Gouden Schoen: Lewandowski zorgt voor zeldzame Bundesliga-zege

Reacties

Robert Lewandowski is als eerste geëindigd in het klassement van Europees topscorer van het seizoen, oftewel de Gouden Schoen. De 32-jarige aanvaller van Bayern München stak er met kop en schouders bovenuit en volgt Ciro Immobile op.

Gouden Schoen: Lewandowski zorgt voor zeldzame Bundesliga-zege
© Pro Shots

Lewandowski finishte op 41 goals en komt daardoor uit op 82 punten; spelers die uitkomen in de topcompetities mogen elke treffer met twee vermenigvuldigen. Op het podium krijgt de Pool gezelschap van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de topschutters in respectievelijk La Liga en de Serie A.

Daarmee troeven de dertigers de aanstormende toptalenten Erling Haaland en Kylian Mbappé af, die beiden op 27 doelpunten (54 punten) finishten. André Silva nestelt zich tussen beide groepen met zijn 28 treffers (56 punten).

Na Gerd Müller is Lewandowski pas de tweede speler uit de Bundesliga die de Gouden Schoen wint. Der Bomber triomfeerde in 1969/70 en 1971/72. In dat laatste seizoen liet de matchwinner van de WK-finale van 1974 liefst veertig doelpunten aantekenen, tot het wonderjaar van Lewandowski een record in de Bundesliga.

Georgios Giakoumakis is op plek 24 de hoogst genoteerde Eredivisie-speler in het klassement om de Gouden Schoen. Door de lagere status van de Nederlandse competitie legde elke goal van de VVV-Venlo-spits maar anderhalf punt in de schaal. Giakoumakis is niet eens de hoogst geplaatste speler die degradeerde met zijn club; die wrange eer is voorbehouden aan Crotone-goaltjesdief Simy (gedeelde achttiende).

Toptien Gouden Schoen-klassement:

Speler en club Goals Punten
Robert Lewandowski (Bayern München) 41 82
Lionel Messi (Barcelona) 30 60
Cristiano Ronaldo (Juventus) 29 58
André Silva (Eintracht Frankfurt) 28 56
Erling Haaland (Borussia Dortmund) 27 54
Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) 27 54
Romelu Lukaku (Internazionale) 24 48
Gerard Moreno (Villarreal) 23 46
Karim Benzema (Real Madrid) 23 46
Harry Kane (Tottenham Hotspur) 23 46
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer R. Lewandowski
Meer over R. Lewandowski
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.