Kuipers-index: omstreden Amerikaan voldoet, VAR-fout helpt Duitsers

Reacties

De vooraf veelbesproken Amerikaanse Mexicaan Jair Maruffo kende een keurig WK-debuut. De hoog aangeschreven Serviër Milorad Mazic overtuigde niet en de Pool Szymon Marciniak werd in de steek gelaten door VAR in zijn tweede optreden dit WK.

Kuipers-index: omstreden Amerikaan voldoet, VAR-fout helpt Duitsers

BELGIË - TUNESIË 5-2

Als je als scheidsrechter voordat je ook maar een minuut op een WK gefloten hebt al een gespreksonderwerp bent, dan knok je bij voorbaat al tegen een achterstand. Jair Marrufo, een Amerikaan met Mexicaanse roots, wist de schijnwerpers op zich gericht vanwege opmerkelijke voorvallen uit het verleden. In 2009 werd hij door de Amerikaanse bond geschorst vanwege zijn zwakke prestaties. Ook was hij in opspraak gekomen nadat hij het shirt van de Mexicaan Cuauhtemoc Blanco had gevraagd nadat hij een duel van hem geleid had. Het kostte hem zijn nominatie voor het WK van 2010. In 2017 dook de naam van Marrufo nog eens op. Hij leidde in juli 2017 een vriendschappelijk duel in Miami tussen Barcelona en Real Madrid waarna Ivan Rakitic verklaarde dat de arbiter hem uitgescholden had tijdens de wedstrijd.

De Texaan wist echter dat het na ruim negentig minuten over zijn prestatie op het veld zou gaan. Zijn WK-debuut was namelijk zeer behoorlijk. Marrufo liep niet tegen grote problemen aan, kon al snel zijn stempel drukken door een strafschop aan de Belgen te geven en nam die verantwoordelijkheid ook. De overtreding van Syam Ben Youssef was op de rand van het strafschopgebied en dus binnen de beruchte zone. Ook landgenoot Mark Geiger – de VAR van dienst – vond dat. Dat Marrufo voor rust geel gaf aan de Tunesiër Ferjani Sassi wegens protesteren was te begrijpen, maar een stevige reprimande had ook kunnen helpen. In de eerste helft toonde de Amerikaan zich ook van een begripvollere kant. Nadat Romelu Lukaku uit balans raakte en struikelde in het zestienmetergebied gaf hij terecht geen penalty, maar liet hij Lukaku blijken het ook geen schwalbe te vinden. Een prettige manier van communiceren die bij spelers respect afdwingt. En dat terwijl Marrufo toch een wat autoritaire uitstraling heeft. Daar maakte hij echter geen misbruik van.

De spelers van Tunesië kijken vragend naar Jairo Marrufo na een beslissing in het voordeel van de Belgen.
De spelers van Tunesië kijken vragend naar Jairo Marrufo na een beslissing in het voordeel van de Belgen.

Marrufo had het in de tweede helft niet moeilijk. Zeker na de 4-1 was de angel uit het duel. Dat kan ook een valkuil zijn, maar Marrufo rondde zijn eerste WK-optreden keurig af. Hij hoefde geen frustratie-overtredingen te bestraffen, maar kreeg ook geen gelegenheid meer om echt uit te blinken. Een klein minpuntje: zijn assistenten waren niet groots, ook bij overduidelijk buitenspel vlagden ze veel te laat of helemaal niet. Een tweede optreden ligt wel in het verschiet, misschien alleen raadzaam om Marrufo niet aan Kroatië en Rakitic te koppelen.

Scheidsrechter: Jair Marrufo (Verenigde Staten) 7

Gele kaarten: 1
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 25 (12-13)
Aantal buitenspelgevallen: 6 (3-3)
WK-ervaring: geen

ZUID-KOREA - MEXICO 1-2

Twee strafschopmomenten waren grotendeels bepalend voor het optreden van Milorad Mazic. Bij de eerste situatie kende de arbiter geen twijfel. Hij stond op slechts enkele meters van Andrés Guardado en had vrij zicht toen de Mexicaan voorgaf en de bal tegen de uitgestoken arm van Jang Hyun-soo aan schoot. De Zuid-Koreaan maakte weliswaar geen beweging naar de bal, maar maakte zich dusdanig groot bij de poging de voorzet te blokken, dat hij een groot risico op hands nam. Een strafschop toekennen was de enige juiste beslissing.

Bij het andere moment waren de rollen omgedraaid, de Zuid-Koreanen meenden recht te hebben op een penalty. De bal raakte bij het schot van Seon-Min Moon inderdaad de hand van Carlos Salcedo, maar de Mexicaan had zijn arm duidelijk in een natuurlijke houding voor zijn borst en er was voor hem ook geen tijd om het contact met de hand te voorkomen. Een dergelijke situatie wordt sowieso door de VAR nauwlettend bekeken, maar Mazic werd niet naar de zijlijn geroepen voor het nog eens bekijken van de beelden. Zo kreeg de arbiter direct al de bevestiging dat hij het bij het juiste eind had.

Milorad Mazic kalmeert bondscoach Taeyong Shin, die zijn Zuid-Korea met afstand de meeste overtredingen zag maken.
Milorad Mazic kalmeert bondscoach Taeyong Shin, die zijn Zuid-Korea met afstand de meeste overtredingen zag maken.

