ADO houdt Europese droom levend tegen PSV, PEC verslikt zich weer

Met nog één speelronde te gaan wordt de strijd om plek acht in de Eredivisie extreem spannend. ADO Den Haag pakte een punt tegen kampioen PSV en blijft daardoor samen met PEC Zwolle in de race om play-offs voor Europees voetbal.

ADO Den Haag - PSV 3-3
Voor kampioen PSV stond er weinig meer op het spel tegen ADO. Na het puntenverlies op bezoek bij Roda JC Kerkrade konden de Eindhovenaren het clubrecord van het meeste punten uit 2014/15 (88 punten) niet meer evenaren, maar de kampioen verraste wel met het tenue. PSV presenteerde in de residentiestad het nieuwe uitshirt voor komend seizoen.

ADO speelde nog wel ergens om, aangezien het buiten de topvijf van de Eredivisie dicht bij elkaar ligt. Bij winst op PSV kon ADO extreem goede zaken doen in de strijd om Europese play-offs, maar het begin was voor de kampioen. Al in de twaalfde minuut kopte Hirving Lozano een voorzet van Gastón Pereiro binnen bij de tweede paal. Daarbij kwam de Mexicaan wel lelijk terecht en acht minuten na zijn goal moest Lozano zich laten vervangen. Toen stond het alweer 1-1 in Den Haag, topscorer Bjørn Johnsen werkte binnen na goed terugleggen van Lex Immers.

Het spel golfde op en neer in de eerste helft. Tien minuten na de 1-1 kwam ADO op voorsprong tegen PSV. Nicolas Isimat-Mirin trok Johnsen naar de grond en scheidsrechter Pol van Boekel wees naar de stip. Johnsen wilde de penalty graag zelf nemen, in de hoop het seizoen af te sluiten als topscorer van de Eredivisie, maar teamgenoot Nasser El Khayati werkte niet mee aan dat idee en benutte de strafschop zelf.

Nadat basisdebutant Albert Gudmundsson vijf minuten voor rust dé kans op de 2-2 miste, was het een kwartier in de tweede helft wel raak voor PSV. Daniel Schwaab verlengde met het hoofd een corner, waarna Pereiro bij de tweede paal binnenwerkte. ADO moest weer aan de bak om de Europese droom levend te houden en slaagde daar via - hoe kan het ook anders - Johnsen in. De spits kreeg de bal met wat geluk voor de voeten en verschalkte keeper Eloy Room in twee instanties: 3-2.

Bjørn Johnsen na zijn goal tegen PSV.

Voor Johnsen was het alweer zijn zeventiende doelpunt van dit seizoen, waardoor de in Amerika geboren Noor alleen nog Alireza Jahanbakhsh voor zich hoeft te dulden op de topscorerslijst. Belangrijker nog voor ADO is de stand op de ranglijst. PSV kwam vijf minuten voor tijd alsnog op 3-3 via Pereiro, die met een hard schot de verre hoek vond.

Door de remise in Den Haag wordt de strijd om plek acht van de Eredivisie extreem spannend. PEC Zwolle droeg bij aan die spanning.

PEC Zwolle - Willem II 0-1
PEC presteert zeer wisselvallig in 2018 en daardoor is het absoluut geen zekerheid dat de formatie uit Zwolle deel mag nemen aan de play-offs voor Europees voetbal. Voor Willem II was lijfsbehoud bijna een feit.

Het was PEC dat in eigen huis goed startte. De club creëerde kans op kans, maar Timon Wellenreuther hield zijn doel schoon. Aan de andere kant was Jordy Croux gevaarlijk met een schot op de lat. In de tweede helft brak Willem II de ban via Ismail Azzaoui. Op aangeven van Pedro Chirivella werkte hij binnen bij de tweede paal.

PEC, dat in 2018 negen van de veertien duels verloor, moest vanwege de tussenstanden op de andere velden vol aan de bak om uitzicht te houden op de play-offs voor Europees voetbal. Willem II hield echter stand in Zwolle, waardoor de club officieel veilig is in de Eredivisie. Volgend seizoen staan de Tilburgers met een nieuwe trainer in de Eredivisie, Adrie Koster volgt na dit seizoen interim-trainer Reinier Robbemond op.

In Zwolle zal het resultaat in Den Haag met gejuich zijn ontvangen. Door het puntenverlies van ADO houdt PEC plaatsing voor play-offs in eigen hand. Beide teams staan na 33 duels op 44 punten, het doelsaldo van de Zwollenaren is net iets beter. ADO speelt in de laatste speelronde een uitwedstrijd tegen Roda, PEC reist af naar Alkmaar voor een duel met AZ.

Heracles Almelo - FC Utrecht 2-2
Een klein wonder was nodig voor Heracles om de Europese play-offs te halen, terwijl Utrecht al zeker was van de strijd om een ticket voor de voorronde van de Europa League. De thuisclub gaf in ieder geval alles om het wonder plaats te laten vinden en stond al na vijf minuten op een 2-0 voorsprong. Brandley Kuwas was in de eerste minuut al trefzeker, Jaroslav Navratil verdubbelde de marge vier minuten later.

Pas in de tweede helft deed Utrecht wat terug in Overijssel. Sander van de Streek stuurde de bal na een vrije trap met het hoofd de linkerhoek in. De Domstedelingen kregen nieuwe hoop op een resultaat en werden vier minuten voor tijd beloond. Mark van der Maarel ramde keihard binnen nadat keeper Bram Castro een corner voor de voeten van de verdediger tikte.

Zo eindigde de laatste thuiswedstrijd van Heracles-trainer John Stegeman, die na dit seizoen aan de slag gaat bij Go Ahead Eagles, in mineur. Heracles heeft door het puntenverlies geen uitzicht meer op de play-offs.

FC Groningen - Excelsior 4-0
Groningen speelde nergens meer voor in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De club liet de fans nog wel één keer genieten, bij de laatste wedstrijd van trainer Ernest Faber. Excelsior, dat wel heel veel geluk nodig had om de play-offs te halen, werd overklast.

De thuisclub creëerde veel kansen, maar kwam pas vlak voor rust op voorsprong. Na een goede actie van Juninho Bacuna wist Tom van Weert het in twee instanties af te maken. Kort daarna was het weer raak voor Groningen, Samir Memisevic kopte knap raak: 2-0.

Excelsior, bij deze stand kansloos, ging op jacht naar de aansluitingstreffer, maar werd in de slotfase opnieuw afgetroefd door Groningen. Excelsior-doelman Ögmundur Kristinsson speelde met een lachwekkende blunder een negatieve hoofdrol bij de 3-0. Hij liet een bal door zijn handen glippen, waarna Ritsu Doan simpel de bal in het lege doel schoot. Van Weert bepaalde kort na de goal van Doan de eindstand op 4-0.