Kuipers-index: Geiger benadeelt Marokko, Turpin negeert theater

Mark Geiger vergat Marokko een strafschop toe te kennen en kreeg ook geen hulp van de VAR, Clément Turpin kreeg geen kans uit te blinken of te falen en in zijn tweede duel dit WK overtuigde Andrés Cunha niet.

Portgal - Marokko 1-0

Bij Marokko probeerden ze de schuld van de vroege uitschakeling in de schoenen van de Amerikaanse scheidsrechter Mark Geiger te schuiven. Alsof hij de kansen miste die de Marokkanen om zeep hielpen. Het blijft een merkwaardige reflex om de dienstdoende arbiter als schuldige aan te wijzen na een nederlaag. Op Geiger, leraar in het dagelijkse leven, was voldoende aan te merken. Hij had zeker niet zijn beste dag, maar doorslaggevend was hij zeker niet.

De woede van de Marokkanen richtte zich met name op de inconsequente manier van fluiten van de Amerikaan. In de eerste helft kwam dat in twee opvolgende acties samen. Een stevige ingreep in de zestien leverde Marokko geen strafschop op, terwijl luttele tellen later een ongeveer gelijkwaardige duw Portugal een vrije trap opleverde op een aantrekkelijke positie. Geiger neigde in twijfelgevallen de Portugezen – die hij bijna een jaar geleden ook floot in Rusland tijdens het toernooi om de Confederations Cup tegen Nieuw-Zeeland (4-0) - het voordeel van de twijfel te geven.

Een andere inconsequentie viel ook op. Geiger gaf zijn eerste gele kaart van de wedstrijd aan Medhi Benatia en maakte hem daarbij duidelijk dat hij dat deed omdat de verdediger al meerdere overtredingen had begaan. De Portugees Raphaël Guerreiro had volgens die redenatie ook niet misstaan in het boekje van de ref. Hoeveel laatste waarschuwingen mag je geven voor je ook daadwerkelijk tot actie over gaat? Dat Geiger in de slotfase een andere headset nodig had, werkte voor de beeldvorming ook niet mee. Het vierde WK-optreden van de arbiter (vier jaar geleden floot hij al drie duels) was rommelig en matig. Misschien nog een groepsduel zonder belangen en dan evenals Marokko huiswaarts.

Uruguay - Saoedi-Arabië 1-0

Bij de UEFA is de Fransman Clément Turpin uitgegroeid tot een van de vaste krachten voor de eindfases van de belangrijkste toernooien. In aanloop naar het WK was Turpin in de Champions League nog de leidsman bij de historische comeback van AS Roma tegen Barcelona (3-0). In de halve finale van de Europa League was hij degene die onverbiddelijk was ten opzichte van Sime Vrsaljko, de Atlético Madrid-verdediger die in de tiende minuut al rood kreeg op bezoek bij Arsenal.

Tot zo'n pittig besluit kwam het woensdag in de Rostov Arena niet. Sterker, het kwam geen moment in de buurt. Turpin werd amper getest bij de uiterst povere wedstrijd tussen Uruguay en Saoedi-Arabië. En zoals een spits afhankelijk is van de aanvoer, kan een scheidsrechter slechts goed beoordelen wat hem voorgeschoteld wordt. Bij het groepsduel in Poule A bleef dat beperkt tot lichte duels en enkele opstootjes. Het belangrijkste moment voor Turpin was de beslissende goal. Vlak voordat de corner getrapt werd, worstelden onder anderen Diego Godín en Luis Suárez nog behoorlijk in het strafschopgebied. De scheidsrechter zag echter direct dat er niets aan de hand was bij de enorme blunder van doelman Mohammed Al Owais, die onder de bal door ging. Het was pure onkunde, geen hinder. Suárez profiteerde genadeloos.

