Europese ontsnapping Feyenoord blijft uit na tumultueuze eerste helft

Feyenoord is er donderdag niet in geslaagd om de volgende ronde van het Europa League te bereiken. De formatie van trainer Dick Advocaat verloor op bezoek bij FC Porto, waar een overwinning nodig was om nog kans te maken op overwintering. Daarmee zit het Europese avontuur erop voor de Rotterdammers.

FC Porto
FC Porto
3 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord reisde richting Portugal met de gedachte dat er nog een kleine kans was op overwintering in de Europa League. Daarvoor moest Rangers in eigen huis winnen van Young Boys en moest Feyenoord Porto verslaan. De start van de Rotterdammers in Estádio do Dragão was belabberd te noemen. Binnen twee minuten maakten de bezoekers het zichzelf wel heel moeilijk. Het begon bij keeper Nick Marsman, die bij een schot van Luis Díaz grabbelde en de bal onder zich door liet glippen. Díaz werd ook niet gedekt en zorgde tussen twee tegenstanders in voor de 1-0.

De tweede Portugese goal volgde twee minuten later al. Tiquinho Soares gaf de bal vanaf de linkerkant voor en Tyrell Malacia tikte bij de tweede paal ongelukkig in eigen doel. Zo keek Feyenoord in korte tijd tegen een 2-0 achterstand aan, maar het Rotterdamse antwoorde kwam er al snel. Uit een hoekschop van Orkun Kökcü kopte Eric Botteghin de bal tegen de touwen voor de aansluitingstreffer.

Het werd er nog mooier op voor Feyenoord, want na 22 minuten stond het alweer gelijk. Sam Larsson troefde Pepe in het strafschopgebied af, kwam voor zijn man en tikte een voorzet van Malacia knap in het doel. Porto zocht na de 2-2 direct de aanval. Feyenoord kwam in die fase goed weg, want eerst redde Marsman van dichtbij op een vrije trap, waarna Luis Sinisterra na een val met zijn lichaam op de bal landde en zijn verdedigers wegwerkten. Na ruim een half uur werd het echter alsnog 3-2. Otávio waagde een poging, die door Marsman maar halfjes werd gekeerd. Een korte chaos voor het doel volgde, waarna Soares de bal binnenschoof.

Voor Feyenoord was het een zeer ongunstige ruststand, aangezien Rangers op dat moment op voorsprong stond tegen Young Boys. De tweede helft was een stuk minder sprankelend. Díaz loste lange tijd een van de weinige dreigende schoten na een voorzet vanaf de flank. Pas later kwam Feyenoord weer eens dichtbij. Sinisterra gaf de bal voor en de defensie van Porto kreeg het lastig. Eerst tikte een verdediger de bal tegen zijn eigen paal, waarna keeper Agustín Marchesin met moeite klemde.

Invaller Luciano Narsingh kreeg het vervolgens van dichtbij niet voor elkaar om een voorzet binnen te werken. Marchesin bracht redding. Zo was het na rust wel spannend, maar slaagde Feyenoord er niet meer in om gelijk te maken, laat staan te winnen om de volgende ronde te bereiken. Omdat Young Boys in de slotfase nog voor 1-1 zorgde tegen Rangers had een zege van Feyenoord ook niet meer uitgemaakt.

Glasgow Rangers
1 - 1
BSC Young Boys

Rangers had aan een punt genoeg tegen Young Boys en pakte dat ook. Alfredo Morelos opende na een half uur de score. De wedstrijd was ook lange tijd in handen van de Schotten. Moreles profiteerde van klungelig verdedigen van de Zwitsers op een diepe bal en ook keeper David von Ballmoos had geen antwoord op de inzet van de aanvaller. In de slotfase kwam Young Boys toch nog op gelijke hoogte. Borna Barisic werkte de bal in eigen doel. Dat was overigens niet genoeg voor Young Boys, dat door de zege van Porto op de derde plek eindigde in Groep G. Rangers gaat als nummer twee door naar de volgende ronde en raakte Ryan Jack in de slotfase nog kwijt vanwege een tweede gele kaart.