Nederlandse enclaves in Leverkusen en Brugge krijgen Europese dreun

Reacties

Bayer Leverkusen is klaar in Europa. De ploeg van trainer Peter Bosz verloor donderdagavond ook thuis van Young Boys, dat dus doorgaat naar de achtste finale van de Europa League. Ook de geplaagde Nederlandse enclave bij Club Brugge kreeg een rechtse directe te verwerken.

Nederlandse enclaves in Leverkusen en Brugge krijgen Europese dreun
© Pro Shots
Club Brugge
Club Brugge
0 - 1
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev

Het Nederlands getinte Club Brugge vertrok vorige week uit het ijskoude Oekraïne met een gunstig 1-1 gelijkspel, maar kampte voorafgaand aan de return in eigen huis toch met grote zorgen. De Belgen worden namelijk geplaagd door het coronavirus, waardoor naast onze landgenoten Noa Lang en Stefano Denswil ook onder anderen Hans Vanaken, Charles De Ketelaere, Mats Rits én trainer Philippe Clement er donderdag niet bij waren om de klus tegen Dinamo Kiev af te maken.

Bas Dost en aanvoerder Ruud Vormer stonden wel gewoon aan de aftrap, al ging de spits na een uurtje naar de kant. Dat deed hij bij een 0-0 tussenstand, vanaf de reservebank zag hij hoe Club een late tik op de kin kreeg. Vitaliy Buyalskiy maakte er in de 83ste minuut alsnog 0-1 van, waardoor de Nederlandse delegatie in Brugse dienst (waartoe ook Tahith Chong behoort, maar hij mag niet meedoen in Europa) uit het toernooi ligt.

Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen
0 - 2
BSC Young Boys
BSC Young Boys

Het Leverkusen van trainer Peter Bosz en de Zwitserse tegenstander maakten er in het heenduel een regelrecht spektakelstuk van (4-3). De uitgangspositie voor de ploeg van Daley Sinkgraven en Jeremie Frimpong en bankzitter Timothy Fosu-Mensah was dan ook niet slecht, maar toch bood het spel in de heenwedstrijd niet al te veel houvast. Dat het vrijwel direct na de rust 0-1 werd, door een goal van Theoson Siebatcheu, was een volgende domper. Hij kon raak tikken na een gigantische flater van keeper Niklas Lomb, die dit weekend ook al de schlemiel was.

Het goede nieuws was dat Leverkusen nog bijna een volledige helft had om twee goals te maken, het slechte nieuws was dat dat niet lukte. Totáál niet, zelfs. Zelfs de aansluitingstreffer was teveel gevraagd voor Leverkusen, dat ook nog de 0-2 (van Christian Fassnacht) moest slikken en zich door de dubbele nederlaag tegen de kampioen van Zwitserland volledig kan richten op de Bundesliga.

AC Milan
AC Milan
1 - 1
Rode Ster Belgrado
Rode Ster Belgrado

I Rossoneri verloren dit weekend de beladen stadsderby van Internazionale (0-3) en waren dus gebrand op een goed resultaat tegen Rode Ster. Na de 2-2 uit het heenduel was een zege in San Siro genoeg: in dat kader kwam de rake penalty van Franck Kessié na acht minuten als geroepen. Maar zoals de Serviërs vorige week al tweemaal terugkwamen van een achterstand, zo deden ze dat nu weer: El Fardou Ben tekende voor de 1-1.

Die stand bleef lang staan en was ook genoeg voor AC Milan, dat een kwartier voor tijd met een man meer kwam te staan. Na de tweede gele kaart voor Marko Gobeljic konden de bezoekers geen vuist meer maken, waardoor de Italianen zich met de nodige moeite plaatsen voor de volgende ronde.

Manchester United
Manchester United
0 - 0
Real Sociedad
Real Sociedad

Op papier was de kraker tussen de Engelsen en Spanjaarden een van de meest in het oog springende Europa League-duels, maar na de heenwedstrijd was het tweeluik eigenlijk al wel beslist. Na de 0-4 zege van vorige wist Man United al wel dat het niet meer mis kon gaan, en dat ging het ook niet. Zonder de nog altijd niet fitte Donny van de Beek kwam de thuisploeg na een kwartiertje nog wel goed weg, aangezien Mikel Oyarzabal een strafschop miste.

Een vroege 0-1 was dé manier geweest om een spectaculaire remontada nog tot de mogelijkheden te laten behoren, maar al met al zat dat er geen moment in. Een goal van Man United-verdediger Axel Tuanzebe werd nog afgekeurd, dichter bij een goal kwamen beide ploegen niet.

Overige uitslagen:
Ook het AS Roma van Rick Karsdorp (die negentig minuten speelde) is door naar de achtste finale. Na de uitzege op Sporting Braga werd er ook in Italië gewonnen. Leicester City liet zich daarentegen verrassen door Slavia Praag, terwijl het FK Krasnodar van de na een uur gewisselde Tonny Vilhena het niet kon bolwerken tegen Dinamo Zagreb. Ook Olympiakos (dat PSV uitschakelde) is door.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.