Perr Schuurs het hart van de defensie vormde. Sergiño Dest kwam als rechtsback binnen de lijnen.

De start van Ajax was fantastisch. Na één minuut en 34 seconden was het al raak voor de Amsterdammers. Na goed werk van Dest en Donny van de Beek kwam de bal bij Zakaria Labyad, die Dusan Tadic bediende. De Serviër legde de bal kort breed op Hakim Ziyech, die de bal perfect in de hoek mikte: 0-1. Daarmee had Ajax de ideale start én de snelste Champions League-goal van dit seizoen te pakken. Bovendien was het direct virtueel koploper in Groep H.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een goed vervolg kreeg het razendsnelle doelpunt van Ziyech niet. Ajax speelde slordig, zoals Lille dat ook deed. Na een heerlijke pass van Ziyech kreeg Tadic nog wel een prima kans op de 0-2, maar doelman Mike Maignan verkleinde zijn doel goed en bracht redding. In het restant van de eerste helft waren de beste kansen voor Lille, waarvan de grootste in de dertigste minuut. Na een razendsnelle counter had Jonathan Bamba de 1-1 op zijn voet, maar oog in oog met Andre Onana faalde de aanvaller hopeloos.

Het zeer dynamische Lille maakte het Ajax lastig. Tot verzorgd voetbal of goede aanvallen kwamen de bezoekers uit Amsterdam nauwelijks en tot overmaat van ramp viel vlak voor rust Zakaria Labyad geblesseerd uit. De rechtsbuiten verdraaide zijn knie en moest zich laten vervangen door Noa Lang. Tijdens de rust voerde Ten Hag direct zijn tweede wissel door. Mazraoui zat totaal niet in de wedstrijd als middenvelder, pakte geel en solliciteerde een paar keer naar een tweede gele kaart. Álvarez loste hem af.

In de tweede helft begon Lille sterk. De Fransen toonden aan gigantisch veel snelheid in de ploeg te hebben, maar waren aan de bal ook vaak onrustig. Ajax moest vol aan de bak om overeind te bleven en kwam vijf minuten na rust heel goed weg. Victor Osimhen hield het overzicht en legde de bal terug op Jonathan Ikoné, die recht voor het doel van Onana faalde. Tegen de verhoudingen in werd het na een uur toch 0-2 voor Ajax.

De tandem Hakim Ziyech-Quincy Promes steelt al weken de show en ook Lille was niet bestand tegen de klik tussen de twee Ajacieden. Ziyech legde de bal perfect bij de tweede paal, waar Promes al stond en de bal feilloos tegen de touwen prikte. Zo is de Marokkaan nu aangever geweest bij de laatste vijf goals van zijn ploeggenoot. Direct na de goal toonde Lille nog maar eens feilloos aan op welk vlak woensdag het verschil werd gemaakt in het Stade Pierre-Mauroy: efficiëntie. Yusuf Yazici kreeg een uitstekende schietkans, maar zijn inzet vloog rakelings naast het doel van Onana.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook na de 0-2 van Promes, zijn vierde in het miljardenbal dit seizoen, kreeg Lille nog kansen. Onana onderscheidde zich twee keer in een minuut bij pogingen van Bamba en Yazici. Ziyech dacht Ajax niet veel later op 0-3 te brengen, maar zijn doelpunt werd na ingrijpen van de VAR terecht afgekeurd vanwege hands. Ajax had de wedstrijd inmiddels onder controle en de zege kwam geen moment meer in gevaar, waardoor de Amsterdammers na vijf duels zeker zijn van Europese overwintering en een grote stap hebben gezet naar een vervolg in de Champions League. Een smet op de overwinning was het late uitvallen van uitblinker Ziyech met een armblessure.

'Tandem Ziyech-Promes is de specialiteit van het huis bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.