Feyenoord vecht zich langs Volendam en reist met drie punten voorsprong af naar Ajax

Reacties

Feyenoord heeft zondag een zwaarbevochten zege geboekt op FC Volendam. Een week voor De Klassieker op bezoek bij Ajax vochten de Rotterdammers zich nog maar eens terug van een achterstand.

Feyenoord vecht zich langs Volendam en reist met drie punten voorsprong af naar Ajax
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
2 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Drie dagen na het heenduel met Shakhtar Donetsk in de achtste finale van de Europa League koos Feyenoord-coach Arne Slot voor een formatie met zowel Danilo als de weer herstelde Santiago Giménez. In Polen haakte laatstgenoemde vlak voor het duel met Shakhtar nog af vanwege lichte hamstringklachten. FC Volendam-coach Wim Jonk hoopte, ondanks de interne strubbelingen, de knappe prestaties van de laatste maanden een vervolg te geven.

Dat lukte in de beginfase zeker. Volendam, dat tot vanavond in 2023 maar vijf punten minder pakte dan Feyenoord, kwam brutaal op voorsprong. Benaissa Benamar speelde van achteruit een lange bal op spits Henk Veerman, die eerst tegenstander Dávid Hancko voorbij zag vliegen na een inschattingsfout en vervolgens knap aannam. Opeens lag de verdediging van Feyenoord open, waardoor Veerman de bal mee kon geven aan Daryl van Mieghem. Via Feyenoord-goalie Timon Wellenreuther schoot de vleugelspeler van Volendam vervolgens raak: 0-1.

Klik boven- of onderaan onderstaande tweet om de goal op Twitter te bekijken:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na die vroege openingsgoal trok Volendam zich terug en mocht Feyenoord het spel maken. Tot goals leidde dat voor rust niet. Kort nadat Danilo om een strafschop riep na een vermeende overtreding van Benamar, kopte Giménez de bal voorlangs. Ook na terugleggen van Marcus Pedersen lukte het de Mexicaanse international niet om het net te vinden. Tussendoor toonde Volendam zich nog wel gevaarlijk vanuit de counter. Na opnieuw een heerlijke aanname schoot Veerman de bal naast het Feyenoord-doel.

Driedubbele wissel
Dat Slot over het spel van Feyenoord voor rust niet tevreden was, bleek wel uit zijn wissels in de pauze. Pedersen, Danilo en Javairô Dilrosun moesten alle drie het veld verlaten. Met Sebastian Szymanski, Ezequiel Bullaude (donderdag nog doelpuntenmaker) en Alireza Jahanbakhsh als vervangers moest een offensief ingezet worden.

Arne Slot greep stevig in in de rust.
© Pro Shots
Arne Slot greep stevig in in de rust.

Onder aanvuring van Het Legioen miste het plan van Slot zijn uitwerking niet. In de 52ste minuut zorgde Giménez na terugleggen van Lutsharel Geertruida voor 1-1. Wat volgde was een ware belegering. Al die mogelijkheden waren aanvankelijk niet aan de thuisploeg besteed, waardoor het toch weer in het laatste kwart moest gebeuren. De grootste kans was voor Szymanski, die zijn poging van dichtbij geblokt zag worden.

Bovendien was het af en toe ook nog schrikken voor Feyenoord. Zo mocht Veerman helemaal alleen op Wellenreuther af, na een fout van Mats Wieffer. De spits verzuimde oog in oog met de doelman af te ronden.

Daardoor stond er bij het aanbreken van de slotfase nog altijd een 1-1 tussenstand op het bord. Gesteund door het feit dat het Feyenoord al zo vaak wél gelukt was in de laatste minuten alsnog de zege binnen te slepen, bleef het thuispubliek geloven in een winnende treffer.

Dat vertrouwen beschaamde de ploeg van Slot niet. Een kwartier voor tijd gaf Giménez de bal hard voor en liep Damon Mirani de bal op ongelukkige wijze in zijn eigen goal: 2-1. Na die treffer bleek het verzet van de gasten gebroken en voetbalde Feyenoord het duel uit.

Ajax
Zo werd er voor de vijfde keer op rij in de Eredivisie gewonnen door Feyenoord, dat in officiële duels al negentien wedstrijden achtereen niet verloor. Met een voorsprong van drie punten wordt er volgende week afgereisd naar rivaal Ajax. Drie dagen eerder staat het weerzien met Shakhtar op het menu. Voor Volendam zijn de druiven zuur. Vrijdag wacht het duel met Fortuna Sittard om de teleurstelling van het bezoek aan De Kuip weg te spoelen. Xavier Mbuyamba is er dan niet bij. Hij kreeg in de slotminuut een rode kaart voor het neerhalen van de doorgebroken Bullaude.

De rapportcijfers:

Feyenoord Nederland

FC Volendam Nederland

FC Volendam Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer FC Volendam
Meer over FC Volendam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.