Kuipers-index: overtredingrecord en een vol boekje

Reacties

Voor de derde maal was een VAR-ingreep noodzakelijk om een strafschop te geven. Een dergelijke ingreep levert de dienstdoende scheidsrechter overigens 'strafpunten' op. Bij Zweden - Zuid Korea sneuvelde het record aantal overtredingen op dit WK, bij België - Panama ging het gele kaartenrecord er aan.

Kuipers-index: overtredingrecord en een vol boekje

Zweden – Zuid-Korea 1-0

Onbedoeld werd Joel Aguilar bijna automatisch een van de hoofdrolspelers in Novgorod. Het groepsduel tussen Zweden en Zuid-Korea kenmerkte zich door de vele overtredingen, waardoor het tempo enorm laag lag. De 42-jarige arbiter uit El Salvador floot maandagmiddag in totaal liefst 43 keer voor een overtreding. Dat is met ruime afstand het hoogste aantal tot nu toe bij dit WK. Bij de wedstrijd tussen Marokko en Iran (0-1) werd vrijdag door de Turkse scheidsrechter Cüneyt Cakir 36 keer het spel stilgelegd vanwege een overtreding.

Dat spelers zo vaak aan de noodrem trokken, had Aguilar aan zichzelf te danken. Zo verzuimde hij Andreas Granqvist geel te geven toen de ex-verdediger van FC Groningen aan Heung-min Son ging hangen op het moment dat hij op snelheid ruim geklopt werd. Door slechts drie keer geel te geven was de Salvadoriaan bijzonder zuinig met het bestraffen van spelers. Halverwege de tweede helft zat Aguilar bovendien volledig mis, bij de tackle van invaller Min-woo Kim op Victor Claesson. De scheidsrechter oordeelde in eerste instantie dat de bal werd gespeeld door de Zuid-Koreaan. Pas na inmenging van de VAR Mauro Vigliano en het bekijken van de beelden legde Aguilar de bal alsnog op de stip, omdat Min-woo Kim de bal zeker niet speelde. De arbiter liet daarbij na een kaart te geven voor de duidelijk geelwaardige overtreding.

Bij een ingreep vanuit de VAR krijgt een arbiter sowieso een onvoldoende bij de beoordeling door de FIFA, omdat het gaat om een wedstrijdbepalende fout. Ondanks het feit dat de betreffende scheidsrechter verder goed gefloten kan hebben, zoals dat het geval was bij de arbiters Cunha en Gassama eerder deze week. Een correctie door de VAR de scheidsrechter aanrekenen voorkomt ook dat scheidsrechters besluiten niet te fluiten omdat ze toch gecorrigeerd kunnen worden. Het blijft de verantwoordelijkheid van de arbiter op het veld.

Aguilar zal ontevreden terugkijken op zijn derde WK-wedstrijd in zijn carrière. Dat er geen tempo in een van de minst vermakelijke poulewedstrijden tot nu toe kwam, was ook deels zijn schuld. De trage Zweedse defensie werd geholpen door het feit dat Aguilar bij het onreglementair beëindigen van counters geen geel gaf, ook al was er geen enkele intentie de bal te spelen. Een wedstrijd in de knock-outfase leiden, lijkt er voor hem net als in 2014 niet in te zitten.

Scheidsrechter: Joel Aguilar (El Salvador) 4,5

Gele kaarten 3
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 43 (20-23)
Aantal buitenspelgevallen 1
WK-ervaring Twee wedstrijden in 2014

België - Panama 3-0

Met acht gele kaarten nestelde Janny Sikazwe zich bovenaan het gele kaartenklassement op dit WK. Wat zegt het over zijn prestatie? Op zich is er geen positieve of negatieve conclusie aan te verbinden, want de meeste kaarten waren terecht en misschien had hij er zelfs nog meer kunnen geven. Het probleem was dat de Zambiaan de eerste gele kaart al snel in de wedstrijd gaf. De Belg Thomas Meunier kreeg hem en juist die bestraffing was wat overdreven. Het betekende wel dat volgende overtredingen - die al snel zwaarder leken - ook bestraft moesten worden. Even leek het erop dat de kaartenlast aan Panamese zijde de eerste rode kaart van het toernooi op zou leveren. Maar een tweede gele kaart geven wegens het weggooien van de bal deed Sikazwe dan weer niet.

