Kuipers-index: rode primeur, vreemde goal en vierde VAR-strafschop

Reacties

Damir Skomina was de eerste scheidsrechter die een rode kaart trok, Nawaf Shukralla zag een in het veld terugkomende speler scoren en Enrique Cáceres was de vierde scheidsrechter die op aanraden van de VAR een strafschop moest geven.

Kuipers-index: rode primeur, vreemde goal en vierde VAR-strafschop

Colombia - Japan 1-2

Nog niet eens alle spelers waren aan de bal geweest toen het belangrijkste moment van de wedstrijd er al was. Bij een Japanse counter zat Davinson Sánchez in duel met Yuya Osako volledig mis, waardoor de spits alleen op doelman David Ospina af kon. De afwerking liet te wensen over, maar er kwam een rebound voor Shinji Kagawa. Carlos Sánchez blokkeerde de poging van de sterspeler van de Japanners met zijn rechterbovenarm en wist luttele tellen later al wat de gevolgen zouden zijn. Damir Skomina wees zonder aarzeling naar de strafschopstip en – hoe jammer ook voor de wedstrijd - gaf Carlos Sánchez in de derde minuut rood voor het bewust met de arm voorkomen van een doelpunt. Op basis van de regels kon de 41-jarige Sloveen simpelweg niet anders.

Ook Danny Makkelie zag dat als VAR. De juiste beslissing was te danken aan de uitstekende positionering van Skomina. De scheidsrechter bleef bij de tegenaanval van de Japanners zeker niet ver achter op de spelers en spoedde zich binnen enkele seconden van de Japanse helft (op 25 meter van het doel) naar de rand van het strafschopgebied van de Colombianen. Daar zag hij links van achteren duidelijk dat de bal de uitgestoken rechterarm van Carlos Sánchez raakte. Het sprintwerk van Skomina betaalde zich voor hem optimaal uit.

De in Europa hoog aangeschreven WK-debutant – zeker een kandidaat voor een duel in de eindfase van het toernooi - kende sowieso een sterk optreden. Hij zorgde voor weinig onderbrekingen in een wedstrijd met weinig harde duels. De leidsman, die bij de gelijkmaker van Colombia de bevestiging kreeg via de doellijntechnologie, floot in totaal maar 24 keer voor een overtreding: een van de laagste aantallen bij dit eindtoernooi. Björn Kuipers heeft tot nu toe het laagterecord met slechts achttien overtredingen bij het duel tussen Egypte en Uruguay (0-1). De door Falcao uitgelokte vrije trap waaruit Colombia scoorde was misschien een twijfelgeval, maar meer een slimmigheidje van de spits dan een foute inschatting van de arbiter.

In de slotfase nam de ergernis zichtbaar toe bij de Colombianen. James Rodríguez maakte een typische frustratie-overtreding met een schop van achteren tegen Genki Haraguchi. Een gele kaart met een lichtrood randje, Skomina had het met het uitdelen van een gele prent wederom bij het juiste eind.

Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië) 7,5

Gele kaarten: 3
Rode kaarten: 1
Aantal overtredingen: 24 (15-9)
Aantal buitenspelgevallen: 3
WK-ervaring: geen

Polen - Senegal 1-2

Net als voetballers hebben ook scheidsrechters soms wat geluk nodig. En de hulp van goede assistenten. Af en toe kunnen ze door een lullige samenloop van omstandigheden ongewild het gesprek van de dag zijn. Dat overkwam Nawaf Shukrulla tijdens Polen - Senegal. De 41-jarige arbiter uit Bahrein, die vier jaar geleden de groepsduels Australië - Spanje en Portugal - Ghana floot, maakte in zijn derde WK-optreden lange tijd een goede indruk. Hij volgde het spel telkens op korte afstand en straalde een prettige rust uit. Pas aan het einde van de eerste helft ging hij voor het eerst echt in de fout, door te verzuimen de Poolse middenvelder Grzegorz Krychowiak diens tweede gele kaart te tonen.

Op de eerste voor Krychowiak viel niets af te dingen, zoals het ook te billijken was dat Shukrulla de Senegalese verdediger Salif Sané met geel bestrafte – en niet met rood – voor een overtreding op Robert Lewandowski. De Poolse vedette was weliswaar onderweg naar het doel, maar de snelle rechtsback Moussa Wagué had zeker nog een kans gehad in te grijpen. Dat had de arbiter goed ingeschat, zoals hij na een klein uur ook een opstootje kalm oploste met een praatje.

Maar een minuut later kreeg Shukrulla ineens een aantal Polen over zich heen. De Senegalese aanvaller M'baye Niang stond na een blessurebehandeling aan de zijlijn en kreeg van zowel vierde official Abdulrahman Al-Jassim uit collega-oliestaatje Qatar als Shukrulla toestemming weer het veld te betreden. Spelregeltechnisch was dat geen enkel probleem en het leek ook veilig, want de bal bevond zich halverwege de helft van Senegal. Wisten Shukrulla en Al-Jassim veel dat Krychowiak net op dát moment een totaal mislukte terugspeelbal zou geven en daarmee onbedoeld Niang lanceerde. Die sprintte de stomverbaasde Poolse verdediger Jan Bednarek én doelman Wojciech Szczesny eruit en scoorde eenvoudig in het lege doel: 0-2.

De Poolse protesten waren op zich begrijpelijk, maar onterecht. De woede had zich op Krychowiak moeten richten en niet op Shukrulla, die gewoon volgens de regels had gehandeld. Dat deed hij ook met de derde gele kaart die hij uitdeelde, aan Idrissa Gana Gueye voor een te late en harde tackle. Maar de vierde prent bleef uit. Shukrulla honoreerde de schwalbe van Ismaïla Sarr terecht niet met een strafschop, maar ook niet met geel. Op het WK gelden echter andere (lees: mildere) regels hiervoor. Dat blijft merkwaardig, aangezien de FIFA altijd koketteert met fair play. Maar Shukrulla viel ook in deze situatie dus niets te verwijten.

Scheidsrechter: Nawaf Shukrulla (Bhn) 7

Gele kaarten: 3
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 23 (8-15)
Aantal buitenspelgevallen: 6
WK-ervaring: Twee groepsduels in 2014

Rusland - Egypte 3-1

En ook Enrique Cáceres had de hulp van de VAR nodig om een strafschop te geven. Hij was de vierde scheidsrechter die dat overkwam. Extra zuur voor de Paraguayaanse arbiter was dat hij de overtreding keurig waarnam, maar dat hulplijn Massimiliano Irrati hem er op moest wijzen dat het niet buiten het strafschopgebied, maar binnen de zestien gebeurde. Cáceres (en ook de VAR) waren er kennelijk zo van onder de indruk dat ze enkele minuten later vergaten om overduidelijk vasthouden van Marwan Mohsen met een nieuwe strafschop te bestraffen.

Aanhangers van complottheoriën kunnen de strafschopsituaties die Cáceres verkeerd beoordeelde,  uitleggen als acties van een thuisfluiter. Het gastland dat bevoordeeld wordt, het is een vaak terugkerend gespreksonderwerp op een eindtoernooi. Het gaat wellicht te ver Cáceres van een Russische voorkeur te betichten, al neigde de Paraguayaan naar twijfelgevallen in Russisch voordeel te fluiten. Bij de openingstreffer was van hulp overigens geen sprake. De eigen goal van Ahmed Fathi werd niet veroorzaakt door een duwtje, maar de Egyptenaar raakte uit balans omdat hij zelf het shirt van zijn Russische opponent Artem Dzyuba vasthield.

Cáceres probeerde de wedstrijd een gevecht te laten worden. Dat is in de lijn die de FIFA aanmoedigt, maar het is tegen de natuur van de Paraguayaan in. Met twee gele kaarten stapte de 44-jarige Zuid-Amerikaan als een coulante scheidsrechter van het veld. In de Paraguayaanse competitie en in de Copa Libertadores trekt hij doorgaans zes gele prenten of meer. Een kaartentrekker pur sang met een Zuid-Amerikaans karakter is door de mondiale scheidsrechtersbazen in het gareel gekregen. Hij moet zich een brandweerman voelen die slechts sporadisch zijn slang mag uitrollen. Cáceres voelt zich in die rol duidelijk niet op zijn gemak.

Scheidsrechter: Enrique Cáceres (Paraguay) 5,0

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 21 (11-10)
Aantal buitenspelgevallen: 0
WK-ervaring: geen

Klassement na zes WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Damir Skomina (Slovenie) 1 7,50
Sandro Ricci (Brazilië) 1 7,00
Bakary Gassama (Gambia) 1 7,00
Andres Cunha (Uruguay) 1 7,00
Björn Kuipers (Nederland) 1 7,00
Cüneyt Çakir (Turkije) 1 6,50
Nestor Pitana (Argentinië) 1 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Gianluca Rocchi (Italië) 1 5,50
Szymon Marciniak (Polen) 1 5,50
Enrique Cáceres (Paraguay) 1 5,00
Wilmar Roldán (Colombia) 1 5,00
Joel Aguilar (El Salvador) 1 4,50
César Arturo Ramos (Mexico) 1 4,00
Malang Diedhiou (Senegal) 1 4,00
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.