Grote zorgen bij Club Brugge over Dost én de coëfficiëntenranglijst

Reacties

Club Brugge heeft een bijzonder teleurstellende avond achter de rug. De geplaagde Belgische grootmacht werd niet alleen door Dinamo Kiev uit de Europa League geknikkerd; het raakte ook Bas Dost kwijt met een hamstringblessure. 'Ergens houdt het een keer op', verzuchtte Rik De Mil.

Grote zorgen bij Club Brugge over Dost én de coëfficiëntenranglijst
© Pro Shots
Club Brugge
Club Brugge
0 - 1
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev

De Mil zat bij de 0-1 nederlaag van donderdagavond voor de derde keer als interim-coach op de bank bij Club Brugge, omdat hoofdtrainer Philippe Clement het coronavirus heeft opgelopen. Ook verschillende spelers van Club raakten besmet en daardoor werd de spoeling vooral voorin wel heel erg dun. Tegen Dinamo viel Dost bovendien geblesseerd uit. Tien minuten in de tweede helft ging de spits bij een onschuldig duel neer en greep hij naar zijn hamstring.

© Pro Shots

'We kunnen veel verdragen, maar dit... Ergens houdt het een keer op', treurde De Mil in gesprek met Het Laatste Nieuws. 'Je zoekt een oplossing voor die vele coronagevallen, maar als Bas dan ook nog eens uitvalt... Op fysiek vlak hebben we énorm veel van de overgebleven spelers gevraagd. Dat heeft ons parten gespeeld. De ernst van de blessure is nog moeilijk in te schatten.' Dost zal vrijdag worden onderzocht. Club houdt rekening met een wekenlange absentie van de spits.

Met het wegvallen van Dost mist Club nu zeven spelers. 'We moeten dit aanvaarden en positief blijven', stelde De Mil. 'Of we deze uitschakeling gezien de omstandigheden een plekje kunnen geven? Mijn spelers waren enorm ontgoocheld, we weten dat we meer verdienden. De jongens motiveren richting zondag, dat is geen probleem: ze zijn ongelooflijk professioneel. Hoe we ze fysiek klaar zullen krijgen, is een andere vraag. We hebben al héél veel van ze gevraagd. Hopelijk komen er nog jongens terug. We zullen zien wie er zondag beschikbaar is.'

Coëfficiëntenzorgen
Naast Club sneuvelde donderdag ook Antwerp, waardoor België nu geen ploegen in de Europese competities meer over heeft. De coëfficiëntenzorgen van de Belgen nemen hierdoor serieuze vormen aan. Nederland liep al weg van België en kan, met Ajax nog actief in de Europa League, zijn voorsprong alleen nog maar groter maken. België staat nu negende op de coëfficiëntenlijst en ziet Schotland en Oekraïne, landen met nog Europese ijzers in het vuur, naderen.

In de Belgische media wordt uitgebreid stilgestaan bij de zorgelijke situatie. 'Als de clubs uit Schotland en Oekraïne nog degelijk presteren, tuimelt ons land uit de toptien en is een rechtstreekse plaats in de groepsfase van de Champions League verloren. Duimen maar', schrijft Het Nieuwsblad. Sporza merkt op dat het grootste probleem voor de start van het seizoen 2023/24 ligt. Bij de coëfficiëntenlijst valt dan het Belgische topseizoen 2016/17 weg. 'Om een drama te vermijden, komt het er dus op aan volgend seizoen zo veel mogelijk punten te scoren.'

Het Laatste Nieuws staat ook al stil bij het horrorscenario. 'Zwarte Europese avond voor Belgische clubs is ook pijnlijke zaak voor Europese coëfficiënt', kopt de Vlaamse krant.

Voldoendes
De nederlaag van Club Brugge tegen Dinamo Kiev was nog eens extra pijnlijk, omdat de spelers van de Belgische koploper eigenlijk helemaal niet door de mand vielen. In de spelersbeoordelingen scoort bijna iedereen een voldoende. 'We hebben ons best gedaan', zei aanvoerder Ruud Vormer. 'We hebben wel wat kansjes gehad, maar zij maken een mooie goal. Wij lopen niet mee en dan zit-ie erin. Ze hebben één kans gehad, denk ik. Het is balen. Maar we moeten door.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.