Kuipers-index: Argentijnse acteur Pitana nauwelijks getest

Reacties

Het WK van 2018 is ook het WK van de arbitrage. Voor het eerst wordt er gebruik gemaakt van de VAR op het mondiale eindtoernooi. VI volgt de verrichtingen van Team Kuipers en zijn collega's op de voet en beoordeelt de scheidsrechters.

Kuipers-index: Argentijnse acteur Pitana nauwelijks getest

Scheidsrechter: Néstor Pitana (Argentinië) 6,5
Als je niet beter weet, zou je kunnen denken dat Néstor Pitana een scheidsrechter uit de lagere klassen van het amateurvoetbal is. De Argentijn gaat met een moeizaam loopje hobbelend over het veld en lijkt daardoor veel ouder dan de bijna 43 lentes die hij telt. Maar schijn bedriegt. Pitana heeft een prima conditie – logisch, anders kom je niet door de strenge tests van de FIFA – en volgt het spel doorgaans op korte afstand.

Zo ook tijdens de openingswedstrijd van het WK in Rusland waarvoor hij was uitverkoren. De ervaren Argentijn, gekleed in mooi authentiek zwart, kwam in Moskou geen moment echt in de problemen. Was dat zijn eigen verdienste of lag dat aan de spelers om hem heen? Op die kip-en-ei-vraag was geen duidelijk antwoord te geven. Maar laten we het positief bekijken en Pitana de credits verstrekken. Zijn verleden als acteur kwam ook in het Luhzniki-stadion tot uiting én van pas. Pitana maakt veel gebruik van mimiek en armgebaren, is soms iets té aanwezig, maar hield wellicht mede daardoor het duel prima in de hand.

Het leek zelfs 88 minuten lang dat de Argentijn de klus zonder kaarten zou klaren. De twee gele prenten die hij alsnog toonde, aan uitblinker Aleksandr Golovin en Taisir Al-Jassim, waren terecht; in elk geval volgens het spelregelboekje. Gezien de rest van de wedstrijd had hij ze ook achterwege kunnen laten, aangezien Pitana tot de slotfase juist alles oploste met een (soms iets te langdurig) praatje of een strenge blik. Ook viel hij positief op door zo veel mogelijk de voordeelregel toe te passen. En bij de openingstreffer van Yuri Gazinsky zag hij prima dat Al-Jassim uitgleed en niet werd geduwd, zoals het in eerste instantie leek.

Als we dan toch nog even de kritische bril opzetten: de samenwerking met zijn assistenten langs de lijn verliep niet altijd vlekkeloos. Na een kwartier werd Pitana zelfs lelijk in de steek gelaten door een van de heren met de vlag, die bij een Russische aanval een duidelijke buitenspelsituatie over het hoofd zag. Pitana loste het slim op door in plaats van een hoekschop de Saoedi's alsnog een vrije schop toe te kennen.

Ook de op het WK debuterende VAR had een rustige avond. De Italiaan Massimiliano Irrati en zijn secondanten hoefden niet één keer serieus te worden geraadpleegd of in te grijpen: Pitana had in de 35ste minuut zelf al prima gezien dat een Russische valpartij in het strafschopgebied geen penalty waard was.

Rusland - Saoedi-Arabië 5-0

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 32 (22-10)
Aantal buitenspelgevallen: 4 (3-1)
WK-ervaring: vier duels op WK 2014

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.