IJzersterke Champions League-reeks Ajax krijgt historische proporties

Reacties

Ajax slechtte dinsdagavond niet alleen de grens van 700 doelpunten in de Europese toernooien, het is in de Champions League inmiddels ook al ruim drie jaar ongeslagen in uitwedstrijden.

IJzersterke Champions League-reeks Ajax krijgt historische proporties
© Pro Shots
FC Midtjylland
FC Midtjylland
1 - 2
Ajax
Ajax

Dinsdagavond kreeg die reeks opnieuw een vervolg door de uitzege op FC Midtjylland (1-2). De laatste nederlaag op vreemde Champions League-bodem dateert van augustus 2016 in de voorronde tegen FK Rostov (4-1). Sindsdien verloren de Amsterdammers al zeventien wedstrijden niet in het miljardenbal, voorrondes meegerekend. Die imposantie serie begon in augustus 2017 met een 1-1 gelijkspel bij OGC Nice en loopt nog altijd.

En dat terwijl Ajax zeker niet de minste tegenstanders trof tijdens de laatste twee Champions League-campagnes. Toch waren grote clubs als Bayern München, Benfica, Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur en Chelsea de laatste jaren allemaal niet in staat de ploeg van Erik ten Hag op eigen veld te verslaan, waardoor de langste ongeslagen uitreeks in de CL-historie van de Amsterdammers inmiddels een feit is.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voorheen stond die altijd op naam van het Ajax van Louis van Gaal, dat tussen 1994 en 1997 veertien uitwedstrijden achtereen niet verloor in de Champions League. Daarbij ging het wel louter om wedstrijden in het hoofdtoernooi. Als we die beperking ook betrekken op de huidige reeks van Ajax, heeft het nog drie wedstrijden nodig om de ongeslagen serie van de gouden generatie uit de jaren negentig te evenaren.

Daarbij moet worden aangetekend dat de ongeslagen reeks van Ajax in Europese uitwedstrijden al is onderbroken. Getafe was begin dit jaar immers met 2-0 te sterk in de zestiende finale van de Europa League. Het was de eerste uitnederlaag van Ajax sinds augustus 2017, toen Rosenborg BK met 3-2 te sterk was in de voorronde van de Europa League. Maar die in de Champions League staat dus nog altijd fier overeind.

Corona
En dat terwijl Ajax toch de nodige problemen kende richting het uitduel met Midtjylland. Door coronaperikelen mochten Andre Onana, Ryan Gravenberch en Dusan Tadic pas later afreizen en invaller Davy Klaassen en reserve-doelman Maarten Stekelenburg arriveerden zelfs pas vlak voor de wedstrijd in Denemarken. Maar de Amsterdammers lieten zich ook daardoor niet van hun stuk brengen. 

De twee gouden Ajax-reeksen naast elkaar

1994-1997 2017-nu
AEK Athene (1-2) OGC Nice (1-1)*
Casino Salzburg (0-0) Sturm Graz (1-3)*
AC Milan (0-2) Standard Luik (2-2)*
Hajduk Split (0-0) Dinamo Kiev (0-0)*
Bayern München (0-0) Bayern München (1-1)
Ferencváros (1-5) Benfica (1-1)
Grasshoppers (0-0) AEK Athene (0-2)
Real Madrid (0-2) Real Madrid (1-4)
Bor. Dortmund (0-2) Juventus (1-2)
Panathinaikos (0-3) Tottenham Hotspur (0-1)
AJ Auxerre (0-1) PAOK Saloniki (2-2)*
Rangers (0-1) APOEL Nicosia (0-0)*
Grasshoppers (0-1) Valencia (0-3)
Atlético Madrid (2-3) Chelsea (4-4)
Juventus (4-1) Lille (0-2)
Atalanta (2-2)
FC Midtjylland (1-2)

* Wedstrijd in CL-voorronde. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.