Löw zelfkritisch na Duits WK-debacle: 'Het was bijna arrogant'

Reacties

Joachim Löw wil met een mix van ervaring en jeugd de vervelende nasmaak wegspoelen van het WK-debacle in Rusland. De Duitse bondscoach zei woensdag tijdens een persconferentie ervan overtuigd te zijn dat Die Mannschaft in staat is een nieuwe weg in te slaan. 'We moeten variabeler, flexibeler en stabieler zijn.' Wereldkampioen Sami Khedira is daarvan het voornaamste slachtoffer.

Löw zelfkritisch na Duits WK-debacle: 'Het was bijna arrogant'

Löw neemt daarnaast afscheid van Thomas Schneider, die zijn functie als assistent-trainer neerlegt en verder gaat als hoofd van de scouting. Verder zijn, behalve de om uiteenlopende redenen gestopte Sandro Wagner, Mesut Özil (met wie Löw nog geen contact heeft opgenomen) en Mario Gómez, ook Khedira en Sebastian Rudy er niet meer bij als Duitsland het volgende maand opneemt tegen Frankrijk (6 september) in de Nations League en Peru (9 september, vriendschappelijk). Thilo Kehrer, Nico Schulz en Kai Havertz krijgen hun eerste oproep.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat nieuws maakte Löw bekend nadat hij eerst een uitvoerig relaas over het WK had gehouden. 'Het was voor mij een absoluut dieptepunt. We zijn ver onder ons niveau gebleven op het toernooi en hebben daarvoor de rekening gepresenteerd gekregen. De eerste twee, drie dagen na het WK stonden voor mij persoonlijk in het teken van frustratie, neerslachtigheid, grote teleurstelling en een flinke portie woede. Oliver Bierhoff (teammanager, red.) en ik hebben met elkaar van gedachten gewisseld en ons eigen functioneren zelfkritisch bekeken.'

Vervolgens openbaarde Löw zijn diepgravende analyse, die hem ook langs de vorige, veel succesvollere, WK-optredens van Duitsland bracht. De belangrijkste conclusie: balbezit alleen is niet meer genoeg. 'In een toernooi als het WK moet je je kunnen aanpassen. In 2010 waren we nog defensief sterk en speelden we veel op de counter. Richting het WK 2018 zijn we steeds dominanter geworden en probeerden we op basis van balbezit wedstrijden te winnen. Wat dat betreft was 2014 (het WK van de wereldtitel, red.) het gouden midden.'

Arrogant
De ontwikkeling van Die Mannschaft was in strijd met de geldende trends in het internationale voetbal. Zo constateert Löw dat er op het WK in Rusland veel meer werd gescoord uit counters en standaardsituaties. 'Dat was mijn allergrootste fout, dat ik dacht dat we met deze dominante speelstijl op z'n minst door de groepsfase (met Mexico, Zweden en Zuid-Korea, red.) konden komen. Ik wilde het spel in balbezit perfectioneren en pas na de voorronde aanpassingen doen. Ik dreef het op het spits, dat was bijna arrogant.'

Löw kwam ook tot de conclusie dat het zijn door de wol geverfde selectie vol wereldkampioenen ontbrak aan de échte bezieling om het WK te winnen. 'Het is ons niet gelukt een nieuw vuur te doen ontbranden.' Daarnaast liet de titelverdediger het afweten qua intensiteit. 'We speelden veel te veel in hetzelfde tempo en vooral een stuk langzamer. In balbezit lag het tempo veel te laag', aldus de bondscoach, die ook toegaf de ophef rond de foto van Özil, die als gevolg daarvan uiteindelijk stopte, en Ilkay Gündogan met president Erdogan te hebben onderschat.

De Duitse voetbalbond (DFB) besloot na de uitschakeling in de groepsfase van het WK gewoon verder te gaan met Löw, die voorafgaand aan het toernooi in Rusland nog bijtekende tot en met het WK 2022 in Qatar. President Reinhard Grindel stelde dat de 58-jarige coach had aangetoond de juiste man te zijn om de verjonging van Die Mannschaft te leiden, onder meer door het succes op de Confederations Cup. De bondscoach besloot zelf ook om aan te blijven en leidt Duitsland dus ook in de Nations League tegen Oranje (13 oktober en 19 november).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.