Waarom Italië hoopt dat Atalanta niet nog een plekje stijgt in de Serie A

Reacties

Door de eindzege van Atalanta in de Europa League, maakt de Serie A kans op zes Champions League-tickets voor volgend seizoen. Daarvoor is het wel afhankelijk van de eindklassering van Atalanta in de competitie. Het gouden scenario voor Italië uitgelegd.

Waarom Italië hoopt dat Atalanta niet nog een plekje stijgt in de Serie A
© Pro Shots
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
3 - 0
Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen

Italië staat tweede op de coëfficiëntenranglijst. Normaal gesproken houdt dat in dat de bovenste vier ploegen van de Serie A recht hebben op deelname aan de Champions League. De UEFA reikt met het oog op de nieuwe opzet echter twee extra CL-tickets uit. Die gaan naar de twee competities die dit seizoen de hoogste coëfficiënt hebben behaald. Dat levert Italië één extra CL-plek op.

Er is echter een scenario waarin ook de nummer zes van de Serie A de Champions League in gaat. Het is namelijk zo dat de Europa League-winnaar een CL-ticket krijgt als die in eigen competitie niet een van de reguliere CL-startbewijzen grijpt. Dus als Atalanta bij de eerste vier eindigt, dan krijgt de Serie A géén extra ticket. Het extra ticket op basis van het coëfficiënt telt daarin niet mee. Dus als Atalanta vijfde wordt, dan schuift het ticket gelieerd aan de EL-zege door naar de nummer zes van Italië.

Gezien de verschillen in doelsaldo lijkt AS Roma hoe dan ook de nummer zes van Italië te worden. Daarom hoopt de ploeg van Daniele De Rossi dat Atalanta niet nog een plekje stijgt. Dat gebeurt overigens wel als Atalanta allebei de laatste twee wedstrijden wint, ze hebben ten opzichte van nummer vier Juventus namelijk nog een wedstrijd tegoed.

Wat gebeurt er met het Champions League-ticket als Atalanta vierde wordt?

Mocht Atalanta vierde worden, dan wordt een van de clubs die normaal gesproken voorronde Champions League zou spelen, doorgeschoven naar het hoofdtoernooi.

Za 25 mei

Zo 26 mei

Zo 2 jun.

Serie A

Stand Serie A 2023/2024

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
Atalanta Bergamo
38
21
6
11
72-42
+30
69
5
Bologna
38
18
14
6
54-32
+22
68
6
AS Roma
38
18
9
11
65-46
+19
63
7
Lazio
38
18
7
13
49-39
+10
61
* Actueel tot en met 8 jul. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.