Messi en Barcelona terug op heilige grond

Reacties

Barcelona keert dinsdagavond voor de return van de kwartfinale in de Champions League tegen AS Roma terug in het stadion waar het bijna negen jaar geleden allemaal begon. En dan vooral voor Lionel Messi.

Messi en Barcelona terug op heilige grond

Natuurlijk, Barcelona had – met Johan Cruijff op de bank en Ronald Koeman als matchwinner – al de Europa Cup I veroverd in 1992 en in 2006 ook voor het eerst de Champions League onder leiding van Frank Rijkaard, maar een treble had de club nog nooit gewonnen. Tot 27 mei 2009. Met een magistrale kopbal in de zeventigste minuut besliste Messi de CL-finale tegen Manchester United (2-0), dat De Cup met de Grote Oren een jaar eerder nog omhoog had gehesen.

Het was het begin van een ongekende succesperiode. Onder het bewind van Pep Guardiola zou Barça een nieuwe standaard vestigen in het internationale voetbal. Natuurlijk met de ongeëvenaard dominante speelstijl, maar ook door werkelijk bijna alle prijzen te pakken: veertien in totaal. In de eerste drie jaar gingen alleen de CL van 2010 (en dus ook de Europese Super Cup en het WK voor clubs) en de Copa del Rey van 2010 en 2011 aan de neus van de Catalaanse combinatiekoningen voorbij.

Lionel Messi loopt juichend weg na zijn doelpunt in de CL-finale van 2009. Ook in de gewonnen finales van 2011 en 2015 zou de Argentijn scoren.
Lionel Messi loopt juichend weg na zijn doelpunt in de CL-finale van 2009. Ook in de gewonnen finales van 2011 en 2015 zou de Argentijn scoren.

Dat begon dus allemaal op die magische avond in Stadio Olimpico, die voor Messi zelf nog altijd een bijzondere betekenis heeft. Het doelpunt dat hij toen maakte, een kopbal nota bene, bestempelde hij later als de moeilijkste treffer die hij in al die jaren maakte. Ga maar na: de aanvaller is zelf maar net 1 meter 70 lang, tegenover hem stond de bijna twee meter grote Edwin van der Sar. En toch stuurde de Argentijn de bal met een boogje over de Nederlandse doelman.

Avé, Messi, kopte Mundo Deportivo een dag later. Sindsdien zouden er nog vele doelpunten en prijzen volgen voor Messi, maar Rome blijft voor hem en voor Barcelona in zekere zin heilige grond. Daar leerde de linkspoot op 21-jarige leeftijd wat het is om finales te winnen en beslissen. Vanavond keren hij – en met hem ook Gerard Piqué, Sergio Busquets en Andrés Iniesta – terug in de stad waar het allemaal begon. Misschien wel op weg naar wéér een treble met Barcelona.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Barcelona viert het winnen van de eerste treble in de clubhistorie. In 2015 schreef de club die nogmaals op haar naam.
Barcelona viert het winnen van de eerste treble in de clubhistorie. In 2015 schreef de club die nogmaals op haar naam.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.