Blunderende Baumgartl de schlemiel bij nederlaag PSV in Griekenland

PSV heeft de eerste wedstrijd in het tweeluik met Olympiakos Piraeus in de Europa League verloren. Op Griekse bodem ging er defensief het nodige mis bij de Eindhovenaren en daar werd de prijs voor betaald.

Olympiakos Piraeus
4 - 2
PSV
PSV

Ondanks het moeten missen van Cody Gakpo, Noni Madueke en Mohamed Ihattaren was er voor PSV-coach Roger Schmidt ook een flinke opsteker bij de start van de knock-outfase. Hij kon voor het eerst sinds eind vorig jaar weer een beroep doen op Mario Götze, die ook direct voor het eerst sinds 19 december in de basis begon. De Duitse spelmaker moest samen met Ryan Thomas spitsenkoppel Donyell Malen-Eran Zahavi ondersteunen tegen de koploper van Griekenland.

Zahavi beleefde een eerste helft van uitersten. De Israëliër scoorde twee keer, maar raakte ook behoorlijk gefrustreerd door het gebrek aan kansen bij PSV en de missers achterin. Olympiakos sloeg in de negende minuut al voor het eerst toe. Andreas Bouchalakis kreeg veel ruimte bij een vrije trap van Mathieu Valbuena en kopte de bal voorbij Yvon Mvogo. PSV kwam met wat geluk al snel op gelijke hoogte. Zahavi maakte fraai ruimte voor het schot en zag zijn van richting veranderde poging in het Griekse doel eindigen: 1-1. Dat was eigenlijk nog maar het begin van een uiterst spectaculaire eerste helft.

In die eerste helft lukte het PSV onvoldoende om de Griekse defensie echt in de problemen te brengen. Olympiakos zakte regelmatig terug en loerde op countermogelijkheden. De ruimtes voor de Grieken werden plotseling wat groter toen Olivier Boscagli zich moest laten verzorgen vanwege een hoofdwond na een botsing met Mady Camara. Op het moment dat de PSV-verdediger buiten de lijnen werd geholpen, sloeg de thuisploeg toe. Yann M'Vila kreeg teveel tijd en ruimte om aan te leggen en strafte dat af door Mvogo te kloppen met een laag schot: 2-1.

PSV, waar Boscagli vervangen werd door Baumgartl, toonde wel veerkracht. Uit een corner van Philipp Max was het opnieuw Zahavi die scoorde. De spits maakte al zijn tiende goal van het seizoen, maar kon daar niet lang van genieten. De frustratie won het vlak voor rust alweer van de vreugde. Youssef El Arabi sloeg in de extra tijd van de eerste helft toe. De uiterst ongelukkig spelende Baumgartl was daar schuldig aan. Hij verspeelde dicht bij zijn eigen doel nogal knullig de bal aan El Arabi, die Mvogo omspeelde en scoorde: 3-2. Op dat moment hadden liefst zeven van de laatste elf schoten op het doel van PSV een goal opgeleverd.

PSV gaf in de tweede helft in ieder geval minder klunzig kansen weg, maar de achterstand wegpoetsen lukte niet meer. De ploeg van Schmidt had daarbij ook wat pech. Zo raakte Zahavi uit een vrije trap de paal. Het bleef echter zo dat met name Malen te weinig in stelling werd gebracht. Schmidt probeerde nog voor een impuls te zorgen door met Mauro Júnior en Yorbe Vertessen frisse spelers in te laten vallen voor Götze en Ibrahim Sangaré, maar dat was tevergeefs.

Het geroutineerde Olympiakos verdedigde de voorsprong met verve en verdubbelde in de slotfase de marge via Georgios Masouras. Bij een snelle uitbraak van de Grieken kon Max niet goed wegwerken en via de linksback viel de bal goed voor Masouras, die met de 4-2 de hoop van PSV op een ommekeer in Eindhoven een flinke knauw gaf. Zo moet PSV volgende week in eigen huis sowieso met twee goals verschil winnen om zich nog te kunnen plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. Sangaré is er dan niet bij, hij is na een gele kaart in de eerste helft van de heenwedstrijd geschorst voor de return.