Napoli wint Italiaanse topper na horrorinvalbeurt van Juventus-jongeling

Napoli heeft zondagavond in de slotfase afgerekend met Juventus. Door een laat benutte rebound uit een strafschop wist de ploeg van Francesco Calzona met 2-1 te winnen van de nummer twee uit Italië.

Napoli
Napoli
2 - 1
Juventus
Juventus

Gezien de fysieke gesteldheid van beide ploegen had Juventus een klein voordeel. De Oude Dame kwam een zondag geleden voor het laatst in actie tegen Frosinone (3-2), terwijl Napoli afgelopen woensdag nog een Serie A-wedstrijd speelde tegen Sassuolo. Gelukkig voor de Napolitanen eindigde dat duel in een 1-6 overwinning, een resultaat dat ongetwijfeld een mentale boost zal hebben gegeven.

Mentale boost of niet, de eerste grote kans van de wedstrijd kon worden genoteerd voor Juventus. Federico Chiesa leverde een panklare voorzet op het hoofd van Dusan Vlahovic. Waar de Serviër een week geleden nog binnen de eerste tien minuten spelen tot scoren kwam, lukte hem dat dit keer niet. Vlahovic stuurde de bal wel de goede kant op maar de kopbal ging naast de paal.

Samuel Iling-Junior, die sinds 4 januari weer eens aan de aftrap mocht verschijnen, schoot in de eerste helft nog naast namens Juventus. Toch werd er voor de thee nog gescoord. Khvicha Kvaratskhelia zag een Napolitaanse voorzet richting de linkerkant van de zestien meter dwarrelen en twijfelde niet. De Georgiër nam hem zo op de pantoffel. Wojciech Szczesny zat er nog aan, maar moest capituleren. Kvaratskhelia bezegelde met zijn treffer een mooie week, aangezien hij tegen Sassuolo ook al twee keer het net wist te vinden.

Na de rust ging Juventus op jacht naar de gelijkmaker. Andrea Cambiaso schoot vlak na het rustsignaal nog over het doel van Napoli-doelman Alex Meret. Napoli wisselde halverwege de tweede helft nog drie keer om de voorsprong te verdedigen, maar tevergeefs. Tien minuten voor tijd ontving Chiesa de bal op de rand van de zestien, waarna hij Meret met een droge, lage knal in de lange hoek wist te passeren.

Juventus kon niet lang genieten van de gelijkmaker. Invaller Joseph Nonge ging in zijn eigen zestien op de voet van Victor Osimhen staan. Na ingrijpen van de VAR ging de bal op de stip. De Nigeriaan ging zelf achter de bal staan, maar schoot hopeloos in. Szczesny pakte de pingel, maar kreeg geen hulp van zijn verdediging. Giacomo Raspadori was één van de drie Napolitanen die eerder bij de bal was dan het gehele Juventus-ensemble.

De jonge Nonge werd vrijwel direct na zijn fout geslachtofferd door Massimiliano Allegri. De Belg stond slechts veertien(!) minuten in het veld. Juventus kreeg nog één kans op de gelijkmaker. Daniele Rugani, die een week geleden nog de winnende maakte in de blessuretijd, stond op de juiste plaats na een pegel van Manuel Locatelli. De Italiaanse verdediger zette zijn voet alleen te hard tegen de bal, waardoor deze over vloog.

De drie punten zorgen ervoor dat Napoli naar de zevende plaats in de Serie A is gestegen. Juventus blijft tweede, met twaalf punten achterstand op Internazionale. De Italiaanse koploper komt maandag in actie tegen Genoa.