De Afrikaanse arbiter was nog coulant voor de soms stevig ingrijpende Panamezen, maar hij bleef over de hele wedstrijd keurig overeind. Sikazwe leidde de laatste jaren grote wedstrijden en heeft duidelijk de benodigde ervaring opgedaan. De finale om het WK voor clubs tussen Real Madrid en Kashima Antlers in 2016 – waarin hij Sergio Ramos vergat een tweede gele kaart te geven – en de Afrika Cup-finale tussen Kameroen en Egypte in 2017 waren in zijn handen.

Twee opvallende assistent-scheidsrechter-momenten nog: één van de assistenten wachtte overduidelijk lang met vlaggen, zoals geïnstrueerd. Inderdaad, een twijfelgeval dat door de VAR als buitenspel aangeduid werd. Instructie prima opgevolgd. Aan de andere kant vlagde de assistent voor buitenspel aan Panama-zijde toen de bal van een Belgische voet kwam. Die regel is ouder, maar was hij kennelijk even vergeten.

Scheidsrechter: Janny Sikazwe (Zambia) 6,0

Gele kaarten 8
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 35 (17-18)
Aantal buitenspelgevallen 4
WK-ervaring Twee wedstrijden in 2014

TUNESIË – ENGELAND 1-2

Softest penalty ever. Ridiculous, twitterde BBC-presentator en voormalig WK-topscorer Gary Lineker nog tijdens de eerste helft van het duel Tunesië - Engeland. Nu houden Engelsen van een beetje overdrijving en zijn er wel dubieuzere strafschoppen toegekend op mondiale eindronden, maar de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldán bleek vooral erg inconsequent in het zestienmeterbeleid. Hij wees na ruim een half uur naar de stip toen de Tunesische aanvaller Fakhreddine Ben Youssef bij een hoge voorzet tegen de uitgestoken linkerarm van Kyle Walker aanliep. De handeling van de Engelse rechtsback was lomp, maar de reactie van de Noord-Afrikaan (eerst theatraal hoofdletsel veinzen en meteen daarna juichen om de penalty) maakte al duidelijk dat hij precies had gekregen waarnaar hij zocht.

De Braziliaanse VAR Sandro Ricci was het met zijn Zuid-Amerikaanse collega eens, want hij greep niet in. Nu was dat op zich nog te verdedigen, maar niet dat de heren vervolgens tot twee keer toe aan de overkant een veel opzichtiger vergrijp – de Engelse captain Harry Kane werd in beide helften in de houdgreep genomen en tegen de grond gewerkt – verzuimden te bestraffen. Het was niet de enige fout van de arbiter (en de VAR). Zo deed Roldán vroeg in de wedstrijd een stevige elleboogtik van Ashley Young af met een praatje in plaats van een gele kaart, zorgde hij voor verwarring aan beide kanten bij een ingooi en floot hij na 77 minuten weliswaar terecht voor een Tunesische overtreding op twintig meter van het doel, maar te vroeg: een seconde later werd ook Jesse Lingard gevloerd, in het strafschopgebied…

De missers waren opmerkelijk, gezien de 38-jarige Roldán er goed op staat in scheidsrechtersland, vooral op het eigen continent. Zo floot hij in 2012 al de finale om de Copa Libertadores en drie jaar later de eindstrijd om de Copa América. Zijn mondiale optredens waren minder succesvol. Bij zijn WK-debuut in 2014 keurde hij ten onrechte twee doelpunten van Mexico tegen Kameroen af en vorig jaar tijdens het toernooi om de Confederations Cup gaf hij, zelfs na het raadplegen van het tv-scherm langs de lijn, de verkeerde speler de gele kaart. De Engelse boulevardkrant The Sun, nooit vies van een vat olie op het vuur, bestempelde Roldán dan ook vooraf al als de Blunder Ref. Ook dat was weer een staaltje Engelse overdrijving en stemmingmakerij, maar de Colombiaan deed er weinig aan die woorden te logenstraffen. De late 1-2 van Kane bespaarde hem een algehele Engelse tuchtiging.

Scheidsrechter: Wilmar Roldán (Colombia) 5

Gele kaarten 1
Rode kaarten 0
Aantal overtredingen 22 (14-8)
Aantal buitenspelgevallen 5
WK-ervaring Twee wedstrijden in 2014

Klassement na vijf WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Sandro Ricci (Brazilië) 1 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 1 7,00
Björn Kuipers (Nederland) 1 7,00
Cüneyt Cakir (Turkije) 1 6,50
Nestor Pitana (Argentinië) 1 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Gianluca Rocchi (Italië) 1 5,50
Szymon Marciniak (Polen) 1 5,50
Wilmar Roldán (Colombia) 1 5,00
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
César Arturo Ramos (Mexico) 1 4,00
Malang Diedhiou (Senegal) 1 4,00
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.