Olympiakos wint eerste Europese finale ooit en laat Fiorentina weer huilen

Reacties

Olympiakos heeft de eerste Europese finale die het ooit speelde winnend afgesloten en daarmee is het ook de eerste Griekse club ooit die een Europese prijs heeft gepakt. De Grieken wonnen na verlenging met 1-0 van Fiorentina, dat de finale van de Conference League voor het tweede jaar op rij verloor. Conference League-topscorer Ayoub El Kaabi was de matchwinner.

Olympiakos wint eerste Europese finale ooit en laat Fiorentina weer huilen
© Pro Shots
Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus
nv
1 - 0
Fiorentina
Fiorentina

In Athene namen Olympiakos en Fiorentina het tegen elkaar op in de tweede Europese finale van het seizoen. De Grieken schakelden in de knock-out fase van de Conference League achtereenvolgens Ferencvaros, Maccabi Tel Aviv, Fenerbahçe en Ajax-plaaggeest Aston Villa uit, terwijl de Italianen met Maccabi Haifa, Viktoria Plzen en Club Brugge afrekenden. Fiorentina kon overigens revanche nemen, aangezien het voor het tweede jaar op rij in de finale van het toernooi stond. In 2023 was West Ham United met 2-1 te sterk voor de club uit Florence.

Nadat de Portugese scheidsrechter Artur Soares Dias voor het begin had gefloten, was het Olympiakos dat de eerste kans kreeg. Wolverhampton Wanderers-huurling Daniel Podence schoot op de vuisten van Pietro Terracciano. Aan de andere kant leek leek Fiorentina tot scoren te komen. Nikola Milenkovic zag de bal in het doel van Olympiakos belanden, maar de verdediger stond in buitenspelpositie waardoor die goal werd afgekeurd.

Veel kansen konden we in de eerste helft niet noteren, maar vlak voor rust kreeg El Kaabi een grote kans. De spits van Olympiakos - die in de halve finales in totaal vijf keer tot scoren kwam tegen Aston Villa en mede daardoor topscorer van het toernooi is - testte Terracciano net niet scherp genoeg. Daardoor gingen beide ploegen met 0-0 rusten.

In de tweede helft waren de kansen, of liever gezegd mogelijkheden, echt op één hand te tellen. Het venijn zat hem vooral in de duels. Zo raakten Panagiotis Retsos en Andrea Belotti met elkaar in duel, waardoor laatstgenoemde de strijd moest staken. Zo’n twintig minuten voor tijd kon het publiek wat opveren. Stevan Jovetic - die een verleden heeft bij Fiorentina - mocht invallen namens Olympiakos. Even daarvoor had de Montenegrijn zijn oude club nog gevaarlijk zien worden via Christian Kouamé, maar niet gevaarlijk genoeg. De slotfase was voor Olympiakos, maar doelpunten vielen er voor het laatste fluitsignaal niet, waardoor er verlengd moest worden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de verlenging was het vooral Olympiakos dat doorging waar het mee gebleven was, maar heel gevaarlijk werden de Grieken aanvankelijk niet. Een grote kans kwam op naam van Jovetic, die vanaf randje zestien probeerde tot scoren te komen en daarmee Terracciano tot een redding dwong.

In de tweede helft van de verlenging kreeg de ingevallen Jonathan Ikoné nog een grote kans, maar hij liet een Italiaans slotakkoord na. Dat slotakkoord kwam er wel, maar was van Griekse makelij. Uitgerekend El Kaabi kopte zo’n vijf minuten voor het verstrijken van de verlenging raak. De VAR moest eraan te pas komen, maar de goal bleef staan en daardoor won Olympiakos met 1-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na Atalanta voegt ook Olympiakos zich nu in het rijtje met winnaars van Europese toernooien in het seizoen 2023/24. Daar komt Borussia Dortmund of Real Madrid nog bij. De twee clubs spelen zaterdag de finale van de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Conference League
Meer over UEFA Conference League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.