Klopp heeft eindelijk een luxeprobleem in de Liverpool-voorhoede

Reacties

Van serieuze concurrentie in de voorhoede van Liverpool was lange tijd geen sprake, maar daar is met de komst van Diogo Jota wel verandering in gekomen. De van Wolverhampton Wanderers overgekomen aanvaller heeft in zijn eerste tien wedstrijden voor de club al zeven keer gescoord en zet Jürgen Klopp voor de competitietopper van zondag tegen Manchester City aan het denken.

Klopp heeft eindelijk een luxeprobleem in de Liverpool-voorhoede
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
1 - 1
Liverpool
Liverpool

Jarenlang hoefde Roberto Firmino zich niet druk te maken over zijn plekje in het elftal van Liverpool. De goedlachse Braziliaan was altijd een zekerheidje in de opstelling van Klopp, die Firmino naar de spitspositie doorschoof en zag hoe hij een geweldige samenwerking ontwikkelde met Mohamed Salah en Sadio Mané. De twee Afrikanen scoorden erop los, terwijl Firmino juist de complimenten kreeg voor zijn voorbereidende en verdedigende arbeid.

Het supertrio vormde een nachtmerrie voor iedere verdediging die het tegenkwam. Klopp genoot ervan, maar zag ook dat er niemand was die wat last van de schouders van Mané, Salah of Firmino kon halen. Divock Origi is niet van hetzelfde niveau en Xherdan Shaqiri en Takumi Minamino zijn ook al geen serieuze kandidaten voor een basisplaats gebleken. Er mocht wel wat gebeuren voorin en Liverpool kwam in de afgelopen transferwindow uit bij Jota, die voor een kleine vijftig miljoen euro werd overgenomen van Wolves.

© Pro Shots

Van een koopje mogen we met zo'n behoorlijke transfersom niet spreken, maar Jota is in ieder geval een schot in de roos gebleken. De aanvaller scoorde bij zijn competitiedebuut direct tegen Arsenal en later volgden nog Premier League-treffers tegen Sheffield United en West Ham United. In de Champions League zijn de cijfers nog veel beter: Jota scoorde in de 2-0 zege op FC Midtjylland en afgelopen dinsdag maakte hij een hattrick in de 0-5 afslachting van Atalanta Bergamo.

Jota maakte zijn drie goals als spits. De veelzijdige aanvaller kreeg de kans op de plek van Firmino en liet zien dat hij die rol uitstekend kan invullen. Jota was niet alleen belangrijk voor de ploeg met zijn goals, maar ook met zijn constante pressing en intelligente manier van positie kiezen. En dus was de vraag aan Klopp na afloop: bezorgt de blakende vorm van Jota, die nu al vaker heeft gescoord voor Liverpool dan Firmino in heel 2020 heeft gedaan, hem kopzorgen?

De coach was niet van die vraag gediend. 'Wat zit de wereld soms toch slecht in elkaar. Op het moment dat iemand schittert, hebben we het meteen over een andere speler die gevoelsmatig vijfhonderd wedstrijden op rij heeft gespeeld', mopperde Klopp. 'We zouden zonder Bobby Firmino niet eens in de Champions League zitten, maar toch moet ik meteen uitleggen waarom hij niet in de basis staat. Voor ons is het belangrijk dat we meer dan elf spelers hebben. Vandaag was Diogo super, maar dat zegt niks over Bobby. Ik ben gewoon heel blij met hoe mijn team heeft gepresteerd.'

© Pro Shots

Natuurlijk mag de waarde van Firmino voor Liverpool niet onderschat worden, maar prestaties als die van Jota in Bergamo kunnen ook niet genegeerd worden. Klopp staat zo voor een lastig vraagstuk: met welke voorhoede gaat hij beginnen tegen City? Clubicoon John Barnes rekent op Mané, Firmino en Salah. 'Jota maakte een hattrick tegen Atalanta, maar dat betekent niet dat hij daarom maar meteen moet starten tegen City', zei Barnes. 'In een wedstrijd waarin de ruimtes kleiner zijn is Firmino misschien een betere optie. Je hebt zo'n speler nodig in een wedstrijd tegen City: niet alleen om de bal vast te houden, maar ook vanwege zijn defensieve arbeid. In een wedstrijd tegen Atalanta of Leeds, een ploeg die meer ruimtes weggeeft, zou je Jota dan kunnen opstellen.'

Peter Crouch is er niet zo zeker van dat Klopp gaat beginnen met zijn 'gebruikelijke' voorhoede. 'Als ik Firmino was, zou me toch een beetje zorgen maken', zei de voormalig Liverpool-spits in zijn rol als analist. Met het zorgen van die vraagtekens heeft Jota nu al meer bereikt dan bijvoorbeeld Origi, Shaqiri en Minamino. Het duurde even, maar Klopp heeft zowaar een luxeprobleem in zijn voorhoede.

De achtste speelronde in de Premier League:


Vr 6 nov. 2020

Za 7 nov. 2020

Zo 8 nov. 2020

Bekijk hier al onze video's
Meer Diogo Jota
Meer over Diogo Jota
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.