Everton krijgt weer geen tegengoal, Aké belangrijk in spektakelstuk

Wat het meeste opvalt bij Everton sinds Sam Allardyce voor de groep staat, is dat de ploeg bijna geen tegendoelpunten meer krijgt. Veel aantrekkelijker is het er echter niet op geworden: op bezoek bij West Bromwich Albion werd er dinsdag opnieuw zonder treffers gelijk gespeeld. Nathan Aké scoorde voor AFC Bournemouth en leverde in blessuretijd ook nog de assist op de gelijkmaker tegen West Ham United.

West Bromwich Albion - Everton 0-0
Allardyce stond dinsdag voor de zesde keer aan het roer bij een competitiewedstrijd van Everton en in die reeks kregen The Toffees slechts twee tegendoelpunten. Net als afgelopen weekend tegen Chelsea (0-0) had de ploeg uit Liverpool bij West Bromwich Albion wel wat geluk nodig om het achterin dicht te kunnen houden, want de gastheer was duidelijk de betere en kreeg ook een paar goede kansen. Salomón Rondón en Craig Dawson kregen de bal er in het eerste kwart van de wedstrijd echter niet in.

Craig Dawson mist een grote kopkans.

West Bromwich en Everton (met Cuco Martina als linksback en Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg niet bij de selectie) maakten er zeker niet de meest aantrekkelijke wedstrijd van. Beide ploegen speelden vooral op de lange bal en dat resulteerde kort voor rust nog wel in een aardige mogelijkheid voor Chris Brunt, maar Everton-doelman Jordan Pickford liet zich niet passeren. West Bromwich en Everton gingen hierdoor in evenwicht aan de thee.

Ook in de tweede helft was West Bromwich het meest op zoek naar de winst en Rondón kreeg al snel een goede schietkans, maar hij raakte uit balans en schoot ver naast. Everton (waar Yannick Bolasie na ruim een jaar afwezigheid door een kruisbandblessure zijn rentree maakte) kwam maar niet aan aanvallen toe en namens West Bromwich kreeg invaller Hal Robson-Kanu nog een goede kans, maar zijn kopbal was te zwak en recht in de handen van Pickford. Allardyce heeft zodoende nog altijd geen competitiewedstrijd verloren met Everton.

AFC Bournemouth - West Ham United 3-3
Het treffen tussen AFC Bournemouth en West Ham United kende veel kansen én, dankzij een heerlijke slotfase, uiteindelijk ook veel doelpunten. De bezoekers kwamen in de achtste minuut op voorsprong, dankzij een rake kopbal van James Collins uit een corner. Joshua King had Bournemouth hierna op gelijke hoogte móéten brengen, maar de aanvaller van The Cherries miste twee enorme kansen. Dat deed Dan Gosling niet: hij schoot de onvermijdelijke 1-1 achter de kansloze Adrián.

Kort voor rust had King zijn ploeg nog met een voorsprong de kleedkamer in kunnen sturen, maar de spits kopte recht op Adrián. West Ham was blij toen het rustsignaal klonk, maar werd ook na de onderbreking onder druk gezet. Callum Wilson schoot net naast, voordat Aké er twaalf minuten in de tweede helft alsnog 2-1 van maakte. De Nederlander reageerde uitstekend bij een van richting veranderde voorzet en maakte zijn eerste goal van dit seizoen. Even later maakte Aké bijna ook nog zijn tweede, maar nu kopte hij net naast.

Nathan Aké wordt gefeliciteerd met zijn eerste goal van dit seizoen.

West Ham kwam zo met de schrik vrij en leek in een ongelooflijke slotfase nog de drie punten te pakken, dankzij twee goals van Marko Arnautovic. Ongeveer tien minuten nadat de aanvaller nog een grote kans om zeep had geholpen, profiteerde hij acht minuten voor het einde eerst van het feit dat Asmir Begovic uitgleed toen de keeper wilde wegwerken. Arnautovic pikte de bal op en schoot de 2-2 binnen. Kort voor tijd maakte Arnautovic ook de 2-3, uit een rebound, maar Bournemouth pakte in blessuretijd toch nog een punt. Aké kopte een indraaiende vrije trap voor het doel, waar Wilson de 3-3 binnen werkte.

Er was behoorlijk wat discussie na deze late gelijkmaker. Wilson leek én buitenspel te staan én de bal met zijn hand binnen te tikken, maar na een langdurige discussie met de grensrechter werd het doelpunt toch goedgekeurd. David Moyes en zijn mannen waren woedend, maar moesten genoegen nemen met een punt.

Watford - Leicester City 2-1
Na een schorsing van drie wedstrijden keerde Marvin Zeegelaar dinsdag terug in de basis bij Watford en net als Daryl Janmaat deed hij van begin tot eind mee tegen Leicester City. The Hornets haalden uit de laatste zes competitiewedstrijden maar één schamel puntje en hadden het in eigen huis ook lastig met Leicester, dat zeven minuten voor rust verdiend op voorsprong kwam. Jamie Vardy had al een grote kans gemist, voordat Riyad Mahrez op aangeven van Mark Albrighton de 0-1 binnen kopte.

Dankzij Richarlison kwam Watford al snel bijna op gelijke hoogte, maar nadat de Braziliaan Kasper Schmeichel had gepasseerd, schoof hij de bal in het zijnet. In de extra speeltijd van de eerste helft viel de 1-1 alsnog, toen een inzet van Richarlison door Schmeichel in de voeten van Molla Wague werd getikt. Die kon van dichtbij haast niet missen en deed dat ook niet. Richarlison schoot Watford zelfs nog bijna op voorsprong de rust in, maar het schot van de aanvaller belandde op de lat.

Jamie Vardy baalt na een gemiste kans.

In de tweede helft kregen beide ploegen kansen, voordat Schmeichel twintig minuten voor tijd niet goed ingreep bij een inzet van Abdoulaye Doucoure. Hij maakte er zo 2-1 van en Tom Cleverley had de wedstrijd even later moeten beslissen, maar dat verzuimde hij. Daardoor bleef Leicester hopen op een punt en die vonden de bezoekers in de slotfase bijna, maar Gomes greep geweldig in bij pogingen van Wes Morgan en invaller Leonardo Ulloa. Watford mocht daardoor eindelijk weer eens een overwinning vieren.

Huddersfield Town - Stoke City 1-1
Hij moest er lang op wachten, maar tegen Stoke City scoorde Tom Ince voor het eerst sinds 7 april dan eindelijk weer eens voor Huddersfield Town. De aanvaller opende met zijn 45e schot op doel (!) van dit seizoen na tien minuten spelen de score, toen hij het snelst reageerde op een afgeslagen voorzet. Stoke (zonder de geblesseerde Erik Pieters en met Ibrahim Afellay negentig minuten lang op de bank) moest in de achtervolging en kreeg een enorme kans via Ryan Shawcross én Eric Maxim Choupo-Moting, maar Jonas Lössl voorkwam met een fabelachtige dubbele redding de gelijkmaker.

Aan de overkant liet ook zijn collega Jack Butland zich zien, toen de keeper van Stoke uitstekend ingreep bij een schot van Rajiv van La Parra. Butland hield zijn ploeg dus op de been en zag een kwartier na rust de gelijkmaker vallen, toen invaller Ramadan Sobhi bij de tweede paal een lage voorzet van Joe Allen binnen tikte. Huddersfield moest opnieuw beginnen en dacht een strafschop te verdienen toen Aaron Mooy naar de grond ging na een duel met Allen, maar scheidsrechter Anthony Taylor wees niet naar de stip. Het bleef zodoende bij 1-1.

Ryan Shawcross haalde het einde van de wedstrijd niet.