Liverpool op halve kracht terug aan kop, grote glimlach bij Van de Ven

Liverpool staat weer bovenaan in de Premier League. De ploeg van Jürgen Klopp maakte voor een recordaantal toeschouwers op het eigen (en verbouwde) Anfield geen fout tegen Burnley en ging Manchester City weer voorbij. Ook Tottenham Hotspur won, van Brighton & Hove Albion, dankzij een goal in de 97ste minuut. Zo bleef een fout van Micky van de Ven zonder vervelende gevolgen.

Liverpool
Liverpool
3 - 1
Burnley
Burnley

Klopp had vrijdag verteld dat zijn selectie last had van een griepvirus en zaterdag lagen doelman Alisson Becker en verdediger Joe Gomez ziek in bed. Ibrahima Konaté ontbrak vanwege een schorsing en daardoor stond Jarell Quansah naast Virgil van Dijk. De captain was de enige Nederlander die aan de aftrap verscheen: Ryan Gravenberch en Cody Gakpo, die vorige week tegen Arsenal nog in de basis stonden, moesten genoegen nemen met een plek op de bank.

Laagvlieger Burnley begon opvallend sterk op Anfield en drong de thuisploeg in de openingsfase naar achteren. Liverpool overleefde deze eerste storm, kwam vervolgens beter in de wedstrijd en nam na een half uur de leiding. De kleine Diogo Jota kopte raak uit een corner. Dat was mogelijk omdat Burnley-doelman James Trafford helemaal mis zat bij de record brekende voorzet van Trent Alexander-Arnold.

Liverpool, nog altijd zonder de geblesseerde sterspeler Mohamed Salah, slaagde er niet in om deze voorsprong mee de kleedkamer in te nemen. Vlak voor rust kopte Dara O'Shea uit een hoekschop geweldig raak: Liverpools Alisson-vervanger Caoimhín Kelleher was daarbij kansloos.

Voor de tweede helft keerde Alexander-Arnold niet terug. De reden is onduidelijk; wellicht was ook hij grieperig, of heeft hij een blessure opgelopen. Harvey Elliott was in ieder geval zijn vervanger en de invaller gaf tien minuten in de tweede helft, waarin Liverpool Burnley direct tegen de muur had gedrukt, de assist op de 2-1 van Luis Díaz.

Liverpool leek Burnley hierna in een houdgreep te hebben. De bezoekers wurmden zich daar echter uit en kregen nog twee enorme kansen op een gelijkmaker, allebei voor David Fofana. De huurling van Chelsea ging daar slecht mee om en zo kwam Liverpool met de schrik vrij. Twaalf minuten voor tijd bracht Darwin Núñez de marge vervolgens naar twee: weer kwam de assist van Elliott.

Gakpo mocht nog tien minuten meedoen bij Liverpool, dat na de zege van zaterdag twee punten meer heeft dan City. De ploeg van Pep Guardiola heeft nog wel een duel tegoed. Onderaan de ranglijst heeft Burnley nu evenveel punten als hekkensluiter Sheffield United, dat zaterdag won bij Luton Town.

Tottenham Hotspur
2 - 1
Brighton & Hove Albion

Micky van de Ven werd deze week bewierookt, nadat hij tegen Burnley was geklokt als de snelste Premier League-speler van dit seizoen. Zaterdag trok de Nederlandse verdediger opnieuw de aandacht, alleen nu op een negatieve manier. In een poging Danny Welbeck van de bal te zetten veroorzaakte Van de Ven een strafschop. Die werd binnengeschoten door Pascal Gross.

Bij Tottenham was Heung-Min Son na de Zuid-Koreaanse uitschakeling op de Azië Cup weer terug bij de selectie, maar hij zat nog op de bank. Richarlison stond in de spits en kreeg de beste kansen op een gelijkmaker. De Braziliaan had zijn vizier echter niet op scherp staan. Bij één doelpoging van Richarlison voorkwam Jean-Paul van Hecke, de enige Nederlander in de Brighton-basis, met een vliegende tackle dat het echt gevaarlijk werd.

In de tweede helft bleef Tottenham druk zetten. De gelijkmaker kon simpelweg niet uitblijven en viel na een kwartier, via Pape Matar Sarr. Hij raakte in eerste instantie de paal, maar scoorde uit de rebound alsnog. Tottenham wilde hierna meer en gaf nog wat extra gas bij. Uit een tegenaanval kreeg Brighton echter een enorme kans op een nieuwe voorsprong: Ansu Fati raakte bij dat moment de bal verkeerd.

Het duel leek in een 1-1 remise te gaan eindigen, maar vlak voor het einde kroonde Tottenham zich toch nog tot winnaar. Matchwinner werd Brennan Johnson, die diep in blessuretijd bij de tweede paal de 2-1 binnen tikte. De assist was van de ingevallen Son, die bij zijn rentree zo direct weer goud waard was voor Tottenham. De Londense vreugde na het laatste fluitsignaal was enorm.

Wolverhampton Wanderers
0 - 2
Brentford
Brentford

Ivan Toney stond maanden aan de kant door een schorsing vanwege het overtreden van de gokregels, maar heeft geen tijd nodig gehad om weer in het ritme te komen. Tegen Wolverhampton Wanderers maakte de spits alweer zijn derde goal uit zijn laatste vier competitiewedstrijden. Daarmee stelde hij de zege voor de ploeg van basisspeler Mark Flekken veilig. In de eerste helft had Christian Norgaard de score met een kopbal uit een hoekschop geopend.

Fulham
Fulham
3 - 1
AFC Bournemouth

Geen Nederlanders aan het werk bij Fulham-AFC Bournemouth, want Kenny Tete is geblesseerd en Justin Kluivert bleef negentig minuten op de bank bij Bournemouth. Vanaf die kant zag hij zijn ploeg met een 2-0 achterstand de rust in gaan. Voormalig Feyenoorder Marcos Senesi bracht de spanning in de tweede helft terug in de wedstrijd, maar de punten bleven op Craven Cottage. Rodrigo Muniz scoorde twee keer en bezorgde Fulham de eerste competitiezege van 2024.

Luton Town
Luton Town
1 - 3
Sheffield United

Op bezoek bij Luton Town (met Tahith Chong als onzichtbare invaller) boekte Sheffield United zijn derde overwinning van dit seizoen. Gustavo Hamer stond in de basis bij de hekkensluiter, die dankzij treffer van Cameron Archer, James McAtee en Vini Souza aan het langste eind trok. De achterstand van Sheffield op Luton, dat net boven de degradatiestreep staat, bedraagt nu nog zeven punten. Burnley kijkt tegen precies diezelfde achterstand aan.