Leipzig: gehate pressingmachine uit Oost-Duitsland

Reacties

In de serie Nieuwkomers portretteert VI de promovendi in de grote buitenlandse competities. Deze keer RB Leipzig.

Leipzig: gehate pressingmachine uit Oost-Duitsland

Voor het laatst op hoogste niveau: nog nooit, RB Leipzig debuteert
Gepromoveerd als: nummer twee in de Tweede Bundesliga
Bijnamen: Die Bullen of Die roten Bullen
Stadion: Red Bull Arena (capaciteit 42,959)
Trainer: Ralph Hasenhüttl
Sterspelers: Naby Keita, Marcel Sabitzer, Emil Forsberg

Een luguber gezicht in de bekerwedstrijd van RB Leizpig tegen Dynamo Dresden. Fans van Dresden hadden namelijk een afgehakte stierenkop richting het veld gegooid. Een weinig smaakvolle verwijzing naar de stieren in het logo van Red Bull, de hoofdsponsor van Leipzig. Het tekent de haat in Duitsland jegens de kersverse Bundesliga-promovendus, die alle regels omzeilt sinds in 2009 de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt werd overgenomen.

Red Bull mag niet worden opgenomen in de clubnaam? Dan noemen we de club RasenBallsport Leipzig, afgekort RB Leipzig. In de communicatie rept de club zelf nooit over RasenBallsport, maar altijd over Die Bullen of Die roten Bullen.

Niet toegestaan om het Red Bull-logo over te nemen in het clublogo? Dan voeren we een minimale verandering door in de vorm van de stieren en veranderen we de gele zon op de achtergrond in een voetbal.

De club moet voor meer dan vijftig procent eigendom zijn van leden in plaats van een bedrijf? Dan vragen we doodleuk achthonderd euro per jaar voor een lidmaatschap. Plus honderd euro registratiekosten. Een vermogen in vergelijking met de zestig piek die Bayern München-leden jaarlijks overmaken. Overigens houdt Leipzig zich ook het recht voor om iedereen te weigeren, zonder verdere toelichting. Als gevolg van dit beleid hebben Die Bullen slechts elf leden, vrijwel allemaal werknemers van moederbedrijf Red Bull.

'Traditie is niet te koop', een van de vele spandoeken waarop geprotesteerd wordt tegen RB Leipzig.
'Traditie is niet te koop', een van de vele spandoeken waarop geprotesteerd wordt tegen RB Leipzig.

RB Leipzig is zeker niet de enige Duitse club die flexibel omgaat met de strenge regels. Zo is het duidelijk dat Volkswagen een flinke vinger in de pap heeft bij VfL Wolfsburg en dat het farmaceutische bedrijf Bayer een stempel drukt op Leverkusen. Red Bull is vooral uniek in de schaamteloze wijze waarop het dat doet. Eigenaar Dietrich Mateschitz ziet Leipzig puur als een zakelijk project en communiceert dat ook zo naar de buitenwereld.

Toch is het te makkelijk om Leipzig slechts weg te zetten als een megalomane club van een energiedrankengigant. Sinds Ralf Ragnick in 2012 werd aangesteld als overkoepelende directeur van de verschillende voetbalfilialen, wordt immers een buitengewoon kundig beleid gevoerd. Behalve aan de shirts zijn Red Bull-teams tegenwoordig te herkennen aan de speelstijl, waarin de nadruk ligt op de agressieve, balgeoriënteerde pressing (iets waar Ajax over kan meepraten). Door middel van een wereldwijd scoutingsnetwerk wordt geïnvesteerd in jonge talenten, die via de verschillende dependances kennismaken met de speelwijze. Red Bull Salzburg is op die manier drie jaar achtereen kampioen geworden in Oostenrijk, terwijl ook New York Red Bulls in het afgelopen reguliere seizoen bovenaan eindigde.

De voetbalclubs van Red Bull:
Club Competitie
RB Leipzig Bundesliga (Dui)
Red Bull Salzburg Bundesliga (Oos)
FC Liefering Tweede Bundesliga (Oos)
New York Red Bulls MLS (VS)
Red Bull Brasil Série D (Bra)

Leipzig voldeed ook moeiteloos aan de door Mateschitz geformuleerde doelstelling om uiterlijk in 2016 naar de Bundesliga te promoveren. Daarmee is het project nog niet voltooid, want het ultieme doel van de overname was om een team te creëren dat in de Champions League kon meestrijden om de prijzen. In Oostenrijk bleek het immers niet mogelijk om de sterspelers vast te houden, vanwege het geringe niveau van de nationale competitie. Red Bull denkt in de Bundesliga die laatste stap wél te kunnen gaan zetten, zeker gezien het enorme potentiële achterland in Oost-Duitsland.

Dat moet gebeuren onder de nieuwe trainer Ralph Hasenhüttl, die vorig jaar FC Ingolstadt in de Bundesliga hield door fanatiek druk te zetten. Geen enkel team dwong tegenstanders tot zo'n lage passzuiverheid op eigen helft als Ingolstadt. Het leverde Hasenhüttl lof op van toenmalig Bayern-coach Pep Guardiola: 'Ingolstadt is het beste team dat we dit seizoen getroffen hebben.'

Met de combinatie van de Red Bull-filosofie en de geprefereerde speelwijze van Hasenhüttl is de kans groot dat Leipzig dit seizoen een van de attractiefste teams gaat worden in de Bundesliga. Met de dynamische middenvelder Naby Keita (21) en spits Timo Werner (20) werden twee spelers toegevoegd aan de toch al imposante selectie, waarin Marcel Sabitzer (22), Yussuf Poulsen (22) en Emil Forsberg (25) andere blikvangers zijn.

Daarmee lijken de ingrediënten aanwezig om direct bovenin de middenmoot te eindigen. Het zou een prestatie zijn die de haat tegen RB Leipzig alleen maar doet toenemen. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.