Kuipers-index: prima debuut Faghani, ruime onvoldoendes Diedhiou en Ramos

Reacties

We zagen de slechtste en de beste prestatie van een scheidsrechter tot nu toe op dit toernooi op dag vier. De Senegalees Diedhiou en de Mexicaan Ramos voldeden niet, de Iraniër Faghani blonk bij Duitsland-Mexico uit.

Kuipers-index: prima debuut Faghani, ruime onvoldoendes Diedhiou en Ramos

COSTA RICA - SERVIË 0-1

Na Bakary Gassama kwam er met Malang Diedhiou een tweede Afrikaanse arbiter in actie op het WK. Diep in de schaduw van de prima fluitende Gambiaan, zo werd duidelijk. Waar Gassama één fout (de door de VAR gecorrigeerde strafschop) maakte, grossierde Malang Diedhiou in missers. Zijn geringe internationale ervaring brak Diedhiou wellicht op. Hij floot de strijd om de derde en vierde plaats op het WK voor clubs eind vorig jaar en was actief op de Olympische Spelen en de laatste twee Afrika Cup-toernooien. Diedhiou is al 45 jaar en verder dan wat op papier minder aantrekkelijke potjes op het mondiale podium zal hij niet komen.

Zijn belangrijkste missers tijdens Costa Rica-Servië: een overduidelijke handsbal op het middenveld bij het controleren van de bal zag hij niet, shirtje vastpakken bestrafte hij met een waarschuwing in plaats van met een gele kaart, hij bedekte menig overtreding met de mantel der liefde en zijn assistent liet hem bij een omhaal van de Serviër Aleksandar Mitrovic ook nog eens in de steek. Zijn geluk was dat de bal niet zat, maar juist in dit soort situaties moet de vlag naar beneden blijven. Van buitenspel was geen sprake.

In de slotfase weigerde de Senegalese arbiter de Servische trucs om de wedstrijd uit te spelen aan te pakken. Hij sloeg ook - met name in de tweede helft - door in zijn intentie om te willen laten spelen. In de blessuretijd bekroonde hij zijn matige optreden (waarin hij nog wel terecht een penaltyclaim van de Serviërs wegwuifde) met een warrig slot. Bij een opstootje aan de zijlijn (met Nemanja Matic als aanstichter) waarbij geslagen en geduwd werd ondernam hij geen actie en een klap van Aleksandar Prijovic bestrafte hij na het zien van de beelden met geel. Slaan is nog altijd rood. In die slotfase liet de VAR hem trouwens lelijk in de steek. De Fransman Clement Turpin (kent u hem nog van Feyenoord-AS Roma?) had een bijdrage moeten leveren om Diedhiou te helpen. Hij paste zich echter keurig aan aan het niveau van de Afrikaan.

Scheidsrechter: Malang Diedhiou (Senegal) 4

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 33 (18-15)
Aantal buitenspelgevallen: 4 (1-3)
WK-ervaring: geen

DUITSLAND - MEXICO 0-1

Vier jaar geleden was Alireza Faghani ook al aanwezig op het WK. Destijds bleef zijn inbreng beperkt tot de rol van vierde official tijdens de openingswedstrijd tussen gastheer Brazilië en Kroatië. Kennelijk gaf hij zijn ogen en oren daar goed de kost, want de Iraniër maakte sindsdien snel carrière in de scheidsrechterswereld. Vorige zomer kreeg hij al de leiding toevertrouwd over het duel Chili-Portugal in de halve finale van het toernooi om de Confederations Cup, een jaar later mocht hij een van de op papier mooiste botsingen in de groepsfase van het WK fluiten. De veertigjarige Faghani én zijn kompanen langs de lijn kweten zich uitstekend van hun taak.

Dat begon al in de eerste minuut, toen een flitsende Mexicaanse aanval terecht mocht doorgaan ondanks Duits appelleren voor buitenspel. Faghani viel in het vervolg van het duel positief op door bepaald niet kinderachtig of pietluttig te fluiten. Hij nam daarmee een risico in een toch beladen confrontatie, maar de teugels glipten geen moment uit zijn handen. De man uit Iran paste ook prima de voordeelregel toe en liet geregeld zien het verschil tussen een overdreven valpartij en een échte overtreding te kunnen waarnemen. Zo gaf hij in de tweede helft terecht geen penalty na een fysiek duel tussen Mats Hummels en Javier Hernández, zoals hij in de slotminuut ook niet in de theatrale en wanhopige buiteling van routinier Mario Gómez trapte.

Op de vier gele kaarten die Faghani uitdeelde was evenmin iets aan te merken. Hooguit had hij er één meer kunnen uitdelen aan de Mexicanen voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal. Enig ander minpuntje was zijn autoritaire optreden tegenover Toni Kroos. De Duitse middenvelder kwam in de negentiende minuut verhaal halen na een in zijn ogen verkeerde beslissing van de arbiter, die hem daarop met twee handen (licht) van zich af duwde. Je kunt zeggen dat dat een betere oplossing is dan meteen met een kaart te gaan zwaaien, maar als spelers niet handtastelijk mogen worden ten opzichte van de scheidsrechter, geldt andersom natuurlijk hetzelfde. En Faghani had het ook helemaal niet nodig.

Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran) 8

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 25 (10-15)
Aantal buitenspelgevallen: 3 (1-2)
WK-ervaring: geen

BRAZILIË - ZWITSERLAND 1-1

Bondscoach Tite waarschuwde het Braziliaanse volk vooraf nog dat tegen Zwitserland niet verwacht moest worden dat Neymar zijn topniveau zou halen. Toch leverden de acceleraties van de linksbuiten zondagavond Zwitserland en zeker ook arbiter César Arturo Ramos al tal van problemen op. Natuurlijk beheerst Neymar de kunst van het provoceren als geen ander, maar dat neemt niet weg dat hij in bescherming moet worden genomen als er absoluut geen intentie is de bal te spelen. Dat was in de zevende minuut al het geval toen Granit Xhaka de Braziliaan vasthield en om de aanval definitief te stoppen maar aan Neymar bleef hangen. De Mexicaanse scheidsrechter gaf voordeel, maar had de Zwitserse middenvelder toen het spel stillag natuurlijk alsnog geel moeten geven. Ramos verzuimde dat te doen, waardoor Xhaka zich vrij voelde nog tal van lichte overtredingen te maken om het spel van de Brazilianen te frustreren. Bij een soortgelijk vergrijp van Fabian Schär ten opzichte van Neymar gaf de arbiter in de 65ste minuut dan wel geel, maar maakte hij dan weer de fout geen voordeel te geven toen Neymar zich rond het strafschopgebied los had geworsteld.

Toch waren dat niet de cruciale momenten voor Ramos, die vooral afgerekend moet worden op zijn handelen bij de gelijkmaker van de Zwitsers. Steven Zuber scoorde uit een corner van Xherdan Shaqiri. Hij kopte raak vlak nadat hij Miranda een duw in de rug had gegeven, waardoor de Braziliaan zeker niet meer bij de bal zou komen. Bij het beoordelen van die duidelijke duw met twee handen miste de 34-jarige scheidsrechter sowieso het overzicht door zijn verkeerde positionering, Ramos had achter in het strafschopgebied moeten staan in plaats van op de rand van het zestienmetergebied recht voor het doel. Dat ook de VAR niet ingreep, moet voor De Goddelijke Kanaries het meest frustrerende en onbegrijpelijke zijn geweest. Paolo Valeri, de Italiaanse videoscheidsrechter van dienst, had Ramos minstens moeten aanraden nog eens een oordeel te vellen op basis van duidelijkere beelden. De goal had afgekeurd moeten worden, de duwfout was helder.

Het handelen van de jonge WK-debutant bij de 1-1 was het dieptepunt van het in zijn geheel warrige optreden. Ramos was inconsequent bij de overtredingen op Neymar. In de slotfase twijfelde hij nog duidelijk bij het vasthouden van Gabriel Jesus door Manuel Akanji. Daar had de bal op de stip gekund of misschien wel gemoeten. Het kwaad was voor hem al geschied. Een WK-debuut om snel te vergeten.

Scheidsrechter: César Arturo Ramos (Mexico) 4

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 31 (12-19)
Aantal buitenspelgevallen: 1 (1-0)
WK-ervaring: geen

Klassement na vier WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Sandro Ricci (Brazilië) 1 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 1 7,00
Björn Kuipers (Nederland) 1 7,00
Cüneyt Cakir (Turkije) 1 6,50
Nestor Pitana (Argentinië) 1 6,50
Gianluca Rocchi (Italië) 1 5,50
Szymon Marciniak (Polen) 1 5,50
César Arturo Ramos (Mexico) 1 4,00
Malang Diedhiou (Senegal) 1 4,00
'Tuurlijk had de videoscheidsrechter moeten ingrijpen bij goal Zwitserland'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.