Speler van de Week: Ziyech toont nog één keer zijn klasse

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze speelronde blonk Hakim Ziyech het meest uit.

Speler van de Week: Ziyech toont nog één keer zijn klasse

Was het de laatste thuiswedstrijd van Ziyech voor Ajax? De kans is groot. Mogelijk maakt de middenvelder in de vroege wedstrijden van het volgende seizoen nog een keer zijn opwachting, maar de kans dat de Marokkaanse middenvelder na 1 september nog kansen creëert voor de Amsterdammers is nihil.

Na september zullen de fans dan nog wel eens met weemoed terugdenken aan de spelmaker. Het seizoen van Ajax is mislukt, maar Ziyech kan toch zeer fraaie statistieken overleggen. Tegen AZ liet hij bij de 3-0 van David Neres zijn veertiende assist van deze competitie noteren. Daarmee is hij de eerste Ajacied met minimaal veertien assists sinds Christian Eriksen in het seizoen 2012/13.

Tel er de negen treffers, talloze voorassists en vele gecreëerde kansen bij op en Ziyech mag met recht spelmaker genoemd worden. Om tot dat aantal te komen legde de veelbesproken linkspoot dit seizoen enorm veel risico in zijn spel. De statistieken tonen enerzijds de positieve kant van de medaille, maar anderzijds cijfers over balverlies en foutieve passes.

Juist die mix hield de Amsterdamse publieke opinie voortdurend bezig. In aanloop naar de dag dat PSV de titel pakte, nam de frustratie in de hoofdstad toe. En Ziyech groeide daarbij uit tot makkelijk mikpunt, een situatie die uiteindelijk bij de spelersbus van Ajax tot explosie kwam.

Het optreden van Ziyech tegen AZ had veel weg van een afscheid; hij liet nog één keer zien wat hij in zijn mars heeft. De lofzang van coach Erik ten Hag liet niets aan duidelijkheid te wensen over. 'Ziyech is fenomenaal, zo kennen we hem. Als hij warm is kan hij geweldig schilderen. Hij is een echte spelmaker, het is genieten om hem bij de ploeg te hebben.'

De uitverkiezing tot Speler van het Jaar en de open doekjes van het Ajax-publiek staan symbool voor de emotionele achtbaan waartoe het Ajax-seizoen is uitgegroeid. Ziyech gaf aan, uiterlijk bijna onbewogen, blij te zijn met de erkenning. Maar komt de waardering in Amsterdam niet veel te laat voor een speler met dergelijke exceptionele kwaliteiten? Duidelijk is in ieder geval wat er gemist zal worden in de Johan Cruijff Arena als Ziyech vertrekt. Een speler die het soms steriele spel van de nummer twee voorziet van een enorme portie creativiteit. Een speler voor wie je naar het stadion komt.

Topvijf van de Week

Ook Gastón Pereiro sleepte in de voorlaatste speelronde een 8 in de wacht. Met twee goals en een assist voorkwam hij eigenhandig puntenverlies voor PSV bij ADO Den Haag. Juninho Bacuna, Karim El Ahmadi en Bjørn Johnsen completeren de topvijf van deze week.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ALGEMEEN KLASSEMENT

Alireza Jahanbakhsh ligt met nog één speelronde te gaan op pole-position voor de eretitel Speler van het Jaar. Met achttien goals is de Iraniër topscorer van de Eredivisie. Bovendien was hij goed voor twaalf assists. Zo staat de aanvaller symbool voor het prima seizoen van AZ, dat behalve lof en de eretitels geen tastbaar succes aan het seizoen overhoudt. Net als voor Ziyech, die oprukte tot plaats zes, volgt voor Jahanbakhsh nog een volgend podium. Het allerhoogste. Het WK wacht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.