Ajax is zeker van voorronde Champions League en vergroot complex AZ

Reacties

Ajax heeft in een rechtstreeks duel afgerekend met nummer drie AZ (3-0), waardoor de Amsterdammers zich verzekerden van de tweede plaats achter kampioen PSV. De Amsterdammers hadden in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen genoeg aan een punt om deelname aan de voorronde van de Champions League veilig te stellen. AZ moest winnen om nog uitzicht te houden op de tweede plek.

Ajax is zeker van voorronde Champions League en vergroot complex AZ

De statistieken van AZ de laatste jaren in wedstrijden tegen de traditionele topclubs zijn niet best. In de laatste twaalf competitietoppers behaalde de huidige nummer drie van de Eredivisie slechts één punt, anderhalf jaar geleden tegen Ajax (2-2). Van Feyenoord werd vorig weekend de bekerfinale verloren (0-3).

Nick Viergever en Mitchell Dijks namen voorafgaand aan het duel afscheid van het Amsterdamse publiek. De verdedigers speelden respectievelijk vier en drie jaar in De Arena. Van beide voetballers is officieel nog niet bekend waar hun toekomst ligt. Edwin van der Sar bedankte daarna de seizoenkaarthouders, die de directeur op een fluitconcert trakteerden vanwege de sportieve prestaties van de afgelopen jaren.

Ajax wilde het in eigen huis niet spannend maken en drukte AZ al snel ver terug op eigen helft. Hakim Ziyech, die zo goed als zeker zijn laatste thuiswedstrijd in het Ajax-shirt speelde, was met zijn voorzetten, schoten en een kopbal de gevaarlijkste man in de openingsfase.

AZ hield vooral tegen en kreeg na 25 minuten de eerste tegenslag te verwerken. Thomas Ouwejan verliet geblesseerd het veld, Owen Wijndal verving hem. Het was de zoveelste tegenvaller voor trainer John van den Brom, die Stijn Wuytens en Oussama Idrissi al moest missen en vrijdag ook Wout Weghorst geblesseerd af zag haken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na 36 minuten, kort nadat het stadion een eerbetoon bracht aan Abdelhak Nouri, brak het verweer van AZ. Matthijs de Ligt slalomde door de Alkmaarse defensie en gaf een afgemeten voorzet op Donny van de Beek, die doelman Marco Bizot koppend kansloos liet. Het was voor de middenvelder zijn elfde competitietreffer van het seizoen.

In de rust werd Jong Ajax gehuldigd als kampioen van de Jupiler League. Er waren spanddoeken met stuinbetuigen voor Nouri, die voorafgaand aan dit seizoen werd getroffen door een hartstilstand.
In de rust werd Jong Ajax gehuldigd als kampioen van de Jupiler League. Er waren spanddoeken met stuinbetuigen voor Nouri, die voorafgaand aan dit seizoen werd getroffen door een hartstilstand.

Vlak na de onderbreking kreeg Ajax het kritische thuispubliek op de banken. Zoals zo vaak dit seizoen stond Ziyech aan de basis van een treffer. De Marokkaan gaf een perfecte pass op Klaas-Jan Huntelaar, die koppend Justin Kluivert wist te vinden. De buitenspeler nam knap aan met rechts en rondde nog mooier af met links: 2-0.

Dat AZ voor zijn laatste kans vocht, was ook na het tweede doelpunt weinig te merken. Ajax speelde frivool en gaf de tegenstander bij tijd en wijle voetballes. Na een uur spelen kreeg Bizot een schot van uitblinker Ziyech niet onder controle. David Neres benutte de rebound, maar werd afgevlagd omdat hij buitenspel stond.

Invaller Iliass Bel Hassani en Mats Seuntjens, die van grote afstand op het dak van Andre Onana's doel schoot, gaven nog een teken van leven namens de bezoekers. Het slotsignaal was voor Neres. Op aangeven van, natuurlijk, Ziyech schoot de Braziliaan knap raak in de verre hoek: 3-0. Daarmee is het voor de ploeg van Van den Brom een seizoen van veel complimenten, maar geen resultaat tegen de traditionele topdrie. Het Ajax-publiek liet dit seizoen zijn onvrede merken, maar gaf de ploeg na het laatste fluitsignaal toch een groot applaus.

'Ook Ajax was de hele wedstrijd veel beter dan AZ'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.