Kwakkelend Groningen sprokkelt tweede punt tegen Sparta

FC Groningen is ook na vijf duels in de Eredivisie nog zonder zege. Trainer Ernest Faber zag hoe zijn ploeg goed begon tegen promovendus Sparta, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met een punt: 1-1.

In de beginfase toonde Groningen in alles een einde te willen maken aan de zegeloze periode. Dat overwicht leidde al in de twaalfde minuut tot het openingsdoelpunt. Sparta kreeg een bal niet weg uit het eigen strafschopgebied en moest lijdzaam toezien hoe Mimoun Mahi de bal in de korte hoek schoot: 1-0. Even daarvoor had het gretig gestarte Groningen ook al aan een treffer geroken. Verdediger Samir Memisevic had de bal al na enkele minuten tegen de lat gekopt.

Lang kon Groningen evenwel niet genieten van de voorsprong. Bij een tegenstoot vond Sparta-spits Zakaria El Azzouzi zich terug in een enorme vrijheid en kon hij alleen op het Groningse doel af. De afronding in de korte hoek was soepel: 1-1.

In het vervolg van het eerste bedrijf kregen beide ploegen kansen op een nieuwe voorsprong. Een vrije trap van Ryan Sanusi belandde boven op de lat en Sparta-goalie Roy Kortsmit keerde met een uiterste krachtsinspanning een inzet  van Memisevic (foto). Kort voor rust kweet ook Sergio Padt zich goed van zijn taak. De Groningen-doelman hield Loris Brogno af van een kopgoal.

In de minder kansrijke tweede helft kregen beide ploegen nog wel mogelijkheden om er met de zege vandoor te gaan. Florian Pinteaux vergat af te ronden nadat hij alleen op Padt af was gestormd en aan de andere kant beleefde de Sparta-verdediging af en toe ook benauwde momenten. Gescoord werd er evenwel niet meer omdat El Azzouzi de grootste kans om zeep hielp vlak voor tijd. Hij mocht alleen op Padt af, maar Hans Hateboer haalde zijn stift vlak voor de noordelijke doellijn weg.

Daardoor staat Groningen na vijf duels op twee punten en neemt de druk op Faber alleen maar verder toe. Op basis van doelcijfers is Groningen vlak boven PEC Zwolle nog zeventiende. Sparta heeft met zeven punten uit de eerste vijf optredens een stuk betere start.