Bij de 2-0 hadden de Zuid-Koreanen meer reden tot klagen. In aanloop naar de aanval schoffelde Héctor Herrera met zijn rechtervoet Sung-Yong Ki simpelweg onderuit bij zijn poging de bal te veroveren. Mazic stond op tien meter, had goed zicht op de situatie en besloot toch door te laten spelen. Mexico sloeg toe uit de counter, waardoor de fout van de scheidsrechter indirect beslissend was.

Bij het proberen niet te flauw te fluiten sloeg Mazic zo nu en dan door. Zo werd Carlos Vela al dribbelend secondenlang vastgehouden door Moon. Een gele kaart bleef uit, tot onbegrip van de klagende Guardado. Mazic beging daarmee een fout die veel vaker gemaakt wordt dit WK: het niet met geel bestraffen van uitgebreid vasthouden. De Koreanen voelden door het uitblijven van geel de vrijheid volop overtredingen te maken.

Een wisselvallig optreden derhalve, maar het goede handelen bij de strafschopsituaties levert de scheidsrechter, die ook de leiding over de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid had, nog een magere voldoende op.

Scheidsrechter: Milorad Mazic (Servië) 5,5

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 31 (24-7)
Aantal buitenspelgevallen: 0
WK-ervaring: Twee groepswedstrijden in 2014

Duitsland - Zweden 2-1

Tijdens zijn WK-debuut zorgde Szymon Marciniak voor een primeur op dit toernooi en een zeldzaamheid in het algemeen: hij maakte het duel tussen Argentinië en IJsland vol zonder het uitdelen van kaarten. Bovendien kende hij een – terechte – strafschop toe aan de Argentijnen. De kale Pool deed bij zijn tweede optreden het tegenovergestelde. Hij schreef vier bekeuringen uit – tegen geen van alle was iets in te brengen – maar verzuimde deze keer de bal op de stip te leggen, na een overtreding van Jérôme Boateng op de doorgebroken Marcus Berg (zie hoofdfoto). Ook de Franse VAR Clement Turpin greep niet in. Nu wordt vaak gezegd dat als niet telt, maar de juiste beslissing op dat moment had wel degelijk grote invloed gehad op het restant van de wedstrijd en mogelijk ook de uitslag. De charge van Boateng had Zweden een strafschop moeten opleveren en hemzelf de rode kaart, waardoor de Duitsers niet pas vanaf de 82ste minuut met een man minder hadden moeten spelen – Boateng kreeg alsnog rood na twee gele kaarten – maar al na twaalf minuten.

Szymon Marciniak stuurt Jérôme Boateng vlak voor tijd alsnog van het veld.
Szymon Marciniak stuurt Jérôme Boateng vlak voor tijd alsnog van het veld.

Die fout van Marciniak (en Turpin) was een smet op een verder goed optreden van de Pool. Hij had wél gelijk toen hij in de zesde minuut de Zweden evenmin een penalty toekende na een actie van Thomas Müller jegens Emil Forsberg. Dat duwtje was te licht voor een strafschop. De arbiter verdiende zelfs een flinke pluim bij de eerste gele kaart die hij trok. Na een forse tackle van Albin Ekdal op Müller gaf Marciniak eerst voordeel, maar hij was de charge van de Zweed niet vergeten en slingerde hem toen het spel eenmaal stillag alsnog op de bon. Ook de overige prenten waren op hun plaats, al kwam de tweede voor Boateng wat laat uit de borstzak. Dat leek vreemd, aangezien de tackle-van-achteren op Berg opzichtig genoeg was. Verder had Marciniak nog één gele kaart extra kunnen/moeten uitdelen, toen Julian Draxler na 35 minuten hard in de rug van Mikael Lustig sprong.

Al met al toch een voldoende voor Marciniak, aangezien hij meer plussen dan minnen scoorde en de wedstrijd nooit uit zijn handen glipte. Alleen jammer dat de VAR hem bij die ene grote min lelijk in de steek liet.

Scheidsrechter: Szymon Marciniak (Polen) 6,5

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 1 (2x geel)
Aantal overtredingen: 25 (12-13)
Aantal buitenspelgevallen: 7 (5-2)
WK-ervaring: Eén groepsduel in 2018

KLASSEMENT NA TIEN WK-DAGEN:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Björn Kuipers (Nederland)          2 7,50
Damir Skomina (Slovenië)           1 7,50
Sandro Ricci (Brazilië)    1 7,00
Bakary Gassama (Gambia 1 7,00
Jair Marrufo (Verenigde Staten) 1 7,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein)          1 7,00
Andrés Cunha (Uruguay)             2 6,50
Felix Brych (Duitsland)    1 6,50
Matthew Conger (Nieuw-Zeeland)    1 6,50
Cüneyt Cakir (Turkije)    1 6,50
Néstor Pitana (Argentinië)          1 6,50
Clément Turpin (Frankrijk)          1 6,50
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Milorad Mazic (Servië) 1 5,50
Gianluca Rocchi (Italië) 1 5,50
Antonio Mateu Lahoz (Spanje)  1 5,00
Enrique Cáceres (Paraguay)        1 5,00
Wilmar Roldán (Colombia)          1 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten)              1 5,00
Joel Aguilar (El Salvador)              1 4,50
César Arturo Ramos (Mexico)    1 4,00
Malang Diedhiou (Senegal)         1 4,00
Mohammed Mohammed Abdulla (Ver. Arabische Emiraten)          1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 1 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.