Bij diezelfde Suárez nam de frustratie later zichtbaar toe door het uitblijven van meer goals. De ex-Ajacied zocht de duels, wachtte op de tikjes van achteren om vrije trappen uit te lokken en ging dan kermend van de pijn naar de grond. Edinson Cavani hanteerde dezelfde aanpak in de hoop wat te forceren. Turpin beoordeelde de situaties goed en aarzelde ook niet te laten doorspelen na Uruguayaans theater. Zware overtredingen waren er niet en deze wedstrijd werd na Argentinië versus IJsland de tweede van dit WK die eindigde zonder dat de scheidsrechter een kaart had getrokken.

Turpin werd niet écht getest, kreeg ook de kans niet uit te blinken en bleef dus ook moeiteloos overeind. De 36-jarige arbiter kan zo met een schone lei op weg naar zijn tweede WK-wedstrijd en zal tegelijkertijd beseffen dat hij voor zijn kansen in de knock-outfase ook afhankelijk is van het succes van Les Bleus.

Scheidsrechter: Clément Turpin (Frankrijk) 6,5

Gele kaarten: 0
Aantal overtredingen: 23 (10-13)
Aantal buitenspelgevallen: 3 (1-2)
WK-ervaring: geen

Iran - Spanje 0-1

Andrés Cunha leidde in Kazan al zijn tweede WK-duel binnen vijf dagen. Tijdens Frankrijk - Australië stond hij twee keer in het middelpunt van de belangstelling met cruciale, wedstrijdbepalende beslissingen, waarbij hij hulp kreeg van respectievelijk de VAR en de doellijntechnologie. Ook deze keer had Cunha, zonder dat hij daar zelf schuld aan had, de bijstand van de VAR nodig. Na 63 minuten oordeelde de Argentijn Mauro Vigliano, net als de assistent-scheidsrechter langs de lijn, terecht dat de Iraanse gelijkmaker geen doorgang kon vinden vanwege buitenspel. Geen VAR-correctie, maar een bevestiging van een constatering dit keer. Pijnlijk voor de Aziaten, al hadden zij op dat moment geen enkel recht op een doelpunt vanwege het Catenaccio 2.0 dat zij in de eerste 54 minuten speelden. Bondscoach Carlos Queiroz had geen bus voor het eigen doel geparkeerd, maar het complete wagenpark van het streekvervoer van Teheran en omstreken.

Daar had Cunha uiteraard niets mee te maken, maar hij liet wel na het antivoetbal afdoende te bestraffen. Geniepige overtredingen, heftige protesten, theater om de tegenstander een kaart aan te smeren; alles bedekte de 41-jarige Uruguayaan met de mantel der liefde. Een fluitsignaal en af en toe een stevige uitbrander, daar bleef het bij. Positief bekeken slaagde hij erin het duel lange tijd ook zonder kaarten niet te laten ontsporen, maar de vele onderbrekingen kwamen het toch al geringe tempo niet ten goede. Ook in de tweede helft hield Cunha zijn borstzakje lange tijd gesloten, bijvoorbeeld toen de Iraniër Majid Hosseini een gemene charge uitvoerde. Pas na 79 minuten kon de arbiter er niet meer omheen en slingerde hij Vahid Amiri – terecht – op de bon. De tweede bekeuring, in de blessuretijd voor Omid Ebrahimi, was eveneens op zijn plaats, al verzuimde Cunha daarbij de voordeelregel toe te passen – Spanje was bezig aan een veelbelovende aanval – en Ebrahimi daarná de gele kaart te tonen.

Al met al scoorde Cunha een voldoende, maar wel een magere. Niet te snel met kaarten wapperen om je autoriteit te bewijzen is op zich goed, al kun je daarin ook wat te ver gaan. Iets met zachte heelmeesters...

Scheidsrechter: Andrés Cunha (Uruguay) 6,0

Aantal overtredingen: 28 (14-14)
Aantal buitenspelgevallen: 3 (2-1)
WK-ervaring: één duel op WK van 2018