Feyenoord veroordeelt Sparta tot play-offs, NAC praktisch veilig

Sparta Rotterdam strijdt na dit Eredivisie-seizoen om lijfsbehoud in de play-offs om promotie/degradatie. Door een verlies bij Feyenoord werd het lot van de ploeg van Dick Advocaat bezegeld, terwijl ook Roda JC Kerkrade zich ondanks een fraaie zege kan opmaken voor het ongewenste toetje. NAC Breda speelde zich praktisch veilig.

Feyenoord - Sparta Rotterdam 3-1
De Rotterdamse derby, die eerder dit seizoen in 0-7 voor Feyenoord eindigde, ging tussen een ploeg die niets meer op het spel heeft staan en een elftal dat strijdt tegen degradatie. Daardoor toonde Sparta zich een gelijkwaardige opponent, die gevaarlijk was in de buurt van het Feyenoord-doel, waar de twintigjarige Justin Bijlow de kans kreeg van trainer Giovanni van Bronckhorst.

Toch leek de thuisploeg in de negende minuut op voorsprong te komen. Robin van Persie bediende Nicolai Jørgensen achter het standbeen, de Deen rondde net zo fraai af met een wippertje. Het doelpunt werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Vervolgens dook Sparta steeds vaker rond het strafschopgebied van de stadgenoot op.

Na 25 minuten brak Robert Mühren door. Hij ging voor eigen kans, maar stuitte op Bijlow. Vijf minuten later volgde eenzelfde situatie, waarbij Thomas Verhaar tot zichtbare frustratie van Advocaat geen medespeler voor het doel vond. Het spel ging op en neer: nadat Van Persie na een uitbraak wild en ver naast schoot met rechts, viel eindelijk de openingstreffer.

Opnieuw gaf Feyenoord veel ruimte weg in de omschakeling, waar Fred Friday dankbaar van profiteerde door heerlijk binnen te krullen. Desondanks gingen de ploegen met een gelijke stand rusten, omdat Steven Berghuis in de blessuretijd uit een voorzet van Van Persie volledig vrijstaand binnen knikte: 1-1.

Steven Berghuis trekt de stand gelijk op slag van rust.

Vijf minuten na rust kon het publiek in De Kuip weer juichen, maar dat bleek voorbarig. De treffer van Jean-Paul Boëtius uit de rebound werd terecht afgekeurd wegens een overtreding van Van Persie. In minuut 65 telde de 2-1 wel: onder druk van Boëtius gaf Frederik Holst het laatstje zetje na uitstekend voorwerk van Karim El Ahmadi. Ook bij het laatste Feyenoord-doelpunt was de aanvoerder betrokken: na een prima aanval legde hij voor op Berghuis, die zijn zestiende treffer van het seizoen maakte.

Door de nederlaag tegen nummer vier Feyenoord is Sparta veroordeeld tot play-offs om een plek in de Eredivisie voor komend seizoen. Concurrenten Roda JC Kerkrade en NAC Breda deden immers gelijktijdig uitstekende zaken.

VVV-Venlo - Roda JC Kerkrade 1-4
In het Limburgse onderonsje, waarin alleen voor Roda JC de belangen nog groot waren, hielden de ploegen elkaar in de openingsfase in evenwicht. Het eerste gevaar van VVV kwam van Clint Leemans, het eerste gevaar van Roda leverde gelijk de 0-1 op. Linksback Jannes Vansteenkiste controleerde op de hoek van het zestienmetergebied de bal en werkte prachtig en bekeken af.

'Roda JC heeft te veel kwaliteit om het in de play-offs te vergooien'

De uitploeg gaf de voorsprong makkelijk uit handen. Na een half uur werkte Torino Hunte een doorgeschoten bal binnen bij de tweede paal, omdat Christian Kum hem zomaar liet lopen. Daarom nam VVV met een 1-1 tussenstand in de pauze afscheid van voorzitter Hai Berden, die na vijftien jaar vertrekt bij de club.

In de tweede helft kwam Roda snel op een nieuw voorsprong, wederom via een verdediger. Adil Auassar stoomde op, ging de combinatie aan en rondde onder druk prima af. De bezoekers vergrootten daarna in de 57ste minuut al de marge: Donis Avdijaj trok laag voor en Dani Schahin tikte de 1-3 binnen.Daarmee was de buit al binnen voor De Koempels, die een prachtig slotakkoord verzorgen door een fraaie aanval bij de 1-4 van Mario Engels. Desondanks maakt Roda nauwelijks meer kans om de play-offs te vermijden.

NAC Breda - SC Heerenveen 3-0
Door de winst van Roda JC is NAC Breda immers nog niet officieel zeker van lijfsbehoud, maar wel officieus. De ploeg van trainer Stijn Vreven troefde Heerenveen namelijk af onder aanvoering van het eigen publiek. Hoewel Heerenveen haar potentiële plek in de play-offs om Europees voetbal verdedigde, nam NAC het heft in handen.

Na vijf minuten kreeg Manu García al een goede kans na doorkoppen van Mitchell Te Vrede, twee minuten later was het wel raak via een andere Manchester City-huurling: Paolo Fernandes schoot van afstand heerlijk binnen. In de twaalfde minuut volgde een goal van bijna even grote schoonheid: ook Te Vrede legde aan van een behoorlijk eind van het doel en passeerde Heerenveen-doelman Martin Hansen in de verre hoek. Zeven minuten later kreeg aanvoerder Pablo Marí een enorme kans om het duel al te beslissen, maar hij kopte over uit de corner.

'Breda mag best trots zijn op het feit dat NAC zich handhaaft'

Bij Heerenveen greep trainer Jurgen Streppel in door de jonge Kik Pierie (17) al in de 23ste minuut naar de kant te halen ten faveure van Lucas Woudenberg, omdat Bas Nijhuis de verdediger had gewaarschuwd voor een tweede gele kaart. Vervolgens was Arber Zeneli wel dicht bij een fraaie aansluitingstreffer, NAC-doelman Nigel Bertrams redde echter uitstekend.

Vlak na rust deelden de Brabanders de nekslag uit: bij een vrije trap van City-huurling Angeliño knikte Marí (ook eigendom van City) nu wel raak: 3-0. De zege kwam niet meer in gevaar voor NAC, dat via Menno Koch nog dicht bij een vierde treffer was. Heerenveen zakt naar plek zeven en verdedigt in de laatste speelronde thuis tegen Feyenoord een voorsprong van twee punten op nummer negen ADO Den Haag.

Stand van zaken

FC Twente is gedegradeerd naar de Jupiler League door een nederlaag bij Vitesse. Sparta gaat sowieso naar de play-offs en dat lot staat ook Roda JC te wachten. In de laatste speelronde zouden de Limburgers een achterstand van drie punten en een enorm aantal treffers goed moeten maken op NAC Breda, dat zich kan opmaken voor een nieuw Eredivisie-seizoen.