Rampseizoen FC Twente compleet met degradatie

FC Twente is zondagmiddag definitief naar de Jupiler League gedegradeerd door een ruime nederlaag bij Vitesse. De nummer achttien van de Eredivisie werd vernederd in Arnhem, waar de bezoekers ook geen enkele aanspraak maakten op een stunt (5-0).

De uitgangspositie van FC Twente met nog twee speelronden te gaan was duidelijk: met een achterstand van vier punten moest het resultaat in Arnhem beter zijn dan dat van of Roda JC of Sparta Rotterdam en het liefst allebei. Er was dus alle reden om aan te vallen voor de ploeg van Marino Pusic.

De voorzichtigheid straalde vanaf het eerste moment van het spel van de Tukkers af, bij wie het zelfvertrouwen in de loop van het seizoen klap na klap kreeg. Vanuit een 4-4-2-formatie met Oussama Assaidi en Adnane Tighadouini probeerde FC Twente gevaarlijk te worden. Druk werd er amper gezet op Vitesse, dat ook weinig moeite deed voor spektakel te zorgen in het eigen GelreDome. Het resultaat was een evenwichtige wedstrijd, met een laag tempo en bijzonder weinig kansen.

Typerend voor het rampseizoen van FC Twente was dat het bij de eerste poging op doel van de thuisploeg ook direct raak was. Na een breedtepassje van Alexander Büttner waagde Thulani Serero vanaf zo'n 25 meter zijn kans. Joël Drommel stond aan de grond genageld en kwam niet eens tot een poging om de bal te stoppen. Erg zuiver was het schot ook weer niet. De bal belandde tussen de FC Twente-doelman en de paal, maar het was genoeg voor de 1-0. Aan de andere kant was Jeroen Houwen tot dan toe alleen getest met een paar rollertjes.

Met de moed der wanhoop trokken de Tukkers direct na rust naar voren en dat gebeurde zonder impulsen van Pusic. De opvolger van Gertjan Verbeek hield aanvallers Tom Boere en Mounir El Hamdaoui halverwege nog achter de hand. Korte tijd later werd de FC Twente-coach al gedwongen vol voor de aanval te gaan, want in de 53ste sloeg Vitesse opnieuw toe. Tim Matavz kopte raak op aangeven van Büttner. De 2-0 was voor de 29-jarige spits zijn twaalfde Eredivisie-doelpunt van het seizoen. De zege leek zeker ook door het gebrek aan gevaar van FC Twente-kant binnen voor Vitesse, dat nog een paar puntjes nodig had om echt zeker te zijn van deelname aan de play-offs.

In de subtop bevond FC Twente zich vorig seizoen ook nog, maar een jaargang later is er maar geen einde gekomen aan de vrije val. Zelfs de hoop op een Houdini-act was al voor de slotfase weg. In de 67ste minuut incasseerde de hekkensluiter de genadeklap. Mount knalde via de onderkant van de lat raak: 3-0. Pusic bracht daarna met Boere voor Cristian Cuevas nog wel een vierde aanvaller binnen de lijnen, maar het leverde de bezoekers helemaal niets op.

Sterker, de situatie werd alleen maar ellendiger. Vitesse toonde geen enkele genade en liep via Bryan Linssen uit naar 4-0. Na een lobje van Matavz en een mislukte aanname van Mitchell van Bergen viel de bal voor de voeten van de linksbuiten, die Drommel kansloos liet. FC Twente was rijp voor de slacht, energie voor een offensief op jacht naar de eretreffer was er niet en onder anderen Tighadouini was helemaal op. Door het uitvallen van de aanvaller en omdat er al drie keer gewisseld was, eindigde FC Twente de wedstrijd met tien man.

Het tiental incasseerde in de 87ste minuut nog een volgende dreun door een rake volley van Matavz. FC Twente snakte - hoe gek ook - naar het eindsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis, waarmee degradatie definitief was. Om iets na kwart over vier viel het doek definitief voor de kampioen van 2010.