Kluivert trefzeker tegen club uit linkerrijtje, penalty-regen PSV

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 33ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Feyenoord 3 – 1 Sparta Rotterdam

• Eric Botteghin speelde zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd en is de tweede Braziliaanse speler die dit aantal bereikt, na Everton Ramos da Silva (218 Eredivisie-duels).

• Steven Berghuis heeft nu even vaak gescoord in de Eredivisie als zijn vader Frank Berghuis (45 keer), hij had daar veertig wedstrijden minder voor nodig.

• Sparta Rotterdam incasseerde tegen Feyenoord de zeventigste tegentreffer van het Eredivisie-seizoen, het hoogste aantal voor De Kasteelheren in een seizoen sinds 2007/08 (76 tegengoals).

NAC Breda 3 – 0 sc Heerenveen

• Mitchell te Vrede, die voor het eerst van buiten het strafschopgebied scoorde in de Eredivisie (26 treffers), maakte meer Eredivisie-goals tegen zijn voormalige club Heerenveen dan tegen elk ander team (3).

• Angeliño werd de eerste NAC-speler met zes assists in een Eredivisie-seizoen sinds Alex Schalk en Robbert Schilder in 2011/12 (ook 6).

• Kik Pierie speelde zijn 31e Eredivisie-wedstrijd van het seizoen, meer dan iedere andere speler onder de achttien jaar speelde in een seizoen.

PEC Zwolle 0 – 1 Willem II

• De Tilburgers scoorden met hun enige schot op doel, het is de tweede keer dit seizoen dat een team een Eredivisie-duel wint ondanks dat het maar één schot op doel heeft (na Sparta, thuis tegen FC Twente).

• Ismail Azzaoui was vandaag voor de achtste keer betrokken bij een doelpunt als invaller dit Eredivisie-seizoen (4 goals, 4 assists), het hoogste aantal sinds Jürgen Locadia in 2012/13 voor PSV (betrokken bij 9 goals: 6 treffers, 3 assists).

Ajax 3 – 0 AZ

• Ajax verzekerde zich voor de vierde keer op rij van een tweede plek in de Eredivisie, dit deden ze ook in de seizoenen 1985/86 tot 1988/89.

• Justin Kluivert maakte zijn elfde doelpunt in de Eredivisie, maar pas zijn eerste tegen een team uit het linkerrijtje.

• AZ loste tegen Ajax dertien schoten, alleen FC Twente kwam dit seizoen tot meer schoten tegen Ajax in de Arena (15).

Heracles Almelo 2 – 2 FC Utrecht

• Heracles Almelo stond na vijf minuten op een 2-0 voorsprong, de ploeg kwam slechts één keer sneller op 2-0 in een Eredivisie-duel (op 20 maart 2010 tegen NAC, na 4 minuten). FC Utrecht incasseerde daarmee de snelste tegengoal voor de ploeg in de Eredivisie sinds 13 januari 2008, toen Daniel Pranjic in de eerste minuut scoorde namens SC Heerenveen tegen de Domstedelingen.

• FC Utrecht incasseerde de snelste tegengoal voor de ploeg in de Eredivisie sinds 13 januari 2008, toen Daniel Pranjic in de eerste minuut scoorde namens SC Heerenveen tegen de Domstedelingen.

• Sander van de Streek was direct betrokken bij tien Eredivisie-doelpunten in zijn laatste tien competitieduels (7 goals, 3 assists).

Vitesse 5 – 0 FC Twente

• FC Twente leed de grootste Eredivisie-nederlaag sinds 22 november 2015, toen werd er met 5-0 verloren op bezoek bij Feyenoord.

• FC Twente verloor dit seizoen twintig competitieduels en wist 28 keer niet te winnen, allebei een negatief clubrecord voor de Tukkers.

• Vitesse kwam twaalf keer tot scoren in de laatste twee thuisduels, het hoogste aantal ooit voor de Arnhemmers in opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden in eigen huis.

VVV-Venlo 1 – 4 Roda JC Kerkrade

• VVV won geen van de laatste twaalf Eredivisie-duels (G5, V7), de laatste keer dat de Venlonaren meer duels op een Eredivisie-zege moesten wachten was tussen mei en november 1988 (13 duels).

• Roda JC kwam in drie van de laatste vijf Eredivisie-duels minstens drie keer tot scoren, iets wat in de 31 competitiewedstrijden daarvoor geen enkele keer lukte.

• Simon Gustafson werd de eerste Roda-speler die betrokken was bij vijftien doelpunten (9 goals, 6 assists) in één Eredivisie-seizoen sinds Guus Hupperts in 2013/14 (ook 9 goals en 6 assists).

FC Groningen 4 – 0 Excelsior

• FC Groningen verloor dit Eredivisie-seizoen slechts drie thuisduels (tegen Ajax, Feyenoord en Willem II), sinds de eeuwwisseling werd er alleen in de seizoenen 2005/06 (1) en 2014/15 (2) minder thuisduels verloren.

• Tom van Weert maakte tegen Excelsior zijn 40e en 41e Eredivisie-doelpunt sinds zijn debuut op 9 augustus 2014, slechts drie spelers (Luuk de Jong, Wout Weghorst, Hakim Ziyech) maakten er meer in die periode.

• Juninho Bacuna, die in de 75e minuut het veld verliet na een wissel, creëerde tegen Excelsior vijf kansen, het meeste voor een FC Groningen-speler in een Eredivisie-duel dit seizoen.

ADO Den Haag 3 – 3 PSV

• Bjørn Johnsen, die zeven van de laatste tien doelpunten van ADO Den Haag in de Eredivisie maakte, werd de eerste Noor met zeventien Eredivisie-goals in één seizoen sinds Hallvar Thoresen in 1985/86 (20, voor PSV).

• PSV is de eerste landskampioen met minimaal 39 tegentreffers sinds Ajax in 1984/85 (46).

• PSV kreeg dit Eredivisie-seizoen meer penalty’s tegen dan elk ander team (10), terwijl Nicolas Isimat-Mirin meer strafschoppen veroorzaakte dan iedere andere speler (4).

• Hirving Lozano maakte zijn zeventiende Eredivisie-doelpunt, een gedeeld record voor een Mexicaanse speler (Héctor Moreno ook 17).