Man Utd schittert in Europa, Bosz verliest in doelpuntenspektakel

De knock-outfase van de Europa League is begonnen met enkele spectaculaire wedstrijden. Manchester United won donderdag overtuigend van Real Sociedad, terwijl Bayer Leverkusen en Young Boys er een ongekend spektakelstuk van maakten.

Alle Europa League-duels

die om 18.55 uur begonnen

Do 18 feb. 2021

Real Sociedad - Manchester United (0-4)
In Engeland heeft Man Utd te maken met een vormdip, maar Europees gezien maakt de club een goede indruk. Na de pijnlijke uitschakeling in de Champions League moest Man Utd het doen met een plek in de zestiende finale van de Europa League, daarin werd Sociedad omvergeblazen. Niet geheel verrassend was het Bruno Fernandes die zijn team op weg hielp, de Portugees in topvorm maakte de 0-1 en 0-2 en staat inmiddels op 21 goals dit seizoen.

Het karwei, zonder de geblesseerden Donny van de Beek en Paul Pogba, werd in de tweede helft afgemaakt door Marcus Rashford en Daniel James, die met hun goals de returnwedstrijd tot een formaliteit degradeerden.

Young Boys - Bayer Leverkusen (4-3)
Het werd een absoluut voetbalspektakel tussen Young Boys en Leverkusen, maar trainer Peter Bosz bleef met lege handen achter na het duel in Zwitserland. De coach koos voor landgenoten Jeremie Frimpong en Daley Sinkgraven als basisspelers, Timothy Fosu-Mensah bleef op de bank. Het was Frimpong die bij één van de goals van Leverkusen betrokken was, hij leverde de assist op de 3-1 van spits Patrik Schick.

Bayer Leverkusen-trainer Peter Bosz druipt af na een dramatische eerste helft van zijn team.

Leverkusen moest in de tweede helft in de achtervolging na een dramatische eerste deel van de wedstrijd. Young Boys liep in de eerste 45 minuten uit naar een 3-0 voorsprong, Christian Fassnacht, Jordan Siebatcheu en Meschack Elia scoorden. Het leek een kansloze missie te worden, maar Leverkusen kwam zowaar terug in de wedstrijd. Schick maakte na de 3-1 ook de aansluitingstreffer, waarna Moussa Diaby twintig minuten voor tijd de gelijkmaker verzorgde.

Een geweldige comeback bleef echter zonder direct resultaat aan het einde van de rit, want vlak voor tijd ging het alsnog mis voor Leverkusen. Siebatcheu maakte zijn tweede van de wedstrijd en dompelde een minuut voor tijd de Duitsers in rouw.

Rode Ster Belgrado - AC Milan (2-2)
AC Milan-trainer Stefano Pioli dacht het donderdag wel zonder Zlatan Ibrahimovic op te kunnen lossen, de Italianen kwamen bedrogen uit in Servië. Lang leek Milan weg te komen met pover voetbal, Rode Ster Belgrado-verdediger Radovan Pankov hielp de uitclub vlak voor rust aan een voorsprong door de bal na een lage voorzet op knullige wijze achter zijn eigen doelman te werken. Kort na rust volgde de gelijkmaker, toen Guélor Kanga een penalty benutte na een hands van Alessio Romagnoli. De 1-2 viel vervolgens ook uit een penalty, Theo Hernández schoot binnen nadat hij zelf een strafschop had verdiend. Lang leek dit ook de uitslag te worden, maar de Italiaanse titelkandidaat is nog niet af van Rode Ster. Zeker niet na de late goal van Milan Pavkov, die in extra tijd de 2-2 binnen kopte.

Zlatan Ibrahimovic kreeg rust tegen Rode Ster Belgrado

Wolfsberger AC - Tottenham Hotspur (1-4)
In de groepsfase bedwong Wolfsberger AC tot tweemaal toe Feyenoord, maar Tottenham Hotspur was in de knock-outfase overduidelijk een maatje te groot voor de Oostenrijkers. Al in de eerste helft liep de Premier League-club uit naar een 0-3 voorsprong via Heung-Min Son, Lucas Moura en Gareth Bale, die weer eens een basisplek kreeg. In de tweede helft viel Steven Bergwijn in bij een 1-3 stand, Feyenoord-beul Michael Liendl benutte ook tegen Tottenham een penalty. Dat lijkt vooral een treffer voor de statistieken te zijn, met deze uitslag in Oostenrijk lijkt het een kansloze missie voor Wolfsberger om te stunten in de Europa League. Zeker na de late vierde treffer: Carlos Vinícius deed ook een duit in het zakje.

Dinamo Kiev – Club Brugge (1-1)
In Oekraïne werd als eerste afgetrapt in de knock-outfase van de Europa League, Dinamo Kiev en Club Brugge stonden om 16.00 uur al tegenover elkaar. Trainer Philippe Clement miste aardig wat spelers vanwege coronabesmettingen, onder anderen Noa Lang en Stefano Denswil waren er niet bij. Ruud Vormer en Bas Dost zorgden voor het Nederlandse tintje in deze wedstrijd, laatstgenoemde had vlak voor tijd voor de Belgische winst kunnen zorgen. De Nederlandse spits kopte echter van dichtbij over het doel. Daarvoor was Vormer al wel succesvol geweest: uit zijn corner werd door Brandon Mechele de 1-1 gemaakt na de openingstreffer van Vitaliy Buyalskiy.

Lees hier het verslag van Olympiakos Piraeus - PSV.