Kuipers-index: Ricci en Çakir dienen zich aan voor slotfase van WK

Reacties

Nadat de scheidsrechters maandag slecht presteerden, waren er vandaag vier arbiters die een ruime voldoende scoorden. Niet dat er geen discussie was, maar met name de Turkse leidsman Cüneyt Çakir had bij Nigeria - Argentinië het gelijk aan zijn zijde bij een discutabel moment. Sandro Ricci en Mateu Lahoz zullen afhankelijk zijn van hun vaderland voor een vervolg, Sergei Karasev kende een goed debuut in eigen land.

Kuipers-index: Ricci en Çakir dienen zich aan voor slotfase van WK

Denemarken - Frankrijk 0-0

Een schertsvertoning, twee ploegen zonder de intentie er een leuke wedstrijd van te maken, een slaapverwekkend schouwspel, een salonremise. Geef Denemarken-Frankrijk maar een stempel. Ook voor een scheidsrechter is zo'n duel weinig inspirerend en zaligmakend, maar toch wordt verwacht dat de dienstdoende arbiter er gewoon staat als het nodig is. De Braziliaan Sandro Ricci deed dat. Hij kende een eenvoudig middagje, maar verdiende dat ook zelf.

Nauwelijks harde overtredingen, weinig gezeur: Ricci maakte er ook niet meer van dat het was. Dat is ook een verdienste van een scheidsrechter. De enige keren dat hij werd getest betrof mogelijke strafschopmomenten. Ricci stond er kort bij, oordeelde zelf zonder VAR-interventie en zat telkens juist. Middels resolute gebaren en verbale ondersteuning liet hij duidelijk blijken zelf waar te nemen dat er van een strafschop geen sprake was. Een overtuigende manier van wegwuiven.

De gele kaart op slag van rust aan Mathias 'Zanka' Jørgensen was een schoolvoorbeeld van een gele kaart. Even een herinnering dat ook in een wedstrijd zonder strijd de straf gegeven wordt indien nodig. Ricci freewheelde zijn tweede wedstrijd dit WK ontspannen en rustig door en lijkt nog niet uitgespeeld. Natuurlijk is hij afhankelijk van Neymar en co. Zij bepalen in feite hoe ver Ricci kan reiken. Aan zijn eigen optredens ligt het niet. De Braziliaan kwam vier jaar geleden in eigen land tot de achtste finale. Duitsland-Algerije was zijn laatste duel, mede dankzij de Goddelijke Kanaries. Een achtste finale moet er ook nu zeker in zitten.

Scheidsrechter: Sandro Ricci (Brazilië) 7,5

Gele kaarten: 1
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 20 (10-10)
Aantal buitenspelgevallen: 2 (1-1)
WK-ervaring: drie duels op WK 2014, één in 2018

Australië - Peru 0-2

Wat het buitenspel of niet bij de openingsgoal van Peru? Dat was met name in Australië de grote vraag na afloop. Bondscoach Bert van Marwijk gaf bij de NOS zijn mening over de situatie: 'Er wordt ook gewoon met twee maten gemeten. Ik zie nu dat de eerste goal van hun buitenspel is. Dat is een situatie die we niet meer kunnen corrigeren, er werd zelfs gevlagd.'

De frustratie bij de trainer is voor te stellen, zeker na de VAR-momenten in de openingswedstrijd tegen Frankrijk (2-1). In de herhaling leek José Paolo Guerrero, de uiteindelijke aangever, ook buitenspel te staan op het moment dat de dieptepass verstuurd werd. Toch had de Russische arbitrage, ondersteund door VAR Danny Makkelie, het bij het juiste eind. Dat had alles te maken met het balcontact van Trent Sainsbury. De bal schoot van de voet van de Australische verdediger mee in de loop van Guerrero. De ex-speler van PEC Zwolle werd daarbij niet gehinderd door de Peruaanse aanvaller en deed een bewuste poging de bal te spelen. Dan ontstaat er een nieuwe situatie en op dat moment stond Guerrero geen buitenspel. Had Sainsbury de bal van dichtbij tegen zich aangeschoten gekregen, dan was het geen bewuste poging geweest de bal te spelen en was er sprake van nog steeds dezelfde situatie. In dat geval had Karasev of de VAR wel in moeten grijpen. Dat was ook het geval geweest als er echt een duel om de bal was ontstaan tussen de twee spelers.

Karasev had het verder niet al te lastig bij zijn eerste WK-wedstrijd. De Rus bestrafte het met professionele overtredingen stoppen van Peruaanse counters terecht met twee gele kaarten voor Australië. In de 79ste minuut ging hij nog wel in de fout met het beoordelen van een schop van Paolo Hurtado. De Peruaan liep veel te wild door op linksback Aziz Behich en door zijn manier van inkomen was er sprake van gevaarlijk spel. De bal was bovendien al een meter weg. Dat was een roodwaardige actie.

Scheidsrechter: Sergei Karasev (Rusland) 7

Gele kaarten: 6
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 25 (13-12)
Aantal buitenspelgevallen: 4 (3-1)
WK-ervaring: geen

Nigeria - Argentinië 1-2

Cüneyt Çakir staat op het lijstje voor tenminste een kwart- of halve finale. Wellicht zit er nog meer in voor hem. Dat mocht de Turkse arbiter bewijzen in de allesbeslissende kraker tussen Nigeria en Argentinië. Çakir heeft wat maniertjes, oogt soms nogal autoritair in het veld, maar bleef in de zinderende ontmoeting fier overeind. Zijn uitleg over de belangrijke momenten klopte.

Çakir kende in de eerste helft geen noemenswaardige problemen. De gele kaart voor de Nigeriaan Leon Balogun was correct, want van een doorgebroken speler was geen sprake. De Argentijn Gabriel Mercado had ook nog wel een kaart kunnen krijgen voor een pittige overtreding. Na rust moest Çakir aan de bak. Eerst zag hij Javier Mascherano vasthouden. Voldoende voor een strafschop volgens de arbiter. Een beslissing waarbij hij geen hulp van de VAR kreeg. Het was te verdedigen. Zeker omdat hij heel dichtbij stond en zeer resoluut floot en geel trok. En laten we eerlijk zijn, Çakir en zijn collega's maken bij iedere corner heel duidelijk dat ze op vasthouden letten. Dat uitgerekend een routinier als Mascherano dan in de fout gaat, is best pijnlijk.

De gelijkmaker was het sein voor een levendige tweede helft. Vierde man Björn Kuipers zag langs de lijn spelers en begeleiders regelmatig richting zijlijn komen en in het veld laaiden de gemoederen ook op. Çakir had het in de gaten. Hij liet vrije ballen snel nemen, trok korte felle sprintjes om van dichtbij waar te kunnen nemen. Argentijnen zochten een penalty, maar aan goedmakertjes wilde hij niet doen. De smeekbeden vonden terecht geen gehoor. Éver Banega ging terecht op de bon voor een harde ingreep, Nigeriaanse aanstellerij doorzag hij.

Een tweede Nigeriaanse strafschop gaf hij niet. Een bal op de hand bij de latere matchwinner Marcos Rojo zou voor veel arbiters aanleiding geweest zijn een penalty te geven, maar Çakir had de regel aan zijn zijde. VAR Daniele Orsato dacht kennelijk ook aan een strafschop en riep de Turk naar het scherm. De reactie van Çakir toen hij zag dat de bal via het hoofd van Rojo op zijn hand terecht kwam liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Hevig gesticulerend en schuddend met zijn hoofd zag hij de bevestiging van wat hij dacht. Dit was volgens de regel geen strafschop. Hoe vaak dat ook anders (ook op dit WK) beoordeeld wordt. Daar ligt het werkelijke probleem, in dit geval niet bij Çakir. Hands blijft de moeilijkste regel van het voetbal. Binnen en buiten het veld.

Scheidsrechter: Cüneyt Çakir 7,5

Gele kaarten: 5
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 35 (20-15)
Aantal buitenspelgevallen: 2 (0-2)
WK-ervaring: drie duels op WK 2014, één in 2018

IJsland - Kroatie 1-2

Dat IJsland voor zijn laatste kans vocht tegen het al voor de achtste finale gekwalificeerde Kroatië, spatte van de duels af in de Rostov Arena. Met het van hem bekende nodige theater probeerde Antonio Mateu Lahoz de controle te behouden en hij slaagde daar in na vroeg in de wedstrijd al gecorrigeerd te zijn door de VAR. Dat gebeurde nadat hij een elleboogstoot van Marko Pjaca wel erg lichtjes opnam. Birkir Bjarnason zette van achteren druk op de Kroaat die al dribbelend richting het IJslandse doel wilde en kreeg toen vol de arm van de buitenspeler tegen zijn neus. Het was een slaande beweging die minstens geel moest opleveren. Lahoz gaf die pas twee minuten later, zeer waarschijnlijk nadat hij ingefluisterd was door de Italiaanse videoscheidsrechter Paolo Valeri.

Lahoz greep in de tweede helft goed in bij onbesuisd inkomen van Emil Hallfresson en Alfred Finnbogason en gaf beide spelers terecht geel. De arbiter werd daarna pas ruim een kwartier voor tijd weer echt op de proef gesteld. Gylfi Sigurdsson werd vrijgespeeld, gaf voor en de bal raakte de linkerarm van Dejan Lovren. De arm was niet tegen het lichaam of ervoor en de Liverpool-verdediger had tijd om te anticiperen. Lahoz was goed meegelopen en wees vrijwel direct naar de stip. Advies van de VAR had hij niet nodig en een ingreep bleef terecht uit.

Het waren de spannendste momenten in een prima optreden van Lahoz, die als scheidsrechter voor internationale optredens natuurlijk altijd afhankelijk is van het succes van de Spaanse ploegen. Een Champions League-finale fluiten was daardoor in de laatste jaren uitgesloten voor hem. Wie weet is er nu wel het voordeel van een verrassend vroege uitschakeling van het tot nu toe wisselvallige Spanje. Mateu Lahoz kan alleen maar hopen of meejuichen als Spanje ver komt.

Scheidsrechter: Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 7

Gele kaarten: 5
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 22 (10-12)
Aantal buitenspelgevallen: 1 (1-0)
WK-ervaring: één duel op WK 2018

Klassement na dertien WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Björn Kuipers (Nederland) 2 7,50
Damir Skomina (Slovenie) 1 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 2 7,25
Cüneyt Cakir (Turkije) 2 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein) 1 7,00
Jair Maruffo (Verenigde Staten) 1 7,00
Sergei Karasev (Rusland) 1 7,00
Gianluca Rocchi (Italië) 2 6,50
Andres Cunha (Uruguay) 2 6,50
Felix Brych (Duitsland) 1 6,50
Matthew Conger (Nieuw-Zeeland) 1 6,50
Nestor Pitana (Argentinië) 1 6,50
Clément Turpin (Frankrijk) 1 6,50
Antonio Mateu Lahoz (Spanje) 2 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
César Arturo Ramos (Mexico) 2 6,00
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Milorad Mazic (Servië) 1 5,50
Enrique Caceres (Paraguay) 2 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 2 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten) 1 5,00
Malang Diedhiou (Senegal) 2 4,50
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
Ghead Grisha (Egypte) 1 4,50
Mohammed Mohammed Abdulla (Verenigde Arabische Emiraten) 1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 2 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.