Voetbalfeest op Anfield: Salah zwaait af met hoofdrol in krankzinnig duel

Liverpool heeft maandag in een spectaculaire wedstrijd Newcastle United geklopt. Mohamed Salah speelde in zijn laatste duel voordat hij naar de Afrika Cup gaat een hoofdrol, door een strafschop te missen, een strafschop te benutten, nog eens te scoren én twee Liverpool-goals te bedenken: 4-2. Cody Gakpo en Sven Botman waren ook allebei trefzeker in het voetbalfeest op Anfield.

Liverpool
Liverpool
4 - 2
Newcastle United

Er gebeurde in de eerste Premier League-wedstrijd van 2024 werkelijk van alles en eigenlijk was het een wonder dat een dominant Liverpool niet al in de eerste helft op voorsprong was gekomen tegen het door blessures geplaagde Newcastle. De ploeg van Jürgen Klopp (met Virgil van Dijk in de basis en Ryan Gravenberch en Gakpo op de bank) zocht vanaf het eerste fluitsignaal direct de aanval en ondernam voor rust al achttien doelpogingen. Dat leverde echter geen voorsprong op. Luis Díaz scoorde wel, maar aangever Darwin Núñez bleek buitenspel te hebben gestaan.

Kort na de afgekeurde goal kreeg Liverpool een strafschop. Botman tikte Díaz aan, waarna Salah mocht aanleggen. Zijn matige penalty werd echter gekeerd door Martin Dúbravka en Trent Alexander-Arnold schoot vervolgens uit de rebound over. Diezelfde Alexander-Arnold raakte zes minuten voor rust met een spectaculaire poging de paal. Daarvoor had Núñez nog gemist toen hij oog in oog met Dúbravka was komen te staan.

Newcastle United had het zwaar, maar kreeg toch zelf ook wel wat mogelijkheden. Dan Burn scoorde zelfs: net als bij Díaz ging de vlag echter omhoog voor buitenspel. Dat was teleurstellend voor de bezoekers, maar al met al waren zij zeer tevreden dat het bij rust nog 0-0 stond.

Openingstreffer
Ruim drie minuten in de tweede helft wist Liverpool de ban dan toch te breken. Díaz dribbelde zichzelf naar de vrijheid voor een uitstekende pass op Núñez, die Salah vervolgens een haast niet te missen kans bood. De Egyptenaar tikte binnen en maakte zo zijn 150ste Liverpool-doelpunt in de Premier League. Hij is de vijfde speler die deze mijlpaal heeft bereikt bij één club, na Harry Kane (Tottenham Hotspur), Sergio Agüero (Manchester City), Wayne Rooney (Manchester United) en Thierry Henry (Arsenal).

De vreugde op Anfield was groot, maar van korte duur. Vijf minuten na de openingstreffer kwam Newcastle uit het niets op gelijke hoogte. Anthony Gordon bediende Alexander Isak, die te veel ruimte kreeg van Van Dijk, en de voormalig spits van Willem II liet Alisson Becker kansloos: 1-1. Voor Isak betekende het zijn negende competitiedoelpunt van dit seizoen; hij is nog één goal verwijderd van zijn totaal van het afgelopen voetbaljaar. Toen scoorde Isak bij zijn debuut overigens ook al in dit stadion.

Liverpool moest opnieuw beginnen en vervolgde in de stromende regen zijn stormloop. Díaz zette Dúbravka aan het werk en Núñez kopte net naast, voordat na ruim een uur Gakpo, Gravenberch en Diogo Jota in het veld werden gebracht. Gakpo kwam kort na zijn entree dicht bij een doelpunt: Dúbravka keerde het schot van de Nederlander uit een hoekschop. Niet lang daarvoor had Curtis Jones nog een inzet van de lijn gehaald zien worden.

Alles komt goed
Een ruim kwartier voor tijd kon Jones alsnog juichen. Jota combineerde met Salah (wiens passje briljant was) en legde de bal op een presenteerblaadje voor Jones, die met zijn eerste goal van dit seizoen de voorsprong voor Liverpool herstelde. Deze keer slaagde Newcastle er niet in om zich direct weer terug te knokken en na een waanzinnige assist van Salah frommelde Gakpo de 3-1 binnen. Dat leek even de beslissing van de wedstrijd te zijn.

Op deze knotsgekke avond werd het in de slotfase echter toch weer spannend. Botman verzorgde de aansluitingstreffer, door raak te koppen uit een hoekschop. De meegereisde supporters uit Newcastle durfden weer te hopen op minstens een punt, totdat Alexis Mac Allister Jota de diepte in stuurde. De Portugees werd uit balans gebracht door Dúbravka, verdiende een strafschop en Salah durfde het aan om het nog eens te proberen. Deze keer scoorde de Egyptenaar wel: 4-2.

Liverpool heeft als koploper van de Premier League nu drie punten meer dan Aston Villa en vijf meer dan Manchester City, dat nog wel een duel tegoed heeft. De ploeg van Klopp komt zondag weer in actie: in de derde ronde van het FA Cup-toernooi wacht dan Arsenal. Salah is er in dat duel, en in de Liverpool-wedstrijden daarna, niet bij: hij gaat nu naar Ivoorkust om met Egypte deel te nemen aan het Afrika Cup-toernooi en zal zonder meer gemist gaan worden door zijn werkgever.