Van AZ en Ajax tot ontsnappende Elia: de Nederlandse EL-troeven

Reacties

Nu de laatste groepsduels in de Europa League zijn gespeeld, zijn alle 32 clubs die ná de winterstop acte de présence mogen geven in de knock-outfase bekend. Ajax en AZ vormen uiteraard de Nederlandse afvaardiging, maar ook bij de andere clubs zijn meer dan voldoende landgenoten actief. Een overzicht.

Van AZ en Ajax tot ontsnappende Elia: de Nederlandse EL-troeven
© Pro Shots

Dat het Sevilla van Luuk de Jong en de in Breda geboren Servisch international Nemanja Gudelj (ex-NAC Breda, -AZ en -Ajax) groepswinnaar zou worden, was al bekend. Zoals ook al bekend was dat het APOEL Nicosia van reservegoalie Boy Waterman in diezelfde poule door zou gaan als nummer twee. Vanuit poules B en D stromen geen Nederlanders door: FC Kopenhagen, Malmö FF, Sporting Portugal en LASK Linz (die laatste twee komen uit de groep van PSV) hebben geen landgenoten in hun selecties.

Ricky van Wolfswinkel heeft pas net weer de individuele training hervat bij FC Basel, dus hij zag vanaf de tribune donderdag hoe zijn ploeg zich plaatste voor de knock-outfase, net als Getafe. Ook Celtic (met Jeremie Frimpong in de selectie) en CFR Cluj (waar de halve Nederlander Damjan Djokovic speelt) zijn gekwalificeerd. In de poule van groepswinnaar Arsenal is ook het Eintracht Frankfurt van Bas Dost en de door een blessure nog niet voor de Europa League ingeschreven Jonathan de Guzman door.

Feyenoord redde het donderdagavond niet, ten koste van de 'Nederlander-loze' poulegenoten Rangers FC en FC Porto. Ook Espanyol heeft geen landgenoten in de selectie, maar namens Ludogorets droeg Jody Lukoki (tegenwoordig international voor Congo-Kinshasa) met een goal bij aan de overwintering van zijn club. Vanuit Groep K gaan Sporting Braga en Wolverhampton Wanderers door: wederom twee clubs zonder Nederlanders.

Dat geldt uiteraard niet voor VfL Wolfsburg, dat met Jeffrey Bruma en Wout Weghorst net naast de groepswinst greep, omdat die eer naar AA Gent ging. AZ moest de poulewinst donderdag laten aan Manchester United, waar Tahith Chong inviel. Tot slot Groep J, waar Eljero Elia met zijn Istanbul Basaksehir ontsnapte. De Turken gaan (samen met het AS Roma van Justin Kluivert) door naar de knock-outfase.

Instromers
Het deelnemersveld van de knock-outfase van de Europa League wordt gecompleteerd door de acht ploegen die instromen vanuit de Champions League. Daarbij gaat de Nederlandse aandacht uiteraard uit naar Ajax, dat in Groep H als derde eindigde, achter Valencia en Chelsea. Ook bij Bayer Leverkusen (met Daley Sinkgraven en trainer Peter Bosz), Internazionale (Stefan de Vrij) en Club Brugge (Ruud Vormer) is ons land vertegenwoordigd. Bij Olympiakos Piraeus, Shakhtar Donetsk, Red Bull Salzburg en Benfica spelen geen landgenoten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.