Flater van Blom doet Van Bommel pijn, wéér penaltyfestijn bij Salzburg

Mark van Bommel had zijn eerste Champions League-overwinning als hoofdtrainer voor het grijpen, maar tegen Sevila ging het in de slotfase op bijzondere wijze mis. Videoscheidsrechter Kevin Blom was de gebeten hond. In dezelfde poule was Red Bull Salzburg wéér de hoofdrolspeler in een bijzonder curieus penaltyverhaal.

VfL Wolfsburg
1 - 1
Sevilla
Sevilla

Het Wolfsburg van Van Bommel was uitstekend begonnen aan het seizoen: de eerste vier Bundesliga-duels werden gewonnen, waarna het miljardenbal werd geopend met een 0-0 bij Lille. Een competitie-remise tegen Eintracht Frankfurt was de eerste hapering, afgelopen weekend werd er bij 1899 Hoffenheim vervolgens voor het eerst verloren, waarna er nu weer een opsteker leek te volgen. Tegen Sevilla grepen Die Wölfe na een zeer curieuze penalty echter naast de eerste driepunter van dit CL-seizoen.

Met spits Wout Weghorst in de basis (en verdediger Micky van de Ven op de bank) kwamen de Duitsers voor rust goed weg, toen Kevin Mbabu de bal net niet in zijn eigen goal werkte. Bij de bezoekers viel Karim Rekik halverwege in, maar vrijwel direct na zijn entree ging het mis voor Sevilla. Na een voorzet van de linkerkant bleef de bal hangen in de zestien, Renato Steffen kreeg de bal voor zijn voeten en schoot de 1-0 binnen.

Daar leek het ook bij te blijven, maar in de absolut slotfase kwam Sevilla alsnog langszij. Josuha Guilavogui schopte de bal weg en raakte bij het doorzwaaien met zijn been een tegenstander. Een doodnormale actie waar de middenvelder niets aan kon doen, maar VAR Blom greep opmerkelijk genoeg in en riep arbiter Georgi Kabakov naar het scherm. Die oordeelde niet alleen dat Sevilla een pingel kreeg, maar gaf Guilavogui ook zijn tweede geel. Ivan Rakitic schoot de strafschop binnen: 1-1.

Red Bull Salzburg
2 - 1
Lille
Lille

Het CL-openingsduel van Red Bull Salzburg (1-1 bij Sevilla) was zéér opmerkelijk, aangezien er die avond niet minder dan vier penalty's werden uitgedeeld. Drie daarvan waren voor de Oostenrijkers en ze werden toen allemaal versierd door Karim Adeyemi. De Duitse jongeling mocht zelf toen alleen de eerste nemen, maar miste. Het wel erg speciale strafschoppenverhaal van Salzburg kreeg woensdag nog maar eens een nieuw hoofdstuk.

Kort voor rust was het namelijk wéér Adeyemi die een pingel verdiende. Lille-verdediger Sven Botman werd bestraft voor een overtreding op de jonge Duitser, al leek hij met zijn sliding toch zeker ook de bal te spelen. Op aanraden van de VAR bekeek de scheidsrechter de beelden, maar hij bleef bij zijn standpunt en oordeelde ook dat er in de aanloop naar de penalty geen overtreding was gemaakt op voormalig FC Groningen-verdediger Gabriel Gudmundsson. Dit keer scoorde Adeyemi wél: 1-0.

Het werd kort na rust allemaal nog gekker, want de 19-jarige aanvaller mocht doodleuk nóg een keer aanleggen vanaf de stip, nadat Burak Yilmaz in zijn eigen zestien hands had gemaakt. Ook deze penalty ging erin. De Turkse pechvogel deed even later nog wel wat terug, maar verder dan die goal van Yilmaz kwam Lille niet.