Kuipers-index: Ramos en Rocchi op dreef, zwak optreden Grisha

Reacties

WK-scheidsrechter César Arturo Ramos en Gianluca Rocchi hadden de instructies begrepen en lieten doorspelen waar het kon. Dat het in hun duels goed uitpakte, was een bevestiging van die keuze. De Egyptenaar Grisha maakte een slechte beurt door niet afdoende op te treden tegen de Panamezen.

Kuipers-index: Ramos en Rocchi op dreef, zwak optreden Grisha

ENGELAND - PANAMA 6-1

In de sport gaat de sympathie van de neutrale kijker vaak automatisch naar de underdog. Vooral als die er alles aan doet om voor een stunt te zorgen. Maar je kunt daarin ook overdrijven, zoals de voetballers van Panama deden in het duel met Engeland. Natuurlijk hadden zij op papier geen schijn van kans tegen de dure profs uit de Premier League en is het logisch dat je dan soms naar andere middelen grijpt. Maar in Nizhny Novgorod was er sprake van pure voetbalvervuiling, vooral in de eerste helft. De Panamezen hanteerden van meet af aan een complete gereedschapskist vol botte bijlen en kregen daarvoor ook de ruimte van een andere WK-debutant, scheidsrechter Ghead Grisha. De 42-jarige Egyptenaar toonde zich veel te lankmoedig en dat voelen voetballers doorgaans perfect aan, waardoor ze geen enkele prikkel voelen zich wat beter te gedragen. Integendeel.

Grisha had in de eerste minuut al de toon kunnen zetten door een ordinaire elleboogstoot van Gabriel Gómez op Jesse Lingard – waarom doe je zoiets zo vroeg in de wedstrijd al? – te bestraffen met de enige juiste sancties: een penalty en een rode kaart. Tot ieders verbazing floot de Egyptenaar voor een overtreding van Lingard, die ook daarna een paar keer doelwit was. Opmerkelijk was ook dat VAR Danny Makkelie, die twee dagen eerder Björn Kuipers nog had behoed voor een blunder, deze keer niet ingreep. Ronduit bizar was de wijze waarop de Panamezen verdedigden bij hoekschoppen: de heren hadden op dat moment beter hun voetbaltenue kunnen verruilen voor een judopak, want ze voerden ongegeneerd een aantal heup- en schouderworpen uit. Grisha legde alleen kort voor rust de bal op de stip voor zo’n belachelijke actie en bleef verder tot de laatste minuut alleen waarschuwen. Ook de protesten na het toekennen van beide strafschoppen liet hij veel te lang doorgaan.

Na de eerste, eveneens terechte penalty (ruw in de rug lopen van Lingard door Fidel Escobar) duurde het anderhalve minuut voordat Harry Kane eindelijk raak mocht knallen, kort voor rust had Grisha meer dan twee minuten (!) nodig om iedereen uit het strafschopgebied te krijgen. Alleen Escobar ging na al dat oeverloze gezeur op de bon.

De andere gele kaarten die Grisha uitdeelde waren eveneens op hun plaats, maar het hadden er veel meer moeten zijn om het Panamese wangedrag in te dammen. Gek genoeg bestrafte hij uiteindelijk de Engelsen zelfs vaker dan de agressors uit Midden-Amerika. Een compliment verdienden daarentegen zijn assistenten langs de lijn, die zowel de vierde als de zesde Engelse treffer hun zegen gaven, ondanks vermeend buitenspel.

Bij de 4-0 van John Stones waren er liefst drie momenten van een close call, bij de 6-0 stond Kane exact op gelijke hoogte met Román Torres toen bal in zijn richting werd geschoten. In de wielersport moet in zo'n geval een fotofinish uitsluitsel geven, de assistenten van Grisha hadden die niet nodig. VAR Makkelie kon dat alleen maar bevestigen. Toch waren die uitstekende waarnemingen niet voldoende om het veel te slappe optreden van de 'baas' op het veld uit te wissen.

Scheidsrechter: Ghead Grisha (Egypte) 4,5

Gele kaarten: 4
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 27 (14-13)
Aantal buitenspelgevallen: 3 (3-0)
WK-ervaring: Geen

Japan – Senegal 2-2

Als een van de favorieten voor een rol in de eindfase begon Gianluca Rocchi vorige week vrijdag aan zijn eerste WK. De Italiaan had het direct lastig bij de topper tussen Spanje en Portugal (3-3), waar er diverse discutabele VAR-momenten waren. Die bleven dit keer uit voor de 44-jarige official, die zondagmiddag een sterk optreden kende. De belangrijkste kwaliteit van Rocchi was vooral niet te aarzelen niet te fluiten bij het duel tussen Japan en Senegal. Zo ontstond een aantrekkelijke wedstrijd met een hoog tempo, met over het algemeen mooie duels en weinig vuil spel.

Rocchi liet wel M'Baye Niang duidelijk ontsnappen. De Senegalees sloeg vroeg in de tweede helft eerst Hiroki Sakai van zich af toen hij probeerde de bal af te schermen. De Japanse verdediger werd hard geraakt in zijn gezicht, maar de actie zou nog kunnen worden uitgelegd als ongelukkig. Dat deed de Italiaan ook. Enkele minuten later was het echter opnieuw raak. De sterke Niang zwaaide met zijn linkerarm naar achter en sloeg met zijn hand tegen het gezicht van Gen Shoji. Dit keer was er wel geel voor de onbesuisde aanvaller. Over rood viel te twisten bij die actie, maar wie beide situaties terugkijkt en bij elkaar optelt kan niet anders dan concluderen dat Niang erg goed wegkwam dat hij even later nog de assist bij de 1-2 kon geven.

De Italiaan kende verder een prima optreden. Hij zag goed dat de Senegalees Ismaïla Sarr al dribbelend zelf het contact zocht bij zijn valpartij in het strafschopgebied en oordeelde ook juist bij het gegrabbel van doelman Khadim N'Diaye. De keeper van Senegal zat mis bij de 2-2, waarbij hij in contact kwam met Shinji Okazaki en na te zijn opgekrabbeld tegen de Japanse invaller opliep. Okazaki maakte absoluut geen aanstalten de doelman te hinderen, dus N'Diaye was zelf volledig schuldig aan de goal van Keisuke Honda.

Rocchi heeft net als Björn Kuipers het voordeel dat de nationale ploeg uit zijn land het WK is misgelopen. Als hij deze lijn volhoudt, kan zich dat optimaal gaan uitbetalen.

Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië) 7,5

Gele kaarten: 5
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 22 (8-14)
Aantal buitenspelgevallen: 6
WK-ervaring: Eén wedstrijd in 2018

Polen - Colombia 0-3

César Arturo Ramos kende een zeer moeizaam WK-debuut bij Brazilië-Zwitserland met een Zwitserse goal die hij had moeten afkeuren en een te afwachtende manier van fluiten, maar zijn herstel mocht er zijn. De pas 34-jarige Mexicaan toonde dezelfde intentie om door te laten voetballen waar dat kon en moet tot zijn eigen tevredenheid geconstateerd hebben dat dat bij de confrontatie tussen Colombia en Polen wel goed uitpakte.

Ramos zat er vanaf het begin kort op en onderscheidde overtredingen van theater. Hij zette de standaard in het begin van de wedstrijd en raakte de controle nooit kwijt. Het duel was fel, maar nooit ging het te ver. Het enige wel-of-niet penaltymoment – waar Robert Lewandowski met twee Colombianen een luchtduel aanging – leek te weinig voor een strafschop. Als scheidsrechter moet je soms een beetje geluk hebben, maar je moet ook herkennen wanneer je een punt kunt maken. Dat lukte Ramos prima. Bijvoorbeeld met de gele kaart die hij aan Jan Bednarek kon en moest geven. Verder is Ramos iets te lang van stof bij het waarschuwen van spelers tijdens dode spelmomenten misschien, maar in ieder geval is hij duidelijk.

Het scoreverloop zat Ramos ook mee. Tijdens Brazilië-Zwitserland had hij moeite overeind te blijven in een spannende slotfase, nu zag hij Colombia op 3-0 kwamen en wist hij dat het goed ging komen. En toch verdiende hij daar bonuspunten. De Polen raakten gefrustreerd en Ramos leek met wat sprintwerk aan te voelen dat er nog iets kon gebeuren. Het leverde de Pool Goralski een meer dan terechte gele kaart op. Ramos sloot af zoals hij begon. Zijn 'zoek-het-allemaal-uit'-houding pakte goed uit in dit treffen. Geen VAR-ingreep, geen discutabele momenten en een prettig wedstrijdverloop. Keurig hersteld en het bewijs dat een arbiter ook maar afhankelijk is van het soort wedstrijd dat hij te leiden krijgt.

Scheidsrechter: César Arturo Ramos (Mexico) 8,0

Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Aantal overtredingen: 25 (15-10)
Aantal buitenspelgevallen: 2 (1-1)
WK-ervaring: Eén wedstrijd in 2018

Klassement na elf WK-dagen:

Scheidsrechter Duels Gemiddeld cijfer
Alireza Faghani (Iran) 1 8,00
Björn Kuipers (Nederland)          2 7,50
Damir Skomina (Slovenië)           1 7,50
Sandro Ricci (Brazilië)    1 7,00
Bakary Gassama (Gambia 1 7,00
Jair Marrufo (Verenigde Staten) 1 7,00
Nawaf Shukrulla (Bahrein)          1 7,00
Gianluca Rocchi (Italië) 2 6,50
Andrés Cunha (Uruguay)             2 6,50
Felix Brych (Duitsland)    1 6,50
Matthew Conger (Nieuw-Zeeland)    1 6,50
Cüneyt Cakir (Turkije)    1 6,50
Néstor Pitana (Argentinië)          1 6,50
Clément Turpin (Frankrijk)          1 6,50
Janny Sikazwe (Zambia) 1 6,00
Szymon Marciniak (Polen) 2 6,00
César Arturo Ramos (Mexico)    2 6,00
Milorad Mazic (Servië) 1 5,50
Antonio Mateu Lahoz (Spanje)  1 5,00
Enrique Cáceres (Paraguay)        1 5,00
Wilmar Roldán (Colombia)          1 5,00
Mark Geiger (Verenigde Staten)              1 5,00
Joel Aguilar (El Salvador)              1 4,50
Gead Grisha (Egypte) 1 4,50
Malang Diedhiou (Senegal)         1 4,00
Mohammed Mohammed Abdulla (Ver. Arabische Emiraten)          1 4,00
Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 1 3,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.