Europa League-loting: mogelijke tegenstanders Ajax en AZ bekend

Reacties

Nederland is maandagmiddag om 13.00 uur met twee clubs vertegenwoordigd tijdens de loting van de Europa League. Ajax verdwijnt de koker in als geplaatste club, AZ heeft geen beschermde status. 

Europa League-loting: mogelijke tegenstanders Ajax en AZ bekend
© Pro Shots

Ajax zal maandag om 13.00 uur als beste nummer drie van de Champions League-groepsfase in Pot 1 verdwijnen als de UEFA bepaalt hoe de eerste knock-outronde van de Europa League eruit gaat zien. Het betekent dat de Amsterdammers een nummer twee uit de poulefase van de Europa League treffen of een van de vier slechtste nummers drie uit de Champions League. Het is niet mogelijk een Nederlandse club te treffen.

Woensdagavond werd al bekend welke vier clubs de zwakste nummers drie uit de Champions League zijn, namelijk: Bayer Leverkusen, Shakhtar Donetsk, Olympiakos Piraeus en Club Brugge. Voor Ajax zou het dus tot een weerzien met voormalig trainer Peter Bosz kunnen komen. AZ kan uit de Champions League juist een van de beste nummers drie uit de Champions League treffen: Benfica, Internazionale of Red Bull Salzburg.

De Alkmaarders eindigden als tweede in hun groep achter Manchester United en kunnen dus ook een van de winnaars van de elf andere Europa League-poules treffen. Daar zitten grote clubs als Arsenal, FC Porto (op de laatste speeldag te sterk voor Feyenoord) en Sevilla (met Luuk de Jong) tussen, maar ook teams die qua naam van een kleiner formaat zijn: Malmö FF, AA Gent, Sporting Braga of het Istanbul Basaksehir van Eljero Elia.

Ook voor Ajax behoort een koppeling aan een landgenoot tot de mogelijkheden, zoals het Eintracht Frankfurt van Bas Dost en (de nu niet ingeschreven) Jonathan de Guzmán, het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst en Jeffrey Bruma of het AS Roma van Justin Kluivert. Bij FC Kopenhagen lopen met Nicolai Boilesen (nu geblesseerd) en Viktor Fischer ook twee ex-Ajacieden rond, bij Ludugorets heeft Jody Lukoki een Ajax-verleden.

Potindeling Europa League-loting

Pot 1: Ajax, Arsenal, FC Basel, Benfica, Celtic, Espanyol, AA Gent, Internazionale, Istanbul Basaksehir, LASK Linz, Malmö FF, Manchester United, FC Porto, Red Bull Salzburg, Sevilla, Sporting Braga.

Pot 2: APOEL Nicosia, AZ, Bayer Leverkusen, Club Brugge, CFR Cluj, Eintracht Frankfurt, Getafe, FC Kopenhagen, Ludogorets, Olympiakos Piraeus, Rangers, AS Roma, Shakhtar Donetsk, Sporting Portugal, VfL Wolfsburg, Wolverhampton Wanderers.

Clubs kunnen niet loten tegen een club uit hetzelfde land of tegen de club waarbij ze al in dezelfde groep zaten in de Europa League.

De zestiende finales van de Europa League worden afgewerkt op donderdag 20 en 27 februari. De clubs uit Pot 1 spelen de return in eigen huis. 

Ajax kan wedijveren met Europese top: 'Winst Europa League is mogelijk'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.