Het millenniumkind dat als enige mee kan met Haaland en Sancho

Reacties

Fiorentina draait een seizoen in de grijze middenmoot van de Serie A. Niemand in Firenze is tevreden met de positie die La Viola inneemt, maar er gloort hoop. De twintigjarige Dusan Vlahovic ontwikkelt zich uitstekend en heeft zich in een rijtje met bijzondere namen geschaard.

Het millenniumkind dat als enige mee kan met Haaland en Sancho
© Pro Shots

Zo'n anderhalf jaar geleden maakte Vlahovic zijn entree bij Fiorentina. Zijn debuutjaar verliep in relatieve anonimiteit, maar dit seizoen toont hij zich nadrukkelijker. Tegen Cagliari nam hij in november twee doelpunten voor zijn rekening, een maand later was hij trefzeker tegen Internazionale. Na de winterstop trok Vlahovic de lijn door met een goal tegen Napoli.

Met vier doelpunten achter zijn naam was de jonge aanvaller uit Belgrado zondag basisspeler bij Fiorentina in de wedstrijd tegen Sampdoria. Vlahovic zag hoe zijn team de grootste zege van dit seizoen boekte in de Italiaanse competitie: 1-5. Zelf had hij met twee goals een flink aandeel in de zege. Bovendien vestigde hij zijn naam in een speciaal rijtje.

Slechts drie andere spelers die geboren werden in het jaar 2000 kunnen al zulke cijfers overleggen als Vlahovic. Dejan Kulusevski was tot nu toe goed voor vijf doelpunten in de Serie A. Erling Braut Haaland kan er inmiddels acht overleggen en Jadon Sancho staat zelfs op dertien doelpunten in één van de vijf grootste Europese competities.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Niet toevallig waren drie van de vier millennium-kids de laatste maanden voortdurend onderwerp van gesprek op de transfermarkt. Kulusevski rondde vorige maand zijn zomerse toptransfer naar Juventus af en wordt gezien als één van de belangrijke spelers van Juventus in de komende jaren.

Haalands pad is genoegzaam bekend. De talentvolle Noor verruilde Red Bull Salzburg voor Borussia Dortmund en voor Sancho lijkt het ook nog een kwestie van tijd voordat hij een immense transfer gaat maken. Nu hij wekelijks uitblinkt bij Borussia Dortmund komt Sancho's terugkeer naar de Premier League vrijwel wekelijks dichterbij.

Vlahovic is allesbehalve bezig met een transfer. Sinds hij Partizan Belgrado verliet voor Fiorentina leeft de jonge Serviër al zijn droom. Een snelle stap naar een andere club of andere competitie past daar wat hem betreft nog niet in. 'Mijn verlangen om bij Fiorentina te blijven is enorm. Ik heb het hier fantastisch. Firenze is een geweldige stad die me veel energie en liefde brengt', aldus Vlahovic.

Veel belangstelling
Zaakwaarnemer Darko Ristic sprak vergelijkbare woorden toen Vlahovic' toekomst in januari ter sprake kwam. 'Er zijn veel clubs die belangstelling hebben, maar er gaat niets rond hem gebeuren. Of dat in juni wel zo is? Dusan heeft het erg naar zijn zin bij Fiorentina. We gaan waarschijnlijk snel met de club praten over een nieuw contract.'

Hoewel hij een aanstormend talent is, valt het vooralsnog mee met de hype rondom Vlahovic. Haaland-achtige proporties neemt de populariteit rond de jonge aanvaller nog niet aan. Ook niet na zondag, toen hij onbedoeld voor opschudding zorgde.

Na één van zijn doelpunten tegen Sampdoria stak Vlahovic, staand voor een vak met thuisfans, zijn vingers in zijn oren. Tegenstander Nicola Murru vond het provocatie en gaf Vlahovic een duw, wat hem geel opleverde. Zelf werd Vlahovic ook beboet met een kaart voor zijn gedrag. Na afloop verklaarde hij dat hij geen kwaad in de zin had.

In januari scoorde Dusan Vlahovic tegen Napoli en stak hij zijn vingers ook al in zijn oren.
© Pro Shots
In januari scoorde Dusan Vlahovic tegen Napoli en stak hij zijn vingers ook al in zijn oren.

'Ik wil graag mijn excuses maken aan de fans van Sampdoria. Het is een geweldige groep supporters die hun team altijd steunt. Ik zocht ze niet met opzet op. Dit is gewoon hoe ik juich, dat heb ik de voorgaande keren ook zo gedaan. Ik weet niet of jullie Memphis Depay kennen? Die heb ik zo eens zien juichen en dat stond me wel aan. Het was geen moment mijn bedoeling om te provoceren.'

De komende weken mag Vlahovic het laten zien in nieuwe wedstrijden van Fiorentina. AC Milan, Udinese en Brescia zijn de volgende tegenstanders. De man die ooit 'de nieuwe Zlatan Ibrahimovic' werd genoemd voelt de druk niet en kiest rustig zijn eigen weg. Bij Fiorentina is de spits op zijn gemak. Trainer Giuseppe Iachini legt ook niet teveel druk op hem.

'Dusan is een jonge jongen', gaf Iachini al aan. 'Hij en Patrick Cutrone volgen ieder hun eigen pad en we werken aan hen beiden. We hebben het hier over twee jonge spitsen die al een prima niveau aantikken, maar ook nog veel te leren hebben om beter te worden. We zullen ze soms samen laten spelen en soms met elkaar afwisselen. In de toekomst moet het dan met hen beiden goedkomen.'

Spelersprofiel

D. Vlahović


Geboortedatum:
28 januari 2000
Leeftijd:
24
Geboorteplaats:
Belgrade
Nationaliteit
Servië
Lengte:
1,90 m
Gewicht:
88 kg
Huidige club:
Juventus
Nationaal team:
Servië
Bekijk hier al onze video's
Meer Fiorentina
Meer over Fiorentina
Meer Serie A
Meer over Serie A
Meer D. Vlahović
Meer over D. Vlahović